Visa fullständig version : Era julbak med bilder och tips.
Ja detta är den officiella tråden för julbak och inget annat!
Ska baka på lördag, då slänger jag upp ett par bilder, men någon annan som kanske redan har börjat?
Har ingas från i år men kan posta två från förr :D
(ej jag med de håriga armarna..)
56410
knäck i ny form:
56411
Ska baka lussekatter ikväll, återkommer med bilder senare.
Btw, 1 g saffran kostar 121 norska kr här *screwy*
Btw, 1 g saffran kostar 121 norska kr här *screwy*
Kanske är bra, då äter man iaf inte upp de små dyrgriparna så jäkla fort :D :angel:
Btw, 1 g saffran kostar 121 norska kr här *screwy*
Vet inte vad norska kursen ligger på men det lät väldigt dyrt iaf. Bakade saffranskaka i helg. 0,5 gram saffran kostade 17 kr.
Sådärja! Riktigt goda blev dom och jag njuter av varenda tugga *drool*
56425
Ett tips till alla bull/saffransbulleälskare, testa att göra saffransbullarna precis som vanliga bullar, men bre på smör och mandelmassa och ha emellan istället. Man behöver inte tycka om mandelmassa öht egentligen (det gör varken jag eller tjejen), men bullarna blir jävligt mycket saftigare än i vanliga fall. Gör sig bäst med saffransbullar men det går även variera normala bullar med också såklart, gärna med mandelspån ovanpå. Får se om det blir nå mer bullbak i år så ska jag fota litet ^^
isterbuk
2008-11-26, 17:12
Jag MÅSTE göra lussebullar till helgen, ligger o gnager i huvudet efter dessa ljuvliga bilder.
Scratch89
2008-11-26, 18:05
Det blir förhoppningsvis lite fotografier imorgon!
Resultaten av gårdagens pepparkakshusbygge med viss censur.. *rolleyes*
machine gun
2008-11-26, 18:31
Har förvisso redan postat denna bild i nån baktråd, men nog sjutton är det julbak!
Gluten- och mjölkfria pepparkakor. Goda dessutom! :thumbup:
http://img395.imageshack.us/img395/2113/img10131rn0.jpg
cosmic_dancer
2008-11-26, 19:02
Ett tips till alla bull/saffransbulleälskare, testa att göra saffransbullarna precis som vanliga bullar, men bre på smör och mandelmassa och ha emellan istället. Man behöver inte tycka om mandelmassa öht egentligen (det gör varken jag eller tjejen), men bullarna blir jävligt mycket saftigare än i vanliga fall. Gör sig bäst med saffransbullar men det går även variera normala bullar med också såklart, gärna med mandelspån ovanpå. Får se om det blir nå mer bullbak i år så ska jag fota litet ^^
sådana gör min mamma och ja det blir gott.
Skall baka saffransbullar eller och skorpor på lördag så att det finns tillhands på söndag... Adventsfika med glögg och saffransbulle. Mmmm... eller varmchoklad och saffransbulle *drool*
Resultaten av gårdagens pepparkakshusbygge med viss censur.. *rolleyes*
Åh pepparkakshusbygge! Så fint! *cupid*
Ska definitivt ordna ett sådant när jag är tillbaka på svensk mark :)
Vi har valt en lite annorlunda färg på bullarna i år... :D
Vi har valt en lite annorlunda färg på bullarna i år... :D
haha? ;D
Resultaten av gårdagens pepparkakshusbygge med viss censur.. *rolleyes*
LOL du glömde cesurera de gigantiska tuttarna på pepparkaksgummorna :D
gillar de stora blåa speciellt :laugh:
LadyInsane
2008-11-26, 21:28
Resultaten av gårdagens pepparkakshusbygge med viss censur.. *rolleyes*
Hahaha jag vet nog vad det står där..:naughty:
bear.flowertwig
2008-11-26, 23:15
Väntar nog lite med mitt bakande är fet nog just nu. Gör jag en plåt så åker den ner på en gång.
Inte helt överens med den gröna färgen på bullarna... Pepparkaksbröst känns däremot helt rätt.
LOL du glömde cesurera de gigantiska tuttarna på pepparkaksgummorna :D
gillar de stora blåa speciellt :laugh:
Hahaha, det var den gumman jag gjorde.. :Virro
Lussebullar är godare med pärlsocker än med russin. I bakgrunden "pepparkaksnötter".
Pepparkaksnötter lät intressant, vad är det och hur gör du?
Ser gott ut Anna, recept på pepparkaksnötter? :O
Här har ni receptet: http://www.lagalatt.se/recept/gloggmys-pumpafrokola-pep/index.xml
Det var jätteenkelt att göra och luktade verkligen som pepparkakor när man hade dem i ugnen!
Här har ni receptet: http://www.lagalatt.se/recept/gloggmys-pumpafrokola-pep/index.xml
Det var jätteenkelt att göra och luktade verkligen som pepparkakor när man hade dem i ugnen!
Tack, ska nog provas på lördag:D
Handcuff
2008-11-27, 22:18
samme11 du förtjänar en eloge för ditt underbara engagemang för julen :)
Mer jul till alla!
samme11 du förtjänar en eloge för ditt underbara engagemang för julen :)
Mer jul till alla!
haha tack så mycket :)
Mitt och jobbarpolarens julbak förra året. Dock redan i början av oktober. Hade ruskigt tråkigt en kväll på jobbet. Så vi började baka pepparkakshus. Den dåvarande chefen på bild ;)
ps. "snön" är mjölkpulver som vi fick ur kaffemaskinen..
http://archive.pixbox.se/arkivet/synligt_23/15450000-15459999/640x480/15457855.jpg (http://www.pixbox.se/pic15457855)
Handcuff
2008-11-28, 16:13
Vilken mystråd!
