handdator

Visa fullständig version : Proteinintag helt baserat på vassle


Halldin
2008-08-06, 11:58
Vänner,

Finns det någon nackdel annat än exempelvis smak/hunger, om man skulle ersätta allt köttintag (och dyl.) mot vassle och/eller kasein?

Jag kommer ha en period av pendlande där jag får gå upp 05.00 och komma hem 19.00 måndag till fredag, och det skulle spara lite tid att t.ex äta ris/pasta/potatis+grönsaker ihop med pulver.

Helgerna skulle jag äta normalt dock.

King Grub
2008-08-06, 12:06
En större del av proteinet skulle oxidera till energi och det skulle ge en sämre proteinbalans än om långsamt protein ingick, om du inte äter väldigt ofta.

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/280/2/E340

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3228S

http://jp.physoc.org/cgi/content/full/549/2/635

Halldin
2008-08-06, 12:22
Rent kasein eller en 50/50-mix skulle alltså inte vara negativt jämfört med att få i sig proteinet från mat?

Slartibartfast
2008-08-06, 13:55
Jag har plockat bort en "köttportion" (ca 30-40 g protein) ur min dagliga kost och ersatt med vasslepulver i motsvarande mängd som jag sprider ut över dygnets övriga måltider. Oerhört skönt att inte behöva trycka i sig en massa proteinmat. *spy*

Iom att vasslen bara utgör ca 20% av varje måltids totala proteinmängd, tror jag det funkar ganska bra.

King Grub
2008-08-06, 14:21
Rent kasein eller en 50/50-mix skulle alltså inte vara negativt jämfört med att få i sig proteinet från mat?

Nej, för den sakens skull skall man inte behöva variera proteinintaget något speciellt.

Däremot vet jag inte om jag skulle basera en kost uteslutande på mjölkprotein; kasein verkar t ex öka risken för diabetes.

Halldin
2008-08-11, 18:15
Jag har eventuellt möjlighet att få tag på ren äggvita från grossist.

Hur är det med detta, är det också för snabbt? Några riskfaktorer där?

z_bumbi
2008-08-11, 18:19
Är det en begränsad period är det väl bara att köra på pulver men tänker du äta potatis/pasta/ris kallt?

Halldin
2008-08-11, 18:24
Är det en begränsad period är det väl bara att köra på pulver men tänker du äta potatis/pasta/ris kallt?
Förhoppningsvis blir det inga problem att få tag på en micro, men annars skulle man kunna köra på mackor/baguetter. Det är just för att slippa förbereda och hantera kött, vinna lite tid.

z_bumbi
2008-08-11, 18:32
VHelgerna skulle jag äta normalt dock.

Förhoppningsvis blir det inga problem att få tag på en micro, men annars skulle man kunna köra på mackor/baguetter. Det är just för att slippa förbereda och hantera kött, vinna lite tid.

Så mycket tid tjänar du inte om du ändå lagar mat men det ska väl inte vara några problem att köra på pulver (förutom risken att tröttna). Av det du beskriver i tråden behöver du iofs lägga till en fettkälla då pulver har väldigt lite fett.

Halldin
2008-08-11, 18:43
Så mycket tid tjänar du inte om du ändå lagar mat men det ska väl inte vara några problem att köra på pulver (förutom risken att tröttna). Av det du beskriver i tråden behöver du iofs lägga till en fettkälla då pulver har väldigt lite fett.
Målet jag ligger på är ca. 50g fett om dagen, kan dock uppnås genom t.ex såser till middagen eller till kvällsmålet där jag äter nåt frukostaktigt.
Förutom tidsvinsten är det även plånboken som styr lite också.

Hursomhaver är väl äggvita också snabbt, men är det ens nära vassle?

King Grub
2008-08-11, 19:25
Hursomhaver är väl äggvita också snabbt

Nja, ett upptag av 2.8 gram per timme för kokt, 1.3 gram per timme för rått är inte speciellt snabbt.

Halldin
2008-08-11, 19:43
Fint, tackar. :thumbup:

Excite!
2008-08-11, 20:32
Lite off-topic men var kan man köpa äggvita?

Halldin
2008-08-11, 21:06
Lite off-topic men var kan man köpa äggvita?
I Sverige finns det troligen bara hos grossister och där har man bara företagskunder.
Folk här brukar tipsa om att gå in på ett bageri och be dom ta in, men om någon testat det i praktiken vet jag inte.

Vet visserligen inte om det finns i någon butik i någon av våra storstäder.

Spene
2008-08-11, 21:36
I Sverige finns det troligen bara hos grossister och där har man bara företagskunder.
Folk här brukar tipsa om att gå in på ett bageri och be dom ta in, men om någon testat det i praktiken vet jag inte.

Vet visserligen inte om det finns i någon butik i någon av våra storstäder.
Vän till mig gick in i en mataffär (som hade en bageridel) och frågade. Fick en ganska billigt tror jag.