Visa fullständig version : Högfettkost ökar fasteglukos och insulinfrisättning.
King Grub
2009-04-01, 15:54
A high-fat high-calorie diet is associated with obesity and type 2 diabetes. However, the relative contribution of metabolic defects to the development of hyperglycaemia and type 2 diabetes is controversial. Accumulation of excess fat in muscle and fat in insulin resistance and type 2 diabetes may be linked with defective mitochondrial oxidative phosphorylation (OXPHOS). The aim of the current study was to investigate acute effects of short-term fat overfeeding on glucose and insulin metabolism in young men. We studied the effects of 5-days high-fat (60% energy) overfeeding (+50%) versus an isocaloric control diet on hepatic and peripheral insulin action by a hyperinsulinemic euglycemic clamp, muscle mitochondrial function by 31P magnetic resonance spectroscopy and gene expression by rt-PCR and microarray in 26 young men. Hepatic glucose production and fasting glucose levels increased significantly in response to overfeeding. However, peripheral insulin action, muscle mitochondrial function, general and specific OXPHOS gene expression was unaffected by high-fat feeding. Insulin secretion increased appropriately to compensate for hepatic, and not for peripheral insulin resistance. High-fat feeding increased fasting levels of plasma adiponectin, leptin and gastric inhibitory peptide (GIP). High-fat overfeeding increases fasting glucose due to increased hepatic glucose production. Increased insulin secretion may compensate for hepatic insulin resistance possibly mediated by elevated GIP secretion. Increased insulin secretion precedes the development of peripheral insulin resistance, mitochondrial dysfunction and obesity in response to overfeeding, suggesting a role for insulin per se as well GIP, in the development of peripheral insulin resistance and obesity.
J Physiol. 2009 Mar 30. Impact of short-term high-fat feeding on glucose and insulin metabolism in young healthy men.
http://jp.physoc.org/cgi/rapidpdf/jphysiol.2009.169078v1
Scratch89
2009-04-01, 16:04
Jag undrar vad LCHF-förespråkarna har att säga om det här. Intressant.
EDIT: Fanns det någon kontrollgrupp som åt lågfett? Det är inte direkt konstigt att värden ökar om man överäter 50%.
Verkligen intressant. Har velat ha en studie som bekräftar att även lågkolhydratkost är ohälsosamt vid viktuppgång.
Frågan är bara om det är LC. Hur mycket kolhydrat åt dom?
Verkligen intressant. Har velat ha en studie som bekräftar att även lågkolhydratkost är ohälsosamt vid viktuppgång.
Frågan är bara om det är LC. Hur mycket kolhydrat åt dom?
Om de höll normala (15-20%) proteinnivåer ger det 20-25E% kolhydrater. Givet ett normalt intag på 2500 kcal blir det 125-156g kolhydrater, vilket med 50% överätning ger 187-234g. Fast 15-20E% protein låter ganska högt räknat på höga energiintag, så jag skulle gissa att kolhydratdelen är större, säg åtminstone 200-250g.
pclillen
2009-04-01, 18:04
Tur man bara kör ketodiet vid viktnedgång då :D
Deras diet var troligtvis inte ketogen, så det är lite svårt att dra några slutsatser om huruvida du har tur eller inte...
(såvida de inte åt ohemult mycket protein, men även där blir överskottet glukos till viss del. svårt att få det till en ketogen diet oavett)
Eddie Vedder
2009-04-01, 19:05
Verkligen intressant. Har velat ha en studie som bekräftar att även lågkolhydratkost är ohälsosamt vid viktuppgång.
Frågan är bara om det är LC. Hur mycket kolhydrat åt dom?
Då får du fortsätta vänta för det här var definitivt ingen sådan studie. Vem blir förvånad över att häftig överätning är ohälsosam? Någon lågkolhydratkost är det då rakt inte.
Då får du fortsätta vänta för det här var definitivt ingen sådan studie. Vem blir förvånad över att häftig överätning är ohälsosam? Någon lågkolhydratkost är det då rakt inte.
Förvånad och förvånad... det som är skrämmande är väl att det är _nästan_ är det överskottet som många använder sig av vid byggning.
Den där svenska studien som var på tapeten rätt nyligen visade väl liknande resultat när deltagarna käkat hamburgare några veckor motsvarande ett överskott på 100%. Det var ju mycket fett där med.
Och även där försämrades en del hälsoaspekter. Vart vill du komma, MEEP?
(och +50% mot viktbalans är nog liiite i överkant vad gäller byggarätande)
Och även där försämrades en del hälsoaspekter. Vart vill du komma, MEEP?
(och +50% mot viktbalans är nog liiite i överkant vad gäller byggarätande)
Vill inte komma nånstans utom att konstatera att överätning påverkar hälsan negativt, oavsett näringsinnehåll.
Vill inte komma nånstans utom att konstatera att överätning påverkar hälsan negativt, oavsett näringsinnehåll.
Fast den slutsatsen kan du inte dra från studien ifråga.
Doctor Snuggles
2009-04-02, 08:48
Titeln på tråden var lite missvisande. Borde vara nåt i stil med högfetts-, högkalorikost ökar... Men annars intressant.
Fast den slutsatsen kan du inte dra från studien ifråga.
Nja, men vad finns det kvar att testa? Kolhydratrik kost gör det och nu även fettrik.
Nja, men vad finns det kvar att testa? Kolhydratrik kost gör det och nu även fettrik.
Fettrik/kolhydratfattig överätning, såklart! Eller för den delen fettfattig/kolhydratrik.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.