Ska fixa ett pepparkakshus nån dag :)
http://i243.photobucket.com/albums/ff148/LadyG_photo/lussefat.jpg
Har fler julbilder i journalen, inte alla matrelaterade dock, fast den här bilden är jag särskilt nöjd med efter att ha smakat på lussekatterna. Saffran luktar verkligen gott, synd att bilder inte kan förmedla det! Det luktar saffran i hela lägenheten nu!
Förra årets pepparkakshusbak
56524
Här kommer mitt och en polares julbak de senaste 4 åren ;)
http://www.ludd.ltu.se/~js/misc/pkh/pkh04_1.jpg
Eiffeltornet
http://www.ludd.ltu.se/~js/misc/pkh/pkh05_1.jpg
Frihetsgudinnan
http://www.ludd.ltu.se/~js/misc/pkh/pkh06_1.jpg
Tower bridge
http://www.ludd.ltu.se/~js/misc/pkh/pkh07_1.jpg
Turning Torso
Återkommer med uppdateringar om årets.
:eek: Herrejävlar vilka konstverk! Imponerad, minst sagt!
Herrejävlar! Otroligt snyggt. Vad jobbar du med?
Herrejävlar! Otroligt snyggt. Vad jobbar du med?
Tack :D
Pluggar till civ.ing. inom maskinteknik med inriktining maskinkonstruktion, kan säga att MCAE-program (det dom flesta kallar CAD-program) hjälper ;)
Tack :D
Pluggar till civ.ing. inom maskinteknik med inriktining maskinkonstruktion, kan säga att MCAE-program (det dom flesta kallar CAD-program) hjälper ;)
AHA! ;) Caddade pepparkaks hus, upp med det pa CV'n!
Skamt asido! Fantastiskt arbete! Vilken inspiration!
Vad blir det i ar?
AHA! ;) Caddade pepparkaks hus, upp med det pa CV'n!
Skamt asido! Fantastiskt arbete! Vilken inspiration!
Vad blir det i ar?
Tack tack. Det där med CV var en bra ide. :P
Står och väger lite mellan Globen, Stratosphere Tower och en väderkvarn (som givetvis ska kunna rotera!).
Tack tack. Det där med CV var en bra ide. :P
Står och väger lite mellan Globen, Stratosphere Tower och en väderkvarn (som givetvis ska kunna rotera!).
Givetvis! Varfor inte gora Sydney operahuset eller bron!
Eddie Vedder
2008-11-30, 10:07
Saffran luktar verkligen gott, synd att bilder inte kan förmedla det! Det luktar saffran i hela lägenheten nu!
Den lukten är jag avundsjuk på.*drool* En definitiv doft av lyx om inte annat.:D
Det som är synd med saffransbullar, vilket saffransbullarna har gemensamt med pepparkakor är att den helt sinnessjukt underbara doften och den mycket välsmakande degen tyvärr inte motsvaras av de färdiga bullarna/kakorna.:Virro Min korridorgranne gjorde egen pepparkaksdeg igår och det luktade helt otroligt gott. Nu står den färdiga pepparkaksdegen ovanför min hylla i kylskåpet och JAG VILL HA!
Alfred Nobel
2008-11-30, 10:43
Tack :D
Pluggar till civ.ing. inom maskinteknik med inriktining maskinkonstruktion, kan säga att MCAE-program (det dom flesta kallar CAD-program) hjälper ;)
Sweet, läser själv civing maskinteknik på KTH, men inte fan kan jag bygga pepparkakshus :D Får pröva med hjälp av CAD i år.
Den lukten är jag avundsjuk på.*drool* En definitiv doft av lyx om inte annat.:D
Det som är synd med saffransbullar, vilket saffransbullarna har gemensamt med pepparkakor är att den helt sinnessjukt underbara doften och den mycket välsmakande degen tyvärr inte motsvaras av de färdiga bullarna/kakorna.:Virro Min korridorgranne gjorde egen pepparkaksdeg igår och det luktade helt otroligt gott. Nu står den färdiga pepparkaksdegen ovanför min hylla i kylskåpet och JAG VILL HA!
Pepparkaksdegen ja, den står i köket under handduk och luktar underbart. Klämmer man på den känns den sidenlen och så doftar det gott om fingrarna :D
Alla dessa ljuvliga dofter, visst är det underbart? Om pepparkakorna bli bra tänker jag förståss fotografera dem också. :)
Bakade igår till idag, 1 advent, då får man äta lussekatter till frukost, lunch, mellanmål och middag om man vill :D
56554
snygga hus.
Det roligaste är att han tyckte han behövde skriva vilka hus han hade försökt bygga. Det var ju självklart. Riktiga mästerverk.
Cafe Ritorno i Stockholm brukar ha ett stort hus av ngn berömd byggnad varje år. Väl värt att titta på.
snygga hus.
Det roligaste är att han tyckte han behövde skriva vilka hus han hade försökt bygga. Det var ju självklart. Riktiga mästerverk.
Tack. Om du visste hur många gånger man fått höra "Snyggt, men vad är det?" och liknande så skulle du förstå. Frihetsgudinnan och Eiffeltornet kan ju såklart alla, men Turning Torso verkar vara helt okänd häromkring.
Turning torso var sjukt bra.
Syrran och jag byggde ihop en byggsats från Annas som "gåbortspresent" till broderskapet (eller snarare till hans lille son kanske) i helgen. Köpta byggsatser är, konstaterar vi, mindre skeva än hembakat, men också betydligt mindre hållbara. Kristyr döljer det mesta. Bild kommer INTE. :D
Turning torso var sjukt bra.
Syrran och jag byggde ihop en byggsats från Annas som "gåbortspresent" till broderskapet (eller snarare till hans lille son kanske) i helgen. Köpta byggsatser är, konstaterar vi, mindre skeva än hembakat, men också betydligt mindre hållbara. Kristyr döljer det mesta. Bild kommer INTE. :D
Haha jo, lägg upp bild ! :D
machine gun
2008-11-30, 23:13
Det som är synd med saffransbullar, vilket saffransbullarna har gemensamt med pepparkakor är att den helt sinnessjukt underbara doften och den mycket välsmakande degen tyvärr inte motsvaras av de färdiga bullarna/kakorna.
