Nitrometan
2009-06-01, 09:45
Hoppas att ingen har postat denna innan. Tyckte den var intressant.
http://www.vinnova.se/Verksamhet/Bioteknik/Inspirerande-projekt-som-fatt-stod-fran-VINNOVA/Spannmalstempe/
Marie Alminger, docent på avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Institutionen för kemi och bioteknik vid Chalmers Tekniska Högskola, berättar att sojatempe som livsmedel snabbt sprider sig över världen. Tempe är produkten av att en mikrosvamp, Rhizopus oligosporus, växer på ett substrat som traditionellt är sojabönor, men som Marie och hennes samarbetspartners håller på att utveckla för svenska säderslag, havre och korn. Spannmålstempe har visat sig vara mycket näringsrikt och vid Lantmännen Food pågår nu produktutveckling av nya vegetariska livsmedel med tempe som huvudingrediens.
- Vår forskning har visat att järnupptaget fördubblas när man äter en måltid med korntempe, jämfört med en måltid med korn som inte fermenterats, berättar Marie Alminger. Men det är inte den enda hälsobringande effekten tempe har. Fermenteringen ger tempe också höga halter av ergosterol, som är ett förstadium till D-vitamin, och folat som är ett viktigt B-vitamin. Vitamin D har stor betydelse för inlagringen av kalcium i benvävnaden, medan vitaminet folat har en viktig roll i att förebygga av en rad sjukdomar.
Den höga näringskvaliten i spannmålstempe har ytterligare förbättrats genom att man har valt spannmålssorter med hög beta-glukannivå och hög amyloshalt. Hög halt av lösliga kostfibrer i form av beta-glukan påverkar både blodsocker- och kolesterolnivåer i positivt. Korntempe har i humanstudier visat sig ge mycket lågt glykemiskt index vilket troligen är resultat av en kombination av hög amylos- och beta-glukanhalt i produkten.
Intressant med ytterligare ett vegetariskt alternativ.
Alternativ till kött kanske kan behövas och vegetarianerna kanske kan behöva fler livsmedel att variera sig med.
http://www.veggiemind.com/tempe-ett-nytt-svenskt-vegetariskt-livsmedel/
Ett år gammal iofs, men de verkar vara klara för lansering nu.
http://www.vinnova.se/Verksamhet/Bioteknik/Inspirerande-projekt-som-fatt-stod-fran-VINNOVA/Spannmalstempe/
Marie Alminger, docent på avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Institutionen för kemi och bioteknik vid Chalmers Tekniska Högskola, berättar att sojatempe som livsmedel snabbt sprider sig över världen. Tempe är produkten av att en mikrosvamp, Rhizopus oligosporus, växer på ett substrat som traditionellt är sojabönor, men som Marie och hennes samarbetspartners håller på att utveckla för svenska säderslag, havre och korn. Spannmålstempe har visat sig vara mycket näringsrikt och vid Lantmännen Food pågår nu produktutveckling av nya vegetariska livsmedel med tempe som huvudingrediens.
- Vår forskning har visat att järnupptaget fördubblas när man äter en måltid med korntempe, jämfört med en måltid med korn som inte fermenterats, berättar Marie Alminger. Men det är inte den enda hälsobringande effekten tempe har. Fermenteringen ger tempe också höga halter av ergosterol, som är ett förstadium till D-vitamin, och folat som är ett viktigt B-vitamin. Vitamin D har stor betydelse för inlagringen av kalcium i benvävnaden, medan vitaminet folat har en viktig roll i att förebygga av en rad sjukdomar.
Den höga näringskvaliten i spannmålstempe har ytterligare förbättrats genom att man har valt spannmålssorter med hög beta-glukannivå och hög amyloshalt. Hög halt av lösliga kostfibrer i form av beta-glukan påverkar både blodsocker- och kolesterolnivåer i positivt. Korntempe har i humanstudier visat sig ge mycket lågt glykemiskt index vilket troligen är resultat av en kombination av hög amylos- och beta-glukanhalt i produkten.
Intressant med ytterligare ett vegetariskt alternativ.
Alternativ till kött kanske kan behövas och vegetarianerna kanske kan behöva fler livsmedel att variera sig med.
http://www.veggiemind.com/tempe-ett-nytt-svenskt-vegetariskt-livsmedel/
Ett år gammal iofs, men de verkar vara klara för lansering nu.