Hennequin
2008-01-23, 23:58
Detta får bli mitt första inlägg här på forumet (är en sån där som mest brukar läsa vad andra skriver).
Har tränat något sådär i snart 4 månader. Dock inte direkt något styrketräning utan mest slit i yrket (gick upp 6 kg på tre månader genom att bara jobba - jobbet är fysiskt tungt). Nu har jag dock gått vidare till studier och vill inte förlora det jag gått upp, utan tvärt om rent av bygga vidare på det jag har och börja styrketräna febrilt.
Det jag först då tänkte göra är att skapa ett "matschema" så att jag får i mig allt jag behöver få i mig (är väl påläst i ämnet). Så när jag räknade och filade på mitt lilla schema blev jag smått fundersam. Pasta är ju en riktigt bra kolhydratkälla som säkerligen de flesta här äter mycket av. På näringsförteckningen står det att den fullkornspasta jag äter innehåller (100 g):
340 kcal
Protein 14 g
Kolhydrat 65 g
Fett 3 g
Nu då till frågan. Jag har alltid antagit att detta gäller 100 gram TORR pasta, dvs. 100 g innan man slänger i den i kastrullen. Men på förpackningen står det även:
"Näringsvärde: 100 g Spaghetti Fullkorn kokade i vatten innehåller i genomsnitt:"
Gäller alltså näringsinnehållet när pastan är kokad (vikten måste ju gå upp i och med tillförseln av vatten). Är det så får jag nog i mig mer näring än jag trodde jag fick.
Någon som har något svar?
Eller så är det bara jag som är *screwy* men detta vill jag ha klarhet i.
Har tränat något sådär i snart 4 månader. Dock inte direkt något styrketräning utan mest slit i yrket (gick upp 6 kg på tre månader genom att bara jobba - jobbet är fysiskt tungt). Nu har jag dock gått vidare till studier och vill inte förlora det jag gått upp, utan tvärt om rent av bygga vidare på det jag har och börja styrketräna febrilt.
Det jag först då tänkte göra är att skapa ett "matschema" så att jag får i mig allt jag behöver få i mig (är väl påläst i ämnet). Så när jag räknade och filade på mitt lilla schema blev jag smått fundersam. Pasta är ju en riktigt bra kolhydratkälla som säkerligen de flesta här äter mycket av. På näringsförteckningen står det att den fullkornspasta jag äter innehåller (100 g):
340 kcal
Protein 14 g
Kolhydrat 65 g
Fett 3 g
Nu då till frågan. Jag har alltid antagit att detta gäller 100 gram TORR pasta, dvs. 100 g innan man slänger i den i kastrullen. Men på förpackningen står det även:
"Näringsvärde: 100 g Spaghetti Fullkorn kokade i vatten innehåller i genomsnitt:"
Gäller alltså näringsinnehållet när pastan är kokad (vikten måste ju gå upp i och med tillförseln av vatten). Är det så får jag nog i mig mer näring än jag trodde jag fick.
Någon som har något svar?
Eller så är det bara jag som är *screwy* men detta vill jag ha klarhet i.