Tricket för goda lussebullar är att dubbla mängden smör i receptet. Då blir de riktigt saftiga och goda *drool*
Mitt julbak + födelsedagsbak (:
Pepparkaks cheesecake
http://i36.tinypic.com/9pnasg.jpg
Pollykaka
http://i38.tinypic.com/2ivnodx.jpg
Lussekatter
http://i35.tinypic.com/212c1m8.jpg
Prinsesstårta
http://i38.tinypic.com/123laaa.jpg
Bananabran muffins med fluff
http://i37.tinypic.com/4puon4.jpg
shut teh face
2008-11-30, 23:54
Grymt fint.
Tricket för goda lussebullar är att dubbla mängden smör i receptet. Då blir de riktigt saftiga och goda *drool*
.....eller att ta angiven mängd smör OCH en burk kesella! Smaskens!
Jag funderar på ett experiment; banan och saffranskaka! Tror ni det kan bli gott? Det tror jag! Som en sockerkaka fast med banan och saffran,,
martikainen
2008-12-01, 11:15
Pepparkaks cheesecake
http://i36.tinypic.com/9pnasg.jpg
Vilken mix :O låter och ser helt underbart gott ut! Släng in lite kladdkaka i det där receptet och du har typ 3 favoriter i en och samma kaka :D
.....eller att ta angiven mängd smör OCH en burk kesella! Smaskens!
Jag funderar på ett experiment; banan och saffranskaka! Tror ni det kan bli gott? Det tror jag! Som en sockerkaka fast med banan och saffran,,
Nej blää! Banan och curry (på pizza eller i flygande Jacob) är illa nog. Banan och saffran vill jag inte ens tänka på hur det skulle smaka.
.....eller att ta angiven mängd smör OCH en burk kesella! Smaskens!
Jag funderar på ett experiment; banan och saffranskaka! Tror ni det kan bli gott? Det tror jag! Som en sockerkaka fast med banan och saffran,,
Aah, tror det kan bli galet underbart! Kanske lite kokos också?*drool*
Mitt julbak + födelsedagsbak (:
Pepparkaks cheesecake
http://i36.tinypic.com/9pnasg.jpg
Du har inte lust att dela med dig av receptet? :)
Mitt "julbak" är i år saffransskorpor och Rocky Road-godis. Båda recepten från Leila.
Jag har också gjort Leilas Rocky road någon tidigare jul. Gillar hennes recept. Funderar på att testa skorporna, vad äter man dem till, bara som fika?
Jag har också gjort Leilas Rocky road någon tidigare jul. Gillar hennes recept. Funderar på att testa skorporna, vad äter man dem till, bara som fika?
Jag ska ta med dem till jobbets glöggfika, så jag hoppas de funkar till glögg, men annars ja, som en småkaka kanske?
Jag har också gjort Leilas Rocky road någon tidigare jul. Gillar hennes recept. Funderar på att testa skorporna, vad äter man dem till, bara som fika?
Som en biscotti.
Äts med fördel till en kopp kaffe eller espresso. Tänk småkaka.
Fast: är en småkaka någonsin fel? :)
Låter jättebra! Ska testa dem när andan faller på. :)
Du har inte lust att dela med dig av receptet? :)
Givetvis! Receptet är från ICA.
Jag hade även i lite pepparkakskrydda i fyllningen
100 g margarin eller smör
30 pepparkakor
FYLLNING:
200 g philadelphiaost
1 ½ dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
TOPPING:
2 dl crème fraiche
1/2-1 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
3. Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal - saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
4. Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.
Tack så mycket! Ytterligare en grej att testa. :thumbup:
Jag och brorsan ska styra ett litet julbak nästa vecka och jag kan säga att vi är rätt sålda på Leilas recept. Vi tänkte göra hennes rocky road fast med juleskum istället för marshmallows + lite finhackade fikon. Vi tänkte fortsätta med traditionen när det gäller hennes smörkola, the best there is!
Några mozartkulor tillkommer säkert. Bilder kommer självklart att finnas.
Är det något som bör adderas eller som kan vara en härlig brytning till chokladen och kolan?
Måste fan testa pepparkaks cheesecake även fast jag suger på att baka. Låter sjukt gott.
bear.flowertwig
2008-12-04, 21:32
Givetvis! Receptet är från ICA.
Jag hade även i lite pepparkakskrydda i fyllningen
Kommer från malda pepparkakskorn som i sin tur plockas från pepparkaksbusken? :)
Kommer från malda pepparkakskorn som i sin tur plockas från pepparkaksbusken? :)
Mer sannolikt från en påse. Påsen kommer i sin tur med högsta sannolikhet från Santa Maria där den fyllts med kanel, ingefära, nejlikor och kardemumma.
:)
Det må vara omständigt, men gott blir det:)
Jag och mina systrar brukade baka in allt möjligt i några av Mozartkulorna...oliver, buljongtärning, tuggummi... Som en mandel i gröten kan man säga, fast inte lika gott!
Jag och mina systrar brukade baka in allt möjligt i några av Mozartkulorna...oliver, buljongtärning, tuggummi... Som en mandel i gröten kan man säga, fast inte lika gott!
Haha! Jag kommer genast att tänka på wasabi... :laugh: tänk så underhållande att se offrets reaktion :krampus
-Englund
2008-12-05, 23:15
Mozartkulor är det bästa som finns...:|
Mozartkulor är det bästa som finns...:|
Ja, efterssom man kan lura in massa annat roligt i dem :D
Grymt fräcka pepparkaksbyggnader!
Har själv bara åstadkommit några lussekatter i standardutförande.
Haha! Jag kommer genast att tänka på wasabi... :laugh: tänk så underhållande att se offrets reaktion :krampus
Skitkul idé ju!!! Haha livar upp julaftonen lite!!:laugh:
frambogir
2008-12-06, 14:05
Synd att inte jag och syrran tog kort på vår egenhändigt komponerade cheesecake med pepparkaksbotten, saffransfyllning och hjortonsylts topping. Ett sant konstverk och gott som fasen.
