handdator

Visa fullständig version : Frågor om grönsaker


Halldin
2008-03-16, 20:46
Har skaffat en råsaftcentrifug (Philips HR1681 eller dyl.)

Frågor som dyker upp:

1. Hur mycket av näringen hos frukt & grönt sitter i skalet? Skal etc. hamnar i en egen behållare, så man undrar ju hur mycket näringsämnen som blir kvar i juicen sen.

2. När man rekommenderar 0,5kg frukt & grönt om dagen, har det stor betydelse att det är variation på dessa då, eller kan jag lika gärna dricka 500ml morötter om dagen? Tänkte om det kanske finns någon frukt eller grönsak som täcker in det mesta.

King Grub
2008-03-16, 21:54
1. Titta i en näringstabell. Det är inte lika för allt.

Exempel:

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11060&lang=sv

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28916&lang=sv

2. Ju större variation, desto bättre. Så brett färgspektra som möjligt. Rött betyder lykopen, orange karotenoider, grönt klorofyll, blått antocyaniner, vitt antoxantiner, osv.

Halldin
2008-03-16, 22:00
1. Titta i en näringstabell. Det är inte lika för allt.

Exempel:

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11060&lang=sv

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28916&lang=sv

2. Ju större variation, desto bättre. Så brett färgspektra som möjligt. Rött betyder lykopen, orange karotenoider, grönt klorofyll, blått antocyaniner, vitt antoxantiner, osv.
Tackar ödmjukost. :thumbup:

Är det endast lykopen som tas upp bättre av värmebehandling?

Eddie Vedder
2008-03-16, 22:05
Är det endast lykopen som tas upp bättre av värmebehandling?

Även betakaroten (och kanske ännu fler karotenoider?), båda två är olika karotenoider och det är när proteinerna som binder dessa denatureras vid värmebehandling och/eller finfördelning som de blir mer lättillgängliga för oss. Dessutom krävs tillgång till lite fett för upptaget.

Sverker
2008-03-17, 07:08
Tänk på att inte låta juicen stå för länge.

När du pressar juicen kommer det med ett antal enzymer som ger brunfärgning och förstör vitaminera som ascorbinaser och thiaminaser.

Halldin
2008-03-17, 07:41
Tänk på att inte låta juicen stå för länge.

När du pressar juicen kommer det med ett antal enzymer som ger brunfärgning och förstör vitaminera som ascorbinaser och thiaminaser.
Hur länge tror du den klarar sig i kylskåp?

Sverker
2008-03-18, 07:10
Inte den blekaste aning. Ett dygn kanske ifall det är kallt.
Nu är det säkert inget problem eftersom smaken sakta förändras, och försämras. Smakar den dålit så är säkert färgen också brunare/gråare och näringsvärdet sämre.