Logga in

Visa fullständig version : Omega 3 och träning


Purren
2008-09-14, 18:12
Hittar många trådar om att omega 3 ska vara bra för de allmänna hälsofördelarna, sänkta risker för en rad sjukdomar osv osv.

Men finns det några direkta fördelar för träningen eller resultaten av ett ökat intag av omega 3?

Mourten
2008-09-14, 18:19
omge3 hjälper väl till och bygga kroppens alla celler, även dem till muskelceller. Torde vara en fördel ?

priceless
2008-09-29, 16:02
Använder denna tråd istället för att starta en ny, vad ÄR egentligen alla fördelar med Omega 3? Jag har fått hem nån ask med 120 omega 3 kapslar.


Högkoncentrerad Omega-3 med D och E vitaminer.
1 kapsel innehåller 500g fiskolja. Fiskoljan innehåller minimum 60% omega-3-fettsyror.
Rekommenderad dagsdos - 2 kapslar.

Omega-3 totalt 600mg
varav EPA 300mg och DHA 200mg

En kvalitétsprodukt från EFI tillverkad i Norge.


Nått att ha?

A.Steinbach
2008-09-29, 16:40
Självklart är det något att ha. Finns bara fördelar med att supplementera med extra fiskolja då i stort sett de flesta i dagens samhälle får i sig för liten mängd av de långkedjiga n-3 fettsyrorna EPA och DHA som har en mängd positiva effekter för hälsan.

Human beings evolved consuming a diet that contained about equal amounts of n-3 and n-6 essential fatty acids. Over the past 100–150 y there has been an enormous increase in the consumption of n-6 fatty acids due to the increased intake of vegetable oils from corn, sunflower seeds, safflower seeds, cottonseed, and soybeans. Today, in Western diets, the ratio of n-6 to n-3 fatty acids ranges from 20–30:1 instead of the traditional range of 1–2:1. Studies indicate that a high intake of n-6 fatty acids shifts the physiologic state to one that is prothrombotic and proaggregatory, characterized by increases in blood viscosity, vasospasm, and vasoconstriction and decreases in bleeding time. n-3 Fatty acids, however, have antiinflammatory, antithrombotic, antiarrhythmic, hypolipidemic, and vasodilatory properties. These beneficial effects of n-3 fatty acids have been shown in the secondary prevention of coronary heart disease, hypertension, type 2 diabetes, and, in some patients with renal disease, rheumatoid arthritis, ulcerative colitis, Crohn disease, and chronic obstructive pulmonary disease. Most of the studies were carried out with fish oils [eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA)]. However, -linolenic acid , found in green leafy vegetables, flaxseed, rapeseed, and walnuts, desaturates and elongates in the human body to EPA and DHA and by itself may have beneficial effects in health and in the control of chronic diseases.
Essential fatty acids in health and chronic disease
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70, No. 3, 560S-569S, September 1999

Sverker
2008-09-29, 18:46
Du betalar för en uppkoncentrerad olja. Räkna på mängden EPA och DHA så får du se ifall det är värt det eller inte.

Sniggel
2008-09-29, 20:11
Jag brukar köpa fiskolja på (liten) flaska. Får så mycket mer för pengarna, då 50 kr för 150 ml (ungefär 150 gram), har dock inte koll på koncentrationen men har för mig att det är en typisk vanlig koncentration som brukar återfinnas i de flesta kapslar. Enda kriteriet är att man inte är kräsen och inbillar sig att att det är vämjeligt att svälja ren fiskolja. För det sitter i princip bara i huvudet.

Ch4rles
2008-10-07, 08:43
P1 idag 10.03:

Om hypen kring Omega-3

Du slipper hjärtinfarkt, förebygger alzheimer, blir av med depression, minns bättre, får smartare barn, slipper adhd, blir smalare och ser vackrare ut.

Det finns ingen hejd på allt vad Omega-3 sägs hjälpa mot, och många har fallit för argumenten. Varje år säljs Omega-3-produkter för 12 miljarder kronor och företagen gör stora vinster. Men myterna och missuppfattningarna om det nyttiga fettet är många. Kropp & Själ reder ut vad som är sant och vad som är falskt.

Wulf Becker, nutritionist på Livsmedelsverket sitter med i studion och svarar på lyssnarnas frågor.

CrazyJoeDavola
2008-10-07, 10:10
Intressant porgram på P1, om det nu var själva förhållandet mellan omega 3 och omega6 som var viktigare än själva omega3-fettet, så borde man väl göra kapslar med en redan bra fördelning av fettsyrorna i samma kapsel, borde ju vara optimalt?