Synd att inte jag och syrran tog kort på vår egenhändigt komponerade cheesecake med pepparkaksbotten, saffransfyllning och hjortonsylts topping. Ett sant konstverk och gott som fasen.
mmmmmm gotttttt
frambogir
2008-12-06, 14:28
Oh hell yeah! Alla ingredienser höftades, men det var standardfyllning med cream cheese och florsocker. That's all I can give ya!
Tydligen blir det julbak imöra, då kommer det nog bilder :)
Oh hell yeah! Alla ingredienser höftades, men det var standardfyllning med cream cheese och florsocker. That's all I can give ya!
Tydligen blir det julbak imöra, då kommer det nog bilder :)
Haha nice, can't wait!
julmuffins med pepparkakskrydda, bär och en skvätt portvin ;)
56788
Årets pepparkakshus :)
56803
Det var ett fint pepparkakshus. Såg hemtrevligt ut:)
Haha! Jag kommer genast att tänka på wasabi... :laugh: tänk så underhållande att se offrets reaktion :krampus
Haha wasabi var bra! Kan även rekommendera buljongtärning, det blev roliga miner :D
Alfred Nobel
2008-12-08, 08:58
Vad använder ni er av för recept på pepparkaksdegen när ni bygger hus? Jag har för mig att t.ex. färdigköpt deg är kass och att orginalrecept oftast inte håller i längden. Kanske misstar mig.
Alltid kört på färdig deg från affären och aldrig haft bekymmer med mina husbyggen.
Impressive! Man kanske ska ge sig på ett pepparkakshusbygge...
wintersnowdrift
2008-12-08, 22:20
Har också bakat ett pepparkakshus, dock står det inte hemma hos mig. Temat är Helgdagskväll i timmerkojan (http://runeberg.org/kolvakt/25.html).
http://farm4.static.flickr.com/3172/3093274260_6f36f37f80.jpg?v=0
//Kristin
Eddie Vedder
2008-12-08, 22:23
Är "kådan" en slump eller en genomtänkt detalj på timmerstugan Kristin?
Hursomhelst passar det ju in.;)
Har också bakat ett pepparkakshus, dock står det inte hemma hos mig. Temat är Helgdagskväll i timmerkojan (http://runeberg.org/kolvakt/25.html).
http://farm4.static.flickr.com/3172/3093274260_6f36f37f80.jpg?v=0
//Kristin
Vilken rolig ide! bra jobbat!
wintersnowdrift
2008-12-08, 23:38
Är "kådan" en slump eller en genomtänkt detalj på timmerstugan Kristin?
Hursomhelst passar det ju in.;)
Vilken rolig ide! bra jobbat!
Jag får väl avslöja att kådan är en (olycklig) slump som dessutom orsakade brända fingrar (men det blev ju, som du säger, bra ändå tillslut!), samt att idén till att göra just en timmerstuga inte var min :). Vi var ett team på tre personer och min primära roll var som skogshuggare (dvs jag mätte upp och formade timmerstockarna).
//Kristin
Eddie Vedder
2008-12-09, 07:49
min primära roll var som skogshuggare (dvs jag mätte upp och formade timmerstockarna).
Vilket du sedan sammanställde och sparade i ett Exceldokument förstår jag?:D
creperiet
2008-12-09, 09:03
http://farm4.static.flickr.com/3172/3093274260_6f36f37f80.jpg?v=0
//Kristin
Det där var typ det vackraste jag sett.:)
Haha hittade en bild på ett gammalt pepparkakshus som jag och mina gamla tjejkompisar från gymnasiet byggde.
56883
Brooklyn
2008-12-09, 19:42
eleni, haha klockren!!!
det verkar finnas en del begåvningar på att bygga pepparkakshus?? jag tyckte mozartkulor var jobbiga, men med dessa hus ligger man i lä kan man ju säga!! grymt bra:thumbup:
UmmaGumma
2008-12-09, 22:38
Julpyssel tillsammans med min fina mormor resulterade i: Kola (Med recept från 30-talet), Fikonbollar doppade i mörk choklad samt lite freestylade marsipanfigurer med varierande slutresultat. :-D
Ursäkta det läskiga ljuset på bilderna men dagsljuset vill ju inte direkt hjälpa till...
Snaskigt värre ummagumman. Är det en marsipansockerärta jag ser där i vänstra hörnet bland marsipanfigurerna? Innovativt :)
Julpyssel tillsammans med min fina mormor resulterade i: Kola (Med recept från 30-talet), Fikonbollar doppade i mörk choklad samt lite freestylade marsipanfigurer med varierande slutresultat. :-D
Ser enormt gott ut! Får man be om receptet på kolan samt fikonbollarna??
UmmaGumma
2008-12-09, 23:10
Madame - Dina ögon ser alldeles korrekt. Mormors idé! Dom gamla är kreativa må jag säga. :-)
Luttis - Fikonbollarna är mycket simpla att göra. Ta ett paket fikon och "snoppa", släng ner i mixer/matberedare och kör tills det blivit en grov massa. Smält mörk choklad (God kvalité såklart) och rulla bollarna. Easy as that och gott så det förslår.
Tur att jag fotade mycket idag! Här får du receptet på kolan med handstil från mormor då hon var 13-14 år. Tänk på att det är små kaffekoppar (alltså inte dagens baljor) som "kkp" står för. På spisen kokade vi kolan ca 1 h 15 min. Torka på plåt ca 15-20 min, skär 3 längder och rulla dessa. Klipp sedan kolan i passande storlek. Opti är att linda in kolan i klippta bakpapper-bitar.
