Logga in

Visa fullständig version : PolarkraftExtrem - ändrade näringsvärden?


Ceccil
2009-02-10, 19:23
Köpte P-extrem för nån vecka sen och har fryst in det, tog ut det idag. På framsidan stod det nåt om kcal, så jag kollade på baksidan. 210 kcal/100 kg. Det har ju alltid varit 170 kcal, så står det även på hemsidan. Var tvungen att kolla upp det :)

Nån mer än jag som sett det?

shayne
2009-02-10, 19:31
På min står det 170kcal/100g. Köpte den igår.


Du menar per 100g va?

Ceccil
2009-02-10, 19:42
Japp, gick precis ut i köket och dubbelkollade. 210 kcal / 100 g. Anledningen till att jag reagerade var att det stod 168 kcal / 80 g. Det stämmer ju inte,tänkte jag..

Scratch89
2009-02-10, 19:59
De kanske har börjat räkna med fibermängden nu? Det ändrades för inte så länge sedan.

King Grub
2009-02-10, 20:10
Nytt recept står det på en klisterlapp på förpackningen.

Ceccil
2009-02-10, 20:46
Aha, då missade jag lappen. Vad är skillnaden?
fast det kanske står också på påsen..

Cerberus
2009-02-11, 00:32
varför har itne fibrernas energimängd räknats med tidigare? menar generellt nu.

Eddie Vedder
2009-02-11, 07:15
varför har itne fibrernas energimängd räknats med tidigare? menar generellt nu.

Det har inte ansetts relevant tidigare. Nu har det omvärderats helt nkelt.

Ceccil
2009-02-11, 07:59
Fibrer alltså? Men är inte det sådana fibrer som passerar "omärkt" genom tarmen? Har jag alltid trott, typ som psylliumfrön eller vad det heter.

Eddie Vedder
2009-02-11, 08:29
Fibrer alltså? Men är inte det sådana fibrer som passerar "omärkt" genom tarmen? Har jag alltid trott, typ som psylliumfrön eller vad det heter.

Ja psylliumfrön passerar rakt igenom smält, den typen av fibrer saknar vi enzymer för att bryta ner.

Men vissa fibrer kan tarmen bilda kortkedjuia fettsyror av och nettoenergin från dessa har uppskattats till ca 2kcal/g kostfibrer. Men det är alltså fortfarande inte en fråga om att fibrerna som sådana ger energi utan snarare att fett ger energi och vissa fibrer har förmågan att omvandlas till fettsyror som vi KAN ta upp.

bollio
2009-02-11, 09:41
Vad har dom för motivering till att börja räkna med fibrer? Fibrer som inte kan användas som energi bör ju inte tas med tycker man.

Ceccil
2009-02-11, 09:47
Då antar jag att fibrerna är sådana som ger kcal. Förresten så mailade jag polarbröd imorse om det här, väntar på svar. Nyfiken? Ja.. haha. :D

Eddie Vedder
2009-02-11, 10:09
Då antar jag att fibrerna är sådana som ger kcal. Förresten så mailade jag polarbröd imorse om det här, väntar på svar. Nyfiken? Ja.. haha. :D

Jag tror inte märkningen kommer gälla olika fibrer i olika livsmedel o.s.v. Det blir helt enkelt en generell siffra som redovisas i olika livsmedel.

Siffror i näringsvärden är alltis baserade på genomsnittssiffror, det finns ingen anledning att slösa tid och pengar på att in i minsta cellbiologiska detalj undersöka det exakta näringsutnytjandet från livsmedel A jämfört med B bara för att skriva det på näringsvärdet på produkten.

Särskilt inte när individers kroppar definitivt inte fungerar identiskt vad gäller upptag/utnyttjande i kroppen/utsöndring.

Summa summarum är vi dock tillräckligt lika och näringsinnehåll i mat tillräckligt lika för att generella siffror ska kunna gälla.

Endura
2009-02-11, 10:24
Förändrade näringsvärden

När ett recept förändras kan även ingrediensförteckningen påverkas. I Extrems fall har det främst inneburit att vissa ingredienser har bytt plats med varandra. Enligt lag ska ingredienserna anges i en fallande lista, med den ingrediens som brödet till största del består av överst. Eftersom förutsättningarna ändras i och med det nya receptet har även näringsvärdet förändrats något. Exempelvis har energivärdet ökat från 170 till 210 kcal per 100 gram bröd. Varje gång ett recept ändras analyseras produkterna hos ett oberoende analysföretag som är specialiserat på näringsvärdesberäkningar.

Saxat från http://www.polarkraft.se/nyheter.aspx

Samir Troudi
2009-02-11, 13:38
Dock så även om man räknar på Extrems näringsvärde med det gamla receptet så stämmer det ändå inte.

På min förra diet så upptäckte jag att när jag räkna på det så innehöll det 190nåt kcal. Brydde mig inte direkt om de extra kcal men vill veta om det hade angett fel på kol/prot/fett eller om de hade angett fel energimängds så jag ringde dem.

Bollades runt ett tag och fick snacka med olika folk, sen skulle de återkomma men har aldrig gjort. Släppte det, men om någon vill så räkna på om den nya kcal-angivelsen stämmer med Kol/prot/fett.

