bear.flowertwig
2008-08-23, 19:39
Vill slå ett slag för långkok i gryta. Perfekt på helgen. Ljuvliga dofter och vansinnigt gott. Det här är en favorit jag brukar göra:
http://www5.arla.se/Images/RecipeImages_270/19089.jpg
Ingredienser
4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
Gör så här
Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.
Den blir ännu godare om den får "stå till sig" nån dag extra :thumbup:
Och ni som inte har åldern inne får väl be mamma köpa ut rödvin :D (och snåla inte, dyrare vin = godare gryta. dessutom är det perfekt att dricka upp överblivet under tiden man lagar den)
http://www5.arla.se/Images/RecipeImages_270/19089.jpg
Ingredienser
4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
Gör så här
Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.
Den blir ännu godare om den får "stå till sig" nån dag extra :thumbup:
Och ni som inte har åldern inne får väl be mamma köpa ut rödvin :D (och snåla inte, dyrare vin = godare gryta. dessutom är det perfekt att dricka upp överblivet under tiden man lagar den)