Njut med akta tänderna ;-)
Madame - Dina ögon ser alldeles korrekt. Mormors idé! Dom gamla är kreativa må jag säga. :-)
Luttis - Fikonbollarna är mycket simpla att göra. Ta ett paket fikon och "snoppa", släng ner i mixer/matberedare och kör tills det blivit en grov massa. Smält mörk choklad (God kvalité såklart) och rulla bollarna. Easy as that och gott så det förslår.
Tur att jag fotade mycket idag! Här får du receptet på kolan med handstil från mormor då hon var 13-14 år. Tänk på att det är små kaffekoppar (alltså inte dagens baljor) som "kkp" står för. På spisen kokade vi kolan ca 1 h 15 min. Torka på plåt ca 15-20 min, skär 3 längder och rulla dessa. Klipp sedan kolan i passande storlek. Opti är att linda in kolan i klippta bakpapper-bitar.
Njut med akta tänderna ;-)
Fan vad coolt med recept från 30 - talet, ser gott ut!
Jag och brorsan hade en liten godisverkstad inför julen, vi han inte med pepparkakor och mozartkulor och fruktkakan men det kanske blir på söndag, med mammas hjälp såklart *rolleyes*
http://i37.tinypic.com/2s16rdv.jpg
Ingredienserna, skulle fan kunna äta det rakt av.
http://i36.tinypic.com/156zg5l.jpg
Smörkolan kokas i ca 25 minuter.
http://i35.tinypic.com/2laagsi.jpg
Färdig och inslagen.
http://i33.tinypic.com/30kraq0.jpg
Vi doppade några bitar av kolan i choklad och toppade med lite nonstop och nötter, lär ju bli äckligt *gah!*
http://i38.tinypic.com/f3yyyr.jpg
En blygsam sats torkade fikon doppade i choklad. toppade med Kakao-råsocker/kanel/hackade nötter.
http://i36.tinypic.com/2n1vwjn.jpg
Till sist, en rocky road med Juleskum, massor av olika nötter och torkad frukt samt dumlekola!
Jag och brorsan hade en liten godisverkstad inför julen...
Mmm, choklad, fett o socker! En oslagbar kombination, kan aldrig bli fel :)
userfriendly
2008-12-11, 17:38
Jag och min kompis drog ihop en "desperat hemmfru-dag" och bakade från 13.00 till 23.00.
Inte ett äkta julbak, men iaf. Vi gjorde iof ett par amerikanske jätte-saffransmuffins.
Det roliga (eller jobbiga) var bara att vi inte kollat i det sista receptet hur många muffins det skulle bli. Jag reagerade lite på att det skulle vara 7st ägg i smeten, men tänkte väl mest att det blir bra, mer protein åt mig *popcorn*
Mitt i allt visade det sig att vi bakade för en bröllopsbjudning *gah!* och jag hade inte en bunke som var stor nog utan vi fick hälla över hälften i min wokpanna.
Det allra jobbigaste var att det skulle vara en marängtopp på ALLA de där muffinsarna. Så när 5 plåtar varit inne skulle de liksom in igen. Och man var tvungen att pilla en gång till på varje muffin... *screwy*
OCH DET VÄRSTA VAR ATT DE BLEV ASFULA.
Jag har några kvar i frysen om någon är sugen ;) Bullar också :Virro
Ledsen för de gigantiska bilderna ...
UmmaGumma
2008-12-11, 18:19
Ojoj satan vad duktiga ni är :-) Impressed!
Saffransmuffinsen ser snuskigt goda ut.
haha, jag tycker det ser gott ut iaf:)
smeten i wokpannan?!?!! :laugh: skrattar ihjäl mig
såg gott ut iallafall
machine gun
2008-12-11, 22:03
Mitt i allt visade det sig att vi bakade för en bröllopsbjudning *gah!* och jag hade inte en bunke som var stor nog utan vi fick hälla över hälften i min wokpanna.
Det allra jobbigaste var att det skulle vara en marängtopp på ALLA de där muffinsarna. Så när 5 plåtar varit inne skulle de liksom in igen. Och man var tvungen att pilla en gång till på varje muffin... *screwy*
:laugh:
Det roliga är ju att ni verkligen gjorde alla ändå! Och med marängtopp och allt! Jag är imponerad.
userfriendly --- var ar bilden pa wok pannan :laugh::laugh:
var tvungen att prova ett recept jag hittade på lussebullar med fullkorn! (arlas receptbank)
ngredienser
35 st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl råsocker
1/2 tsk salt
15 – 16 dl kärnvetemjöl med fullkorn
2 dl russin
1 ägg
helt ok resultat, lite brända kanske men goda iallafall:em:
56986
cosmic_dancer
2008-12-12, 22:10
de ser goda ut. Själv ska jag baka pepparkakor och kanske mjukjpepparkaka eller saffranskaka till helgen. Så man har till adventsfikat på söndag
userfriendly
2008-12-13, 17:17
smeten i wokpannan?!?!! :laugh: skrattar ihjäl mig
såg gott ut iallafall
Jaa här är en bild för alla er som vill se hur det såg ut innan vi skulle försöka blanda ihop allt... *spy*
Det var min vän (den riktigt desperata hemmafrun) som absolut skulle göra marängtoppar.
Ska tillägga ett misstag till: sockret tog slut och vi gjorde marängerna på fruktsocker. GÖR INTE DET. De stelnar inte... kladdigt värre att förvara 200 muffins ... *grr27*
userfriendly
2008-12-13, 17:23
En till :smash: (som ni ser är det även ett-2 hallon i varje muffin, ett jävla jobb)
Obs! INTE mina taniga armar! *whatever*
Lite av julbaket:
Gjorde ett pepparkakshus, är inte helt färdigt på bilden utan det saknas lite kristyr på skorstenen och bomullsbotten.
http://img176.imageshack.us/img176/7701/pc080005hp0.jpg (http://imageshack.us)
Mina och mommos lussekatter
http://img176.imageshack.us/img176/5330/291fo0.jpg (http://imageshack.us)
http://img176.imageshack.us/img176/291fo0.jpg/1/w480.png (http://g.imageshack.us/img176/291fo0.jpg/1/)
Arfenhouse
2008-12-13, 21:00
Gah, vad avundsjuk jag blir på er! Mina föräldrar anser att julen är rakt av "ghey" så vi bakar inget julgodis/bakelser..
