Vad säger ni? Myt eller verklighet? Fysiskt eller psykiskt?
Backa gärna upp era åsikter med undersökningar/forskningsrapporter el dyl om ni kan.
zombiealex
2003-07-19, 23:22
...eh?
jaja... hittade detta från http://www.suntliv.com/medlem/grodhulda/arkiv/000692.shtml
mars 06, 2003
Sockerberoende
Det är ju väldigt "inne" nu att prata om Glykemiskt index och sockerberoende. Jag tror att det ligger enormt mycket i det som skrivs och jag väntar på att jag ska få den rätta motivationen för att sätta mig in i hur det fungerar helt. Det är ju inte så att man bara kan ta tabellerna och köra igång, utan mer fakta måste insupas. Snart så...har jag tänkt.
Idag kom senaste Amelia och första artikeln handlar om just detta med sockerberoende.
Det finns en ruta där det står så här:
"Svarar du ja på fler än två av de här frågorna kan du vara sockerberoende:
* Äter du raffinerat socker varje dag?
* Äter du utan att vara hungrig?
* Tycker du att det är pinsamt att prata om ditt ätande med andra?
* Har det hänt att du ätit en hel kväll och mått dåligt dagen efter?
* Känner du ofta sug efter socker, choklad, Coca-cola, vitt bröd eller alkohol?
* Äter du skräpmat trots att det ger dig problem med magen?
* Har du någon gång ljugit om hur mycket sötsaker/chips du äter?
* Har du någonsin haft ett förråd av sötsaker/chips?
* Har du någon gång gömt ditt förråd för andra?
* Har du någon gång gått en omväg bara för att få tag i något sött/fett att äta?"
Jag kommer ihåg att jag som liten (4 år kanske) tyckte om att rulla in sockerbitar i ostskivor och äta. Något jag inte skulle kunna tänka mig idag. Men det beror knappast på att jag inte gillar socker utan att jag som vuxen har lättare att hitta alternativ. Pengarna är mina och jag handlar vad jag vill - jag är inte beroende av att andra handlar åt mig. Vilket jag faktiskt skulle behöva i en övergångsperiod tycks det.
Ja, hur som helst så känns ju motivationen inte lika långt bort som innan - det är ju tusingen så knäppt att det ska vara så jobbigt att leva som jag vill. Om det handlar om att jag ska förbereda en fest för 30 personer så kan jag anstränga mig svettig för att hinna få allt precis som jag vill, och likaså i mitt arbete. Jag kan göra massor med ansträngande saker för att jag är målstyrd. Det kan till exempel vara som jag skrev förra veckan att jag anstränger mig så till den milda grad när det gäller motion för att ingen ska tycka/tro att jag inte orkar.
Varför kan jag då inte applicera den kraften till viktminskning?
Men som sagt - det känns närmare nu än igår. Snart är jag på G!
***
När jag vaknade imorse sken solen och jag blev riktigt på bra humör. Nu är solen bakom molnen, men jag får försöka hålla humöret uppe ändå ;o)
Jag har i alla fall startat dagen bättre än igår. Persiennerna var uppe tidigt och jag har tvättat, vattnat och ätit lunch.
Jag kände i början av januari att 2003 ska bli mitt år och nu ska jag ta mig tusan visa mig själv att det blir så!
Sprattlande hälsningar till er alla!
Skriven av Grodhulda den mars 06, 2003 12:44 EM
Kommentarer
Efter vad jag läst och lärt om kost och näring, så tycker jag att det kan vara en god idé att lära sig mer om GI och just kolhydrater. Man skall ju inte utesluta kolhydrater ur sin kost, men det kan vara bra att veta vad de gör med kroppen och vilka av dem som är ok att äta mer av.
Fredrik Paulun har ju skrivit två böcker om detta: "Allt om glykemiskt index" och "Blodsockerblues". De är bra tycker jag.
Skriven av: Spirella den mars 9, 2003 10:02 FM
Tragiskt, jag svarade ja på nästan alla frågor, men ändå äter jag inte ens godis. Visst åker annat onyttigt ner men jag vill ändå inte kallas sockerberoende.
Ha en trevlig helg!
Kramar Nallen
Skriven av: Nallen den mars 7, 2003 06:58 FM
Jag svarade ja på ett par av frågorna, men jag skulle inte säga att jag är sockerberoende, bara att jag är slarvig med att hålla blodsockret på en bra nivå.
