Visa fullständig version : Ugnsstekt lax och omega-3
Det påstås ju på en del håll att omega-3 skulle vara så pass värmekänsligt att man helst inte bör käka fet fisk annat än som typ sushi eller liknande. Finns dock en del studier, bl a denna (http://www.sciencedaily.com/releases/2004/07/040720090744.htm), som verkar peka på att det i alla fall inte är något stort problem i praktiken. Så jag undrar, verkar det rimligt att merparten av omega-3't i en laxfilé skulle klara sig under en vanlig ugnsstekning vid säg 225 grader i 25 min?
Det är inget problem alls !
Ytan på filéen som är utsatt för luftens syre är liten. Tiden för exponering är kort. Temperaturen blir inte speciellt hög, << 100 grader C. Det sker en värmedenatureing av olika lipaser och peroxidaser vilket är possitivt.
Fettsyrorna klarar sig bra.
Eddie Vedder
2009-06-13, 12:03
Just lax är dock ett kapitel för sig och det har diskuterats i många många trådar. Den vildfångade har sin naturliga fettsammansättning men den odlade (som vi i regel konsumerar) får den fettsammansättningen som utfordringen tillåter och ges fisken t.ex. majsbaserat foder blir fettsammansättningen därefter och plötsligt är inte laxen en lika god källa till omega-3 som man tror.
Jo jag vet, men förutom ett par sjaskiga märken så var det väl inga dramatiskt låga siffror, om vi nu båda tänker på det här testet (http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=48034&reportac=true&ac=48205)? Typ att man kanske får äta 150g lax istället för 100g för att nå upp till sitt dagsbehov?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.