Juulia: Jag har också försökt bygga efter den där modellen; skorstenen måste vara felkonstruerad på något sätt, för det går fan i mig inte att få den att passa utan att den liksom "rider" på taket.
Litecore
2008-12-13, 23:15
damn you all! imorn blir det lussekattsbak :D
japp, definitivt lussebak här med:)
http://img88.imageshack.us/img88/303/mg1466lr9.jpg (http://imageshack.us)
[URL=http://g.imageshack.us/img88/mg1466lr9.jpg/1/
HanneJoelsson
2008-12-16, 16:05
http://img88.imageshack.us/img88/303/mg1466lr9.jpg (http://imageshack.us)
[URL=http://g.imageshack.us/img88/mg1466lr9.jpg/1/
Riktigt snyggt måste jag säg :thumbup:
Idag fick jag äntligen tummen ur och bakade lussebullar! Med en extra påse saffran och lite sirap utöver sockret. Gott!
De blev gigantiska :Virro
57137
då var det lussebullar igen
57262
Åhh fyfan vad gott, asså jag har fan inte bakat något ännu! Mamma är för lat, och jag med :P
Resultatet av helgens julpysslande
Lök/dillsill samt lingonsill
http://i40.tinypic.com/358pe6o.jpg
Fikon- och kokosbollar doppade i mörk choklad
http://i41.tinypic.com/x4jl38.jpg
Kolor
http://i43.tinypic.com/34j7wnd.jpg
Äppelmos
http://i39.tinypic.com/156ekgg.jpg
Och slutligen wienernougat
http://i43.tinypic.com/vq6zx1.jpg
[QUOTE=Luttis;3385545]Resultatet av helgens julpysslande
Det där kommer kräva endel sit-ups!:cool:
cosmic_dancer
2008-12-23, 13:01
har ni några braiga förslag på marsipan/mandelmassa godis? Helst inte allt för sött heller
Fyfan det är redan JULAFTON imorgon! Och jag ska baka med mamma när hon kommer hem wieeee :D
AFanatic
2008-12-23, 14:00
Det var ett fint pepparkakshus. Såg hemtrevligt ut:)
Haha fick känslan av att du ville flytta in. :laugh:
Saery: Vilka konstverk! Riktigt ballt.
Gjorde Lussebullar med receptet Jenni hade, och kan säga att det vart inte bra för mig -.- jag gjorde en massa fel haha tog vatten istället för mjölk till spadet, glömde att jäsa degen osv.... så vart ingen jättehit och en ful jävla färg fick jävlarna också. Mamma gjorde chokladdoppade mandlar.
Blää för lussebullarna, hade säkert blivit bättre om jag hade gjort rätt :furious:
57322
57323
57324
57325
57326
Julens andra knäck-kokning. Nu med originalsmak på halva och andra halvan smeten med lite limesmak!
57361
shut teh face
2008-12-23, 23:49
har ni några braiga förslag på marsipan/mandelmassa godis? Helst inte allt för sött heller
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=8987
har ni några braiga förslag på marsipan/mandelmassa godis? Helst inte allt för sött heller
Gör en gris!
http://life.menneske.org/archives/img/marsipangris.jpg
Idag skrotade jag 2008 års pepparkakshus :D men jag såg naturligtvis till att föreviga min lilla skapelse:
Idag skrotade jag 2008 års pepparkakshus :D men jag såg naturligtvis till att föreviga min lilla skapelse:
smakade gottans förstår jag..? :D
"vilken fin pudersnö du fått till på taket!"
"det är damm"
smakade gottans förstår jag..? :D
"vilken fin pudersnö du fått till på taket!"
"det är damm"
det ser lite dammigt ut för det har blivit solblekt...!
det ser lite dammigt ut för det har blivit solblekt...!
hahaha jag bara skojade lite :) ser inte dammigt ut. menade bara att det inte varje dag man har kvar pepparkakshuset i 3 månader..
kanske bara jag som äter upp det snabbt som attan :em:
Jasså ja, då får jag ta mig tillträde att säga att jag precis har börjat skissa mitt pepparkakshusprojekt!!!
Årets pepparkakshus:
http://2.bp.blogspot.com/_5DxgC0anln8/Sxu1E3md0_I/AAAAAAAABLc/QGjsExM5tHo/s400/pepparkakshus.jpg
(det är en huvudlös gubbe som ligger på "backen" -därav "blodet")
SiSenior
2009-12-06, 17:02
Årets pepparkakshus:
http://2.bp.blogspot.com/_5DxgC0anln8/Sxu1E3md0_I/AAAAAAAABLc/QGjsExM5tHo/s400/pepparkakshus.jpg
(det är en huvudlös gubbe som ligger på "backen" -därav "blodet")
Stiligt :thumbup:
Super_Johan
2009-12-06, 17:42
Årets pepparkakshus:
http://2.bp.blogspot.com/_5DxgC0anln8/Sxu1E3md0_I/AAAAAAAABLc/QGjsExM5tHo/s400/pepparkakshus.jpg
(det är en huvudlös gubbe som ligger på "backen" -därav "blodet")
Pepparkakshouse of horror?
Jag blir snål, men samtidigt är jag rädd. :confused:
Allting smälter och dör...
hahavaffan
2009-12-07, 15:44
Gjorde Lussebullar med receptet Jenni hade, och kan säga att det vart inte bra för mig -.- jag gjorde en massa fel haha tog vatten istället för mjölk till spadet, glömde att jäsa degen osv.... så vart ingen jättehit och en ful jävla färg fick jävlarna också. Mamma gjorde chokladdoppade mandlar.