Fick ju även höra "forumets" bodybuilder martin löwgren snacka lite :)

Kischen
2008-10-07, 10:20
Intressant porgram på P1, om det nu var själva förhållandet mellan omega 3 och omega6 som var viktigare än själva omega3-fettet, så borde man väl göra kapslar med en redan bra fördelning av fettsyrorna i samma kapsel, borde ju vara optimalt?

Fick ju även höra "forumets" bodybuilder martin löwgren snacka lite :)

Problemet är väl så att omega 6 får man i sig en skaplig mängd av med vanlig mat och därför supplementerar man inte det utan omega 3.

Eddie Vedder
2008-10-07, 10:59
så borde man väl göra kapslar med en redan bra fördelning av fettsyrorna i samma kapsel, borde ju vara optimalt?


Nej det finns ingen anledning till. Tillskott av omega-3 och sannolikt ett något lägre intag av omega-6 från kosten är säkert något som många skulle tjäna på.

Knappast extra tillskott av omega-6. För övrigt är inte den bästa fördelningen mellan dessa helt konstaterad heller, 1:5 (n-3:n-6) nämns ofta men många personer förespråkar en fördelningen som med jämnare fördelning än så.

Scratch89
2008-10-07, 13:09
Jag tror att SLV är lite väl snälla i sin 1:5-rekommendation. Det är inte alls svårt att nå upp dit, utan att äta fisk och ägg överhuvudtaget. Detta samtidigt som de rekommenderar fisk och ägg flera gånger i veckan; jag får det inte att gå ihop.

Sverker
2008-10-07, 18:57
5:1 är säkert rätt.
För att återställa flera års överkonsumtion av Omega-6 kan ett intag mot 3:1 inte vara fel heller.

Snorkelfarsan
2008-10-07, 21:54
Är det bl a därför man inte ska äta mer än exempelvis en msk linfrön om dagen? Fröolja är väl väldigt rikt på Omega-6.

Scratch89
2008-10-07, 21:56
Är det bl a därför man inte ska äta mer än exempelvis en msk linfrön om dagen? Fröolja är väl väldigt rikt på Omega-6.

Nej, det är för att det innehåller väldigt höga halter avvätecyanidproducerande glykosider.

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=15528&epslanguage=SV

Eddie Vedder
2008-10-08, 06:42
Är det bl a därför man inte ska äta mer än exempelvis en msk linfrön om dagen? Fröolja är väl väldigt rikt på Omega-6.

Just den oljan har en oerhört hög andel omega-3, dock i form av alfa-linolensyra vilken inte tillskrivs samma positiva hälsofördelar som eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexanesyra (DHA) som du finner i animalier. Omvandlingen från ALA till EPA och DHA är väldigt begränsad hos människa tyvärr, i djuren har det dock redan skett och feta marina djur är den kvantitativt bästa källan till omega-3. Men linfröolja är helt klart ett bättre val än ingenting om du äter för lite fet fisk t.ex. Men ta då oljan och inte massa frön som sagt.

Scratch89 har som vanligt förklarat bra varför. Och det finns jättemånga trådar om samma sak. Sök t.ex. på "linfrön" "vätecyanid" "glykosider" eller så.:)

KaptenKnäsvag
2008-10-08, 07:29
Använder denna tråd istället för att starta en ny, vad ÄR egentligen alla fördelar med Omega 3? Jag har fått hem nån ask med 120 omega 3 kapslar.


Högkoncentrerad Omega-3 med D och E vitaminer.
1 kapsel innehåller 500g fiskolja. Fiskoljan innehåller minimum 60% omega-3-fettsyror.
Rekommenderad dagsdos - 2 kapslar.

Omega-3 totalt 600mg
varav EPA 300mg och DHA 200mg

En kvalitétsprodukt från EFI tillverkad i Norge.


Nått att ha?




500g olja i 1 kapsel... Är det stolpiller då eller?

Ch4rles
2008-10-08, 17:48
Är det lika bra att äta en stor dos fiskolja en dag i veckan som att ha det utspritt?

Sverker
2008-10-08, 18:27
Jag skulle fördela intaget av fiskolja och gärna äta det tillsammans med annat fett.

De långa, omättade fettsyrorna är lite svårare för magens enzymer att koppla loss. Istället för de vanliga verkningsgrader på 95 - 98 % så är verkningsgraden 85 - 90 % m a p DHA och EPA. Med lite mer fett i maten så blir svaret från tarmarna lite mer lipaser och lite mer galla.