Visa fullständig version : Recept med sojabönor!
Måste få ner matkostnaden o tänkte då börja äta mer sojabönor och eftersom jag aldrig ätit det förut(eller tillagat) så behöver ja massa tips på va man kan göra!!
Gratänger?(utan mjölk!sojamjölk/grädde går bra) Biffar? köttbullar?kålpudding? går detta att göra med sojabönor på nå vis?utan att behöva tillsätta kilovis med mjöl :) brukar förstöra smaken tycker jag...:(
Tipsa massor!
Well, jag är en storkonsument av sojabönor. Men baserar aldrig någon rätt på dom.
Exempel: En curryköttfärs med lite kött för smaken och sen massor av sojabönor för att dryga ut...
http://i278.photobucket.com/albums/kk94/Poxeman/P8250011.jpg
Well, jag är en storkonsument av sojabönor. Men baserar aldrig någon rätt på dom.
Exempel: En curryköttfärs med lite kött för smaken och sen massor av sojabönor för att dryga ut...
http://i278.photobucket.com/albums/kk94/Poxeman/P8250011.jpg
Smart :) recept tack för det där såg gött ut!
Smart :) recept tack för det där såg gött ut!
Recept? Det använder jag aldrig, men jag kan försöka komma ihåg vad jag hade i maten... (rensade kameran idag, gammal bild)
Köttfärs
Lök
Wokgrönsaker (hittade en påse i frysen...)
Minimajs
Sojabönor
Curry (mängder!)
Lite mjölk för o gotta till / minska torrheten
Tror faktiskt att det var allt, smarrigt blev det iaf!
Lycka till.
Är det så äckligt mä sojabönor? ingen som har nå goa recept?
Eddie Vedder
2008-09-20, 21:07
ingen som har nå goa recept?
Vad var det för fel på recepten i vegtrådan? Känns ju inte särskilt sannolikt att du läst igenom den tråden och inte hittat ETT enda sojabönsbaserat gott recept.:confused:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=102545
Alfred Nobel
2008-09-20, 21:16
Gör en curryröra med bechamelsås som bas och tillsätt alla slags bönor du gillar, det kan säkert bli gott!
Är proteinet i sojaprodukter som tofu, veggokyckling mm lika fullvärdigt eller bättre än rena sojabönor? vad är skilnaden o varför?
Eddie Vedder
2008-09-20, 21:23
Är proteinet i sojaprodukter som tofu, veggokyckling mm lika fullvärdigt eller bättre än rena sojabönor?
Ja.
Sojaproteinet har inga nämnbara försämringar/förbättringar. Vad biffar och dylikt sedan innehåller mer än så avgör ju själva produktens proteinkvalité. För övrigt har du ställt den frågan tidigare och inget nytt har skett sedan dess.
Ja.
Sojaproteinet har inga nämnbara försämringar/förbättringar. Vad biffar och dylikt sedan innehåller mer än så avgör ju själva produktens proteinkvalité. För övrigt har du ställt den frågan tidigare och inget nytt har skett sedan dess.
Man vet aldrig :D
Världens godaste sojabönslasagne!
Fast det är keso-feta&oliv i, mjölkprodukt iofs.. kanske kan mixa svarta oliver med typ sojayoghurt och kryddor istället?
Den är iaf helt outstanding.
Är inte helt hundra på mängderna.. prova er fram :)
1 burk sojabönor
2 förp krossade tomater
1-2 hackade lökar
vitlök
chili
tomatpurré
2 förp keso med feta&oliv smak
lasagneplattor
Koka ihop en tomatsås på lök, vitlök, krossade tomater, chili, purré. Mosa sojabönorna med gaffel och häll i. Salta, peppra, puttra.
Häll 1/3 i botten på en form, 1/3 av keson och tre lasagneplattor. Upprepa i tre lager och toppa ev med riven ost.
Så STÖRT god!
Om syftet är att få ned matkostnaderna så är knappast färdiga veggoprodukter den rätta vägen! Bättre i så fall att laga riktig mat från grunden men minska lite på köttet till förmån för t.ex. bönorna. Då slipper man också bekymra sig om proteinet är fullvärdigt eller inte.
God lasagne kan göras som Ackilf säger. Annars gör man "vanlig" lasagne och byter ut sådär hälften av köttfärsen mot mosade sojabönor. Det blir jättegott (sambon anade inte ens att hans mat var full av "livsfarliga" baljväxter...).
Jag tycker att de flesta bönor gör sig allra bäst så - alltså inte som ensamrätter utan nedblandade i vanliga grytor, gratänger och liknande.
grondahl
2008-09-24, 12:54
Å andra sidan så är ju inte torkat sojaprotein a´la sojafärs, grytbitar etc särskilt dyrt. Frysta alternativ som Hälsans Kök etc är dock betydligt dyrare.
Om syftet är att få ned matkostnaderna så är knappast färdiga veggoprodukter den rätta vägen! Bättre i så fall att laga riktig mat från grunden men minska lite på köttet till förmån för t.ex. bönorna. Då slipper man också bekymra sig om proteinet är fullvärdigt eller inte.
Jag tycker att de flesta bönor gör sig allra bäst så - alltså inte som ensamrätter utan nedblandade i vanliga grytor, gratänger och liknande.
:thumbup:
Det enda undantaget jag har stött på är som bas i en bönsallad.
Å andra sidan så är ju inte torkat sojaprotein a´la sojafärs, grytbitar etc särskilt dyrt. Frysta alternativ som Hälsans Kök etc är dock betydligt dyrare.
Jag har ingen aning om vad de kostar men eftersom bönor kostar mellan 15-25 kr/kg så är det väl få alternativ som kan slå det?
grondahl
2008-09-24, 13:22
Sojaproteinet ligger oftast kring 90 till 100kr/kg (sväller upp till ca 4kg vid tillagning )men innehåller å andra sidan i princip dubbelt så mycket protein som bönor. En förpackning som för "köttfärssås" som räcker till en rejäl middag+lunchlåda för två personer kan man få loss för under tjugan i en vanlig butik. Så det är ju inte direkt dyrt heller.
Sojaproteinet ligger oftast kring 90 till 100kr/kg (sväller upp till ca 4kg vid tillagning )men innehåller å andra sidan i princip dubbelt så mycket protein som bönor. En förpackning som för "köttfärssås" som räcker till en rejäl middag+lunchlåda för två personer kan man få loss för under tjugan i en vanlig butik. Så det är ju inte direkt dyrt heller.
Med andra ord är sojaproteinet minst dubbelt så dyrt som sojabönor.
grondahl
2008-09-24, 14:02
Inte i förhållande till mängden protein man får ut och inget av livsmedlen är särskilt dyra. Med tanke på att ts verkar käka animaliskt protein flera gånger per dag så ser jag inget problem med att ersätta en del av det med sojaprotein och ändå sänka matkostnaderna.
Med andra ord är sojaproteinet minst dubbelt så dyrt som sojabönor.
Tack för alla tips! :) förtsätt så!
Inte i förhållande till mängden protein man får ut och inget av livsmedlen är särskilt dyra. Med tanke på att ts verkar käka animaliskt protein flera gånger per dag så ser jag inget problem med att ersätta en del av det med sojaprotein och ändå sänka matkostnaderna.
340 g protein för 15-25 kr och dubbelt så mycket protein för 90-100 kr får jag till att det blir dubbelt så dyrt bara räknat på proteinhalten?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.