Logga in

Visa fullständig version : 15påsar beef jerky - mononatriumglutamat?


remixxa
2009-03-19, 20:44
Drog nyss iväg en order på 15 goda påsar beef jerky för att ha hemma under en tid som proteintillbehör. Nu undrar jag, efter att ha läst i efterhand, om ämnet mononatriumglutamat. Bör jag vara försiktig eller t.o.m avbeställa pga risk för för högt glutamatintag? Det är ju himla najs käk annars!

King Grub
2009-03-19, 20:47
16000 mg per kilo kroppsvikt räknas som ett säkert maxintag.

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3493766&postcount=17

remixxa
2009-03-19, 20:58
Hur vet jag mängden mononatriumglutamat i t.ex. 100g beef jerky? Står inget på paketet vad jag kan se!

Agent Cooper
2009-03-19, 21:54
Om mononatriumglutamat var så farligt skulle både japan och kina vara nere för räkning vid det här laget. Asiatiska matvaror överhuvudtaget innehåller ofta stora mängder msg.

Tror inte du behöver vara ett dugg orolig. Så här tycker livsmedelsverket:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=20836&epslanguage=SV

Tolkia
2009-03-19, 22:07
Hur vet jag mängden mononatriumglutamat i t.ex. 100g beef jerky? Står inget på paketet vad jag kan se!
Du lär få äta mer beef jerky än du har plats för om du skall komma upp i 16 g per kg kroppsvikt.

b_andersson
2009-03-20, 08:44
Drog nyss iväg en order på 15 goda påsar beef jerky för att ha hemma under en tid som proteintillbehör. Nu undrar jag, efter att ha läst i efterhand, om ämnet mononatriumglutamat. Bör jag vara försiktig eller t.o.m avbeställa pga risk för för högt glutamatintag? Det är ju himla najs käk annars!

Förslåt att jag gör en side kick här men kan rekomendera att göra egen "beef jerky". Sätt ugnen på 50 grader och köp lövbitar - Marinera och sätt över natten.

stridis
2009-03-20, 10:44
Om mononatriumglutamat var så farligt skulle både japan och kina vara nere för räkning vid det här laget. Asiatiska matvaror överhuvudtaget innehåller ofta stora mängder msg.

Tror inte du behöver vara ett dugg orolig. Så här tycker livsmedelsverket:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=20836&epslanguage=SV

De jämför glutaminsyra i proteiner med natriumglutamat och säger same same. Det tycker inte jag är helt övertygande argument i sig självt, men det kanske inte gör någon skillnad, jag är ingen biokemist.

Som jag brukar säga: något skall man dö av. Japanerna kanske äter nyttigare i övrigt (fortfarande) och man ser inte effekterna därför?