Blää för lussebullarna, hade säkert blivit bättre om jag hade gjort rätt :furious:
57322
[ATT1ACH]57323[/ATTACH]
[ATT1ACH]57324[/ATTACH]
[ATT1ACH]57325[/ATTACH]
[ATTA1CH]57326[/ATTACH]Gahahahaahahahaaa det där ÄR tyvärr bajskorvar. Synd tråden är gammal.
http://i164.photobucket.com/albums/u40/polebunny/pepparkakshus.jpg
För den som inte visste: jag är en mycket sjuk människa.
Aldrig kan jag göra saker lite grand. Åh nej, det måste bli ett 4-dagarsprojekt som tar musten ur en.
En dag för att göra degen och vila i kylskåp till nästa, en dag för att göra ritning och baka delarna, en dag för att dekorera och låta torka... och på fjärde dagen varde hus!
Om tråden heter "era julbak med tips" så är mitt: låt bli pepparkakshusfan. Så hiskeligt lite bang for the buck.
OneManArmy
2009-12-08, 08:42
http://i164.photobucket.com/albums/u40/polebunny/pepparkakshus.jpg
Å hela helvete vilket najs!
http://i164.photobucket.com/albums/u40/polebunny/pepparkakshus.jpg
För den som inte visste: jag är en mycket sjuk människa.
Aldrig kan jag göra saker lite grand. Åh nej, det måste bli ett 4-dagarsprojekt som tar musten ur en.
En dag för att göra degen och vila i kylskåp till nästa, en dag för att göra ritning och baka delarna, en dag för att dekorera och låta torka... och på fjärde dagen varde hus!
Om tråden heter "era julbak med tips" så är mitt: låt bli pepparkakshusfan. Så hiskeligt lite bang for the buck.
Urfint!!!!!!! Jätte imponerad :hbang:
Jag bakade tomteskum i micron! :D
http://gbg-pop.pixbox.se/arkivet/synligt_35/29960000-29969999/640x480/29968113.jpg?0
Fan vilket fint pepparkakshus Pony!!!!!!!!! *drool*
LadyInsane
2009-12-08, 13:30
Jag och min mamma bakade lusse-tuttar i helgen! :)
Mer hädelse: Lussefåglar!
http://i164.photobucket.com/albums/u40/polebunny/birds03.jpg
Inkl. kesella och fibrex. Optimalt.
Mer hädelse: Lussefåglar!
http://i164.photobucket.com/albums/u40/polebunny/birds03.jpg
Inkl. kesella och fibrex. Optimalt.
Jatte fina! Vilken ide :) Recept?
Nattljus
2009-12-10, 11:22
pepparkakshus, dekorerat med hjälp av syskonbarnen:
http://img138.imageshack.us/img138/5543/pepparkakshus012.jpg
Jatte fina! Vilken ide :) Recept?
Receptet är väldigt generic lussekatt, härifrån: http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=38&ProductPage=2&ProductID=2171&GroupID=87
Tutorial på hur man knyter brödfåglar, här: http://www.youtube.com/watch?v=gbldXpEIZkM
Bakade luslcats idag :)
http://i48.tinypic.com/1zn4kro.jpg
Alltså, man vill ju bara.. dyka in i bilden när man kikar här! *drool*
Det vi åstadkom idag kanske inte frestar gommen lika mkt, hade en 3årig kreativ herre vid min sida - kan rekommendera det, skitkul faktiskt!
Räta vinklar är överkurs hehe.. Vi hann inte få klart hus nr 2 innan bolibompa.. (men grabben vill göra mååånga hus, jag tycker 2 duger mer än väl.. även om d är kul!)
http://i49.tinypic.com/xoh3qb.jpg
Före dekoren..
http://i50.tinypic.com/dnni4i.jpg
Grabben in action..
http://i47.tinypic.com/117hirb.jpg
(den censurerade pepparkakan är det pga att hans namn stod på den, inget annat)
Jag spritsade, han dekorerade, vi kör tacky liberacetema verkar det som..
http://i45.tinypic.com/34nmj5d.jpg
God Jul alla!
Ristretto
2009-12-11, 18:57
Härligt, Lellan!
Roligast är det ju helt klart att pyssla med barn och framförallt julen blir ju mycket mysigare med barn i närheten! :)
Att han har disciplinen o trycka på godisar på hus utan att äta dom är fantastiskt tror jag skulle ha svårt med det nu...
Receptet är väldigt generic lussekatt, härifrån: http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=38&ProductPage=2&ProductID=2171&GroupID=87
Tutorial på hur man knyter brödfåglar, här: http://www.youtube.com/watch?v=gbldXpEIZkM
Tack, :) Guld
Härligt, Lellan!
Roligast är det ju helt klart att pyssla med barn och framförallt julen blir ju mycket mysigare med barn i närheten! :)
+1 Vi hade riktigt skoj.. rekommenderar 3 åringar i köket! :thumbup:
Att han har disciplinen o trycka på godisar på hus utan att äta dom är fantastiskt tror jag skulle ha svårt med det nu...
Jag sa att man fick äta, men har olydig unge!! Herregud...*gah!* ;)
Det blev 5 gula m&m´s kvar efter allt pyntande (jag åt heller inga, hade fyllt upp min kvot gotter genom att micra 100 gram deg och äta med vispad grädde tidigare..! :P).
Ristretto
2009-12-13, 17:35
http://i45.tinypic.com/rsww7b.jpg
Dagens pepparkaksbak. Sjukt fula, men goda.
forslund
2009-12-13, 17:42
Jag tycker det är charmigt med "icke-perfekta" pepparkakor. De ser verkligen hemmagjorda ut och inte köpta på din lokala affär. Typ.
Eddie Vedder
2009-12-13, 18:08
Att han har disciplinen o trycka på godisar på hus utan att äta dom är fantastiskt tror jag skulle ha svårt med det nu...
