Visa fullständig version : Dinkel
Hej! Är dinkelmjöl verkligen bra? Innehåller det bara protein? Enligt Anna Skipper så innehåller det bara protein och det skulle vara nyttigare....
harald_hårfager
2008-05-15, 21:23
japp det är som "eaa" fast bättre typ.
Bara protein?? Ännu ett exempel på Skippers kunskaper.. Dinkel innehåller förutom protein även aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, kolhydrater, fibrer och fett.
Dinkelmjöl http://www.lindroos.net/index.aspx?site=lindroos.net&page=6275
Allt som Anna Skipper säger bör man ta med en nypa salt.
Musselbank
2008-05-15, 21:33
Dinkel kan väl ärligt anses vara näringsmässigt något bättre på ett par olika sätt än vete. Men skillnaden är inte gigantisk, förstås.
novaline
2008-05-15, 21:35
gör jordnötssmör av skipper.
cosmic_dancer
2008-05-15, 21:38
Dock är det väldigt gott. Kan tipsa om dinkelkorn. Asgott att ha till mat och i sallader
Scratch89
2008-05-15, 23:04
Du missuppfattade inte Anna? Det innehåller inte bara protein, men högre halt av det, och betydligt fler näringsämnen än den traditionella veten.
Eddie Vedder
2008-05-16, 06:43
Dinkel är gott, tycker det är mer smakrikt än vanligt vete. Lite sötare och smakrikare som sagt.
Proteinhalten i vete kan ju variera väldigt mycket beroende på om vetet är vårvete eller höstvete, om vetesorten är ett mjukt eller hårt vete samt om det är ett starkt eller svagt vete. Ett starkt vete kan ha en proteinhalt uppemot 15g/100g, durumvete som används till pasta är ett exempel. Vanligt svenskt höstvete har en betydligt lägre andel protein oftast.
Men generellt sett kan man nog säga att dinkelmjöl är mer proteinrikt än vetemjöl, tror dessutom aminosyrasammansättningen är något annorlunda och även näringstätheten (t.ex. järn). Det har dessutom florerat en myt om att dinkel kan ätas av glutenintoleranta med det är HELT fel, det kan man inte.
Andreas Lelli
2008-05-16, 09:32
Dinkel innehåller förutom protein även aminosyror, spårämnen
Är inte aminosyror vad protein består av? :)
I övrigt är dinkelmjöl ett nyttigt mjöl som jag gärna ersätter exempelvis vetemjöl med, tycker inte det försämrar smaken på något sätt.
Framförallt tycker jag att dinkelmjöl smakar bättre en vanligt vetemjöl. Allt som görs med det får liksom en fylligare, lite rikare smak.
Skillnaden mot vanligt mjöl i fråga om näringsvärde lär ändå vara av ganska liten betydelse för en person med en varierad och väl sammansatt kost-.
Dinkel är gott, tycker det är mer smakrikt än vanligt vete. Lite sötare och smakrikare som sagt.
Proteinhalten i vete kan ju variera väldigt mycket beroende på om vetet är vårvete eller höstvete, om vetesorten är ett mjukt eller hårt vete samt om det är ett starkt eller svagt vete. Ett starkt vete kan ha en proteinhalt uppemot 15g/100g, durumvete som används till pasta är ett exempel. Vanligt svenskt höstvete har en betydligt lägre andel protein oftast.
Men generellt sett kan man nog säga att dinkelmjöl är mer proteinrikt än vetemjöl, tror dessutom aminosyrasammansättningen är något annorlunda och även näringstätheten (t.ex. järn). Det har dessutom florerat en myt om att dinkel kan ätas av glutenintoleranta med det är HELT fel, det kan man inte.
Är det större skillnad ( till dinkelmjökets fördel) mellan ett dinkelmjöl och ett vanligt vetemjöl än mellan fullkornsdinkel och grahamsmjöl?
Känns förövrigt ofta som att många jämför fullkorndinkel med vanligt vetemjöl och att fullkornsdinkel har bättre näringsvärde är ju inte så konstigt.
Allt som Anna Skipper säger bör man ta med en nypa salt.
Hon har alltså rätt i allt hon säger, bara man saltar lite extra? :D
Eddie Vedder
2008-05-27, 13:41
Är det större skillnad ( till dinkelmjökets fördel) mellan ett dinkelmjöl och ett vanligt vetemjöl än mellan fullkornsdinkel och grahamsmjöl?
Känns förövrigt ofta som att många jämför fullkorndinkel med vanligt vetemjöl och att fullkornsdinkel har bättre näringsvärde är ju inte så konstigt.
Oj, såg inte detta inlägg förrns nu. Men bättre med ett sent svar än inget alls.:)
Som du säger jämförs ofta dinkelmjöl med vetemjöl och då utifrån den förutsättningen att dinkelmjölet är grovt. Och det blir ju givetvis helt fel, jämförelser ska ju vara mellan vad som är rättvist att jämföra.
Men en jämförelse mellan grahamsmjöl och dinkelmjöl kommer fortfarande utgöra en liten skillnad, personligen skulle jag inte påstå att den är mycket att bry sig om. Dinkel har t.ex. en lite högre järnhalt, generellt en något högre proteinhalt (vilket dock kan variera stort i olika sorts vete beroende på faktorer som jag nämner i ditt citat) och en lite annorlunda aminosyrasammansättning. Det kan säkert diffa hit och dit med något annat näringsämne också.
Men så är det ju med alla grödor, havre, råg, vete, ris, hirs o.s.v. har ju alla olika för- och nackdelar. Att dinkel skulle vara ett "supervete" är inte sant, dock är det väldigt gott, det ÄR nyttigt och det är kul att testa nytt.:thumbup:
gör jordnötssmör av skipper.
skippy?
http://www.importladen.de/images/products/skippy_peanutbutter_creamy.jpg
förlåt för off topic.. jag va tvungen...
ontopic så tycker jag hennes kommentar är ett bevis på hennes kunskaper :thumbup:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.