****
Grodhulda säger:
Givetvis är det så. När det gäller mig själv så var det inte bara två av frågorna som fick ett "ja" Snarare tvärt om.... Sen är det väl kanske så att ett sockerberoende inte nödvändigtvis måste vara en motsats till slarvig med blodsockret. Ju slarvigare jag är desto mer socker "lurar" kroppen mig att den vill ha.
Alla mina JA är hur som helst inte bra för mig ;o)
Skriven av: Jenny J aka Silk den mars 6, 2003 02:01 EM
---------------------------------------------------
http://www.kunskapskallarn.goteborg.se/prod/Centrum/kunskapskallarndalis.nsf/213cb8577cb8477f4125666400529c40/90b0612c9f1c80f4c1256a630042ba28!OpenDocument
Vem hetsäter kokt torsk?
Det undrade sjuksköterskan, beroendespecialisten och sedan ett år tillbaka behandlingshemsföreståndaren, Bitten Jonsson, när hon föreläste om sockerberoende i Johanneskyrkan i våras.
Bitten Jonsson är övertygad om att socker- och kolhydratsberoende ofta är inkörsporten till andra beroenden för personer som har denna biokemiska benägenhet. Sockerberoende styrs av samma mekanismer som andra typer av beroenden, såsom kontrollförlust, tankebesatthet och förnekande.
I USA är forskning kring sockerberoende vedertagen, vilket delvis har sin förklaring i att drygt 60 procent av befolkningen är överviktig och dåliga kostvanor är en källa till stora problem. Redan på 70-talet genomfördes en studie på ett fängelse i USA, Stillwater, där en grupp fångar fick sockerrik föda och en annan grupp nyttig mat som innehöll långsamma kolhydrater. Det visade sig att deltagarna i den första gruppen mådde allt psykiskt sämre medan de i den senare blev mindre aggressiva, fick en större framtidstro och till och med utvecklade empatisk förmåga!
Detta förklaras med att socker har ungefär samma påverkan på signalsubstanserna i hjärnan som droger och att ett sockerberoende därför kan ge upphov till liknande psykosociala problem som drogmissbruk. Bitten Jonsson uppger att det i USA inte finns något behandlingshem för alkohol- eller drogmissbrukare som saknar kunskaper om sockrets effekter. Det är t ex mycket vanligt att vårdenheter för missbrukare har en dietist anställd, dessutom har man alltid bytt ut vanligt kaffe mot koffeinfritt och örttéer.
Enligt amerikanska undersökningar har 90 procent av alla alkoholister ett sockerberoende. Behandlar man detta parallellt med alkoholberoendet minskar återfallsfrekvensen efter två år från cirka 70 till 20 procent.
I Sverige är fortfarande förnekelsen kring sockerberoende stark: "Att slåss mot en kokosboll är mer skamligt än att slåss mot en whiskeyflaska", säger Bitten Jonsson, som under föreläsningen berättade att hon själv varit sockerberoende så länge hon kan minnas.
Det började redan i fyraårsåldern då hon ständigt drogs till sockerbitarna i skålen hemma. Vid 18 års ålder upptäckte hon alkoholen (kärlek från första klunken) och lyckades under flera år kombinera alkoholism med ett framgångsrikt yttre tills hon 1985 tvingades av anhöriga att söka hjälp. Med hjälp av 12-stegsmetoden blev Bitten Jonsson kvitt sitt alkoholberoende och som ett nästa steg avvecklade hon även nikotin- och kaffeberoendet. Efter att ha gått upp 20 kilo i vikt förstod hon vilken makt sockret hade över henne och tog kontakt med amerikanska forskare på området för att lära sig mer.
1995 startade Bitten Jonsson en behandlingsgrupp för matmissbrukare och i februari förra året invigdes Bitten Jonsson Center i Hudiksvall, ett behandlingshem för sockerberoende. Behandlingshemmet erbjuder bland annat sex veckors primärbehandling enligt Anonyma Alkoholisters 12 steg, eftervård och utbildning.
Lite roligt var det att notera att arrangörerna i pausen bjöd på kaffe och skålar fyllda med chokladkakor!
Sockerberoende inkörsport till andra beroenden
Föreläsare: Bitten Jonsson
Plats och tid: Johanneskyrkan i Göteborg 2001-04-25
Arrangör: Örgryte SDF, Stadsmissionen, Living Skill, Alefors Stiftelsen
------------------------------------
Men gud vad jag är rastlös :(
Visa bilderna nu från träffen :cheers:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.