Logga in

Visa fullständig version : näring soppa/gryta


Dajollee
2009-01-31, 19:15
hört att när man kokar grönsaker så förlorar dom mkt näring för att d åker ut i vatten bla.

men om man gör en soppa o gryta så äter man vattnet med.

så jag undrar om det e något nyttigt kvar i soppan/grytan när man ska äta den?

Eddie Vedder
2009-01-31, 20:26
Hur mycket näring som går till spilla vid tillagning är alltid en fråga om temperatur, tid och vid kokning mängden vatten t.ex.

Dessutom är det stor variation mellan vad som skadar vissa näringsämnen och hur känsliga de är, vissa tål inte syre, vissa inte värme, vissa är känsliga för urlakning. En del känsliga för det ena, en del det andra, samt graden av känslighet varierar som sagt väldigt sinsemellan.

Men i vilket fall som helst stämmer din teori om att du kommer få i dig mer av de urlakade näringsämnena om du även tar till vara på vätskan som grönsakerna kokats i jämfört med om du skulle hälla bort allt vatten.:)

Dajollee
2009-02-01, 10:00
tack för ett bra svar :D