Ceccil
2009-02-11, 14:03
Samir ; låter knepigt.

Jag fick iaf svar på mitt mail tidigare idag, antingen är det jag som pucko eller så var det luddigt svarat. Citerar Britta Lundgren(polarbröd konsumentkontakt) :

"Ditt engagemang är till stor hjälp i vår strävan att tillhandahålla naturligt gott bröd. Tack!

Extrem har funnits på marknaden sedan 2004 och är en av våra mest omtyckta produkter. Nu har vi uppdaterat både förpackningens utseende och sett över receptet.

Anledningen till uppdateringen av receptet för Extrem är framför allt beroende av vårt ständiga kvalitetsarbete och strävan efter att minska spillet i vårat bageri. När recepturen förändras, blir förutsättningarna nya för näringsvärdet.

Vid varje recept förändring skickar vi produkterna på analys hos ett fristående analysföretag som är specialiserade på näringsvärdesberäkningar. Recepturförändringen för Extrem har medfört att näringsvärdena har förändrats något. Extrem uppfyller de nya kraven för nyckelhålet för bröd, som börjar gälla den 1 maj 2009. Brödets goda smak och saftighet förblir självklart densamma. Extrem är rikt på fiber och fullkort, men fattigt på fett och socker.

Du kan gå in på www.polarbrod.se för att läsa mera om vårt bröd."

Jag skickade ett följdmail också. :D Envis.

Tolkia
2009-02-11, 14:19
Nja, luddigt och luddigt, hon svarar ju i princip att de har ändrat receptet (och varför) och att innehållet därför har förändrats (surprise). Det nya näringsvärdet antar jag anges på påsen? Jag tror inte att du kan räkna med att få ut receptet i detalj.

Nån
2009-02-12, 09:42
Dock så även om man räknar på Extrems näringsvärde med det gamla receptet så stämmer det ändå inte.

På min förra diet så upptäckte jag att när jag räkna på det så innehöll det 190nåt kcal. Brydde mig inte direkt om de extra kcal men vill veta om det hade angett fel på kol/prot/fett eller om de hade angett fel energimängds så jag ringde dem.

Bollades runt ett tag och fick snacka med olika folk, sen skulle de återkomma men har aldrig gjort. Släppte det, men om någon vill så räkna på om den nya kcal-angivelsen stämmer med Kol/prot/fett.

Fick detta svaret angående dom gammla närigsvärdena på Extremsbrödet.

Hej Ulf



Du ställde en fråga till oss om vilket kcal värde vi har på vårt bröd. Jag skickade
det vidare till Carina Roos som är duktigare på denna fråga och hon svarar.



Ulf har helt rätt i att det är fel tryck på påsen. Tryckfelsnisse har varit framme
och att vi har för lågt kcal värde. Protein, fett och kolhydrat är rätt och däremot
borde kcal vara högre helt enligt ditt påpekande. Vi är glad att du upptäckte detta.


Vi kommer ändra på Extrem påsens information under hösten vid nästa påsbeställning.



Med vänlig hälsning

Konsumentkontakt Britta Lundgren

cosmic_dancer
2009-02-12, 12:06
vad är det för nya regler som gäller för att något ska vara nyckelhålsmärkt då?

Ceccil
2009-02-12, 12:19
Åhfan. Så då har det alltid varit felmärkt??

King Grub
2009-02-12, 12:21
Tydligen; du har alltid fått i dig mer kalorier än du trodde.

Andreas Guiance
2009-02-12, 16:20
Tydligen; du har alltid fått i dig mer kalorier än du trodde.

OMG teh horror:eek:

Eddie Vedder
2009-02-12, 16:31
vad är det för nya regler som gäller för att något ska vara nyckelhålsmärkt då?

Leta och du skall finna.

www.slv.se

Nitrometan
2009-02-12, 20:42
Leta och du skall finna.

www.slv.se
Jodå. Här fanns det: http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=22090&epslanguage=SV

Där står bl.a.
De nya reglerna beräknas kunna börja gälla tidigast i maj 2009, parallellt med att de gamla villkoren fasas ut under en 18-månadersperiod.

De nya kriterierna innebär bland annat:

* krav på fullkorn för spannmålsgrupper, till exempel mjukt och hårt bröd
* skärpta krav inom färdigmatgrupperna
* oljor och flytande margarin blir en ny livsmedelsgrupp
* smörgåsar, baguetter med mera blir en ny livsmedelsgrupp
* utvecklade villkor för fiskprodukter
* skärpta krav för sockerarter och salt i några grupper

Kotten2
2010-11-01, 12:06
Nu har brödet fått ny påse och på den står det att det innehåller 230 kcal per 100 gram. Är det inte samma sorts bröd i påsen? Har de ändrat receptet nu?

NiCrue
2010-11-01, 12:41
Nu har brödet fått ny påse och på den står det att det innehåller 230 kcal per 100 gram. Är det inte samma sorts bröd i påsen? Har de ändrat receptet nu?

Skriv till Polarbröd och fråga, vet jag.

Kotten2
2010-11-01, 13:40
Jag har gjort det :-)