Har man från början disciplin nog att inte käka upp pepparkaksdegen så har man helt klart disciplin att hålla sig från godis också.:D
I år blev det en pepparkaks kyrka. :)
67982
67980
67981
Vad tycks? Har ritat bitarna själv :)
Knäck och två sorters kola. *drool*
67983
Pony.. du är sinnes, helt sjukt snyggt pepparkakshus !! :hbang::hbang:
Fru_Flisa
2009-12-18, 12:50
Alla pepparkakshus ni gjort är jättefina! Blir inspirerad att göra ett nytt nästa år och byta det gamla.
Årets julbak är nu klart! Blev mycket lyckat julgodis. :)
Mindre lyckade pepparkakor men de vart i allafall ätliga i år.
Fru_Flisa
2009-12-18, 12:51
Knäck och två sorters kola. *drool*
67983
*drool*
give it to me*popcorn**popcorn*
MrBurner
2009-12-18, 18:58
Vad hade hänt med pepparkakorna?
Fru_Flisa
2009-12-19, 07:56
Vad hade hänt med pepparkakorna?
Gissar frågan var ställd till mej...
Hade inget recept utan improviserade och jag tror det var att jag i sista sekunden hade i krusakli i smeten för jag tänkte de skulle bli lite knaprigare av det men vart nog tvärtom att det sög åt sej mesta vätskan på ett ofördelaktigt sätt. Degen var mycket godare än det färdiga resultatet.
chrilledude
2009-12-19, 14:32
Alla pepparkakshus ni gjort är jättefina! Blir inspirerad att göra ett nytt nästa år och byta det gamla.
Årets julbak är nu klart! Blev mycket lyckat julgodis. :)
Mindre lyckade pepparkakor men de vart i allafall ätliga i år.
Vad har hänt med pepparkakorna? :S
dom ser typ.. Misshandlade ut :D
EDIT: Oj såg att du redan svarat på en sån fråga ovanför mig.
Har man från början disciplin nog att inte käka upp pepparkaksdegen så har man helt klart disciplin att hålla sig från godis också.:D
Sant tänkte inte ens på pepparkaksdegen. Vilka minnen man har från tiden man köpte färdig pepparkaksdeg i tub typ så var det bara 1/3 kvar o göra pepparkakor på sen:o
Sant tänkte inte ens på pepparkaksdegen. Vilka minnen man har från tiden man köpte färdig pepparkaksdeg i tub typ så var det bara 1/3 kvar o göra pepparkakor på sen:o
Ahh, precis... minns det sen en dryg... vecka tillbaks.. :D (deg är lika gott som vuxen! Nom nom..!).
shut teh face
2009-12-21, 08:15
Idag och imorgon ska jag göra följande:
# 10 liter julglögg, med spansk rioja, konjak, nejlikor, kanelstänger, kardemumma, lite ingefära, och pomeransskall
# Apelsintryfflar, mitt egna recept med contreau i
# Nytt för i år; en jultryffel med bland annat kanel
Jag hoppas komma ihåg bilder
AurixLarson
2009-12-22, 21:54
Jag vet att det inte är speciellt "Juligt" men jag älskar vitlöksbröd så därför bakas det även på julen! :)
Tårta med choklad & grädde.
Le bump! ;)
http://i42.tinypic.com/k98b69.jpg
Saffransbullar med mandelmassa.
http://www.kolozzeum.com/forum/picture.php?albumid=514&pictureid=2434
StNicholaus
2011-12-11, 15:45
Rom(lusse)katter:
http://tryffelsvinet.files.wordpress.com/2011/12/lussekatt2.jpg?w=600
Vörtbröd:
http://tryffelsvinet.files.wordpress.com/2011/12/vc3b6rt4.jpg?w=600
Bjöd hem släkten på julfika/kalas. Pepparkakor på egen deg tillsammans med ädelostkesella, sen en Cheesecake med apelsinsmak och pepparkaks botten..
http://img.tapatalk.com/4e4f0b90-b973-f737.jpg
Sent from my GT-P1000
Dagens lussebak, orkade inte snurra till dom så tog en näve och dunkade ut på plåten.
Näringsvärde per bulle:
26g protein
37g kolhydrat
17g fett!
Ristretto
2011-12-18, 21:10
Sjukt fula. Säkert goda, dock.
Sjukt fula. Säkert goda, dock.
Ruskigt fula, ruskigt goda!
Saffransbullar med mandelmassa.
http://www.kolozzeum.com/forum/picture.php?albumid=514&pictureid=2434
ser sjuuuuuuuukt goda ut!!!:hbang:
Saffransbullar med mandelmassa.
http://www.kolozzeum.com/forum/picture.php?albumid=514&pictureid=2434
Ser riktigt goda ut
Tackar, det är dom. I och med att dom är fyllda med mandelmassa är dom alltid safftiga och goda.
pepparkakssticks!
http://i42.tinypic.com/2e4gd4z.jpg
pepparkakssticks!
http://i42.tinypic.com/2e4gd4z.jpg
Det var något nytt! =)
Åå saffransbullar med mandelmassa, ser grymt gott ut.
Fransk kola
http://i41.tinypic.com/5nrym8.jpg
Fikon-och russinbollar med smak av apelsin. Doppade i 70% choklad och pudrade med kanel samt mariannetryfflar i vit choklad.
http://i44.tinypic.com/5m0i20.jpg
Grapeman
2011-12-23, 14:44
Fransk kola
Fikon-och russinbollar med smak av apelsin. Doppade i 70% choklad och pudrade med kanel samt mariannetryfflar i vit choklad.
*kissass*
Perfekt! :>
*kissass*
Perfekt! :>
Nu hoppas jag bara att kollegorna tycker samma sak :)
mystic[-_-]
2011-12-24, 00:08
Fransk kola
http://i41.tinypic.com/5nrym8.jpg
Fikon-och russinbollar med smak av apelsin. Doppade i 70% choklad och pudrade med kanel samt mariannetryfflar i vit choklad.
http://i44.tinypic.com/5m0i20.jpg
Bra massa efter det där!
;5490439']Bra massa efter det där!
Absolut! Kanske "fel sorts massa" men som jag tänker, massa som massa. ;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.