handdator

Visa fullständig version : Glukos plus fruktos förbättrar prestationsförmågan jämfört med enbart glukos.


King Grub
2008-01-19, 16:58
The aim of the present study was to investigate the effect of ingesting a glucose plus fructose drink compared with a glucose-only drink (both delivering carbohydrate at a rate of 1.8 g.min) and a water placebo on endurance performance.

Eight male trained cyclists were recruited (age 32 +/- 7 yr, weight 84.4 +/- 6.9 kg, V O2max 64.7 +/- 3.9 mL.kg.min, Wmax 364 +/- 31 W). Subjects ingested either a water placebo (P), a glucose (G)-only beverage (1.8 g.min), or a glucose and fructose (GF) beverage in a 2:1 ratio (1.8 g.min) during 120 min of cycling exercise at 55% Wmax followed by a time trial in which subjects had to complete a set amount of work as quickly as possible (~1 h). Every 15 min, expired gases were analyzed and blood samples were collected.

Ingestion of GF resulted in an 8% quicker time to completion during the time trial (4022 s) compared with G (3641 s) and a 19% improvement compared with W (3367 s). Total carbohydrate (CHO) oxidation was not different between GF (2.54 +/- 0.25 g.min) and G (2.50 g.min), suggesting that GF led to a sparing of endogenous CHO stores, because GF has been shown to have a greater exogenous CHO oxidation than G.

Ingestion of GF led to an 8% improvement in cycling time-trial performance compared with ingestion of G.

Med Sci Sports Exerc. 2008 Jan 11. Superior Endurance Performance with Ingestion of Multiple Transportable Carbohydrates.

zeusden1
2008-01-19, 17:03
Ingestion of GF led to an 8% improvement in cycling time-trial performance compared with ingestion of G.


8%?! Nästan 10%? Det är väl väldigt mycket?

King Grub
2008-01-19, 17:07
Ja, det är väldigt mycket, och dessutom var det tränade atleter som förbättrade sina resultat. Och 19% skillnad jämfört med inga kolhydrater alls.

machine gun
2008-01-19, 17:08
Åtta personer är ju ingen gigantisk grupp direkt, men ändå intressant.

Skulle det (teoretiskt) kunna vara lika bra med vanlig sackaros i kombination med glukos (för att få en 2:1-ratio) eller är egenskaperna för sackaros annorlunda mot separerat glukos och fruktos?

EDIT: Det skulle om inte annat innebära att min hemgjorda sportdryck med maltodextrin och vanlig saft är tämligen opti :D

Koloftw
2008-01-19, 17:09
Inte samma effekt skulle ske på styrketräning, va? :confused:

machine gun
2008-01-19, 17:11
Inte samma effekt skulle ske på styrketräning, va? :confused:

Styrketräning är väl inte direkt en kolhydratslukande aktivitet.

King Grub
2008-01-19, 17:12
Antagligen inte i samma utsträckning, men det är inte omöjligt att en kolhydratbesparande effekt även där skulle förbättra prestationsförmågan; styrketräning tömmer glykogendepåerna markant, även om det är lokalt.

Tesch et al rapporterade 40% tömning av glykogendepåerna i vastus lateralis av 5 set benspark på 60% av 1RM (The Journal of Strength and Conditioning Research: Vol. 12, No. 2, pp. 67–73. Skeletal Muscle Glycogen Loss Evoked by Resistance Exercise).

10 repetitioner bicepscurl reducerade glykogendepåerna med 13%, och 3 sådana set tömde muskelglykogendepåerna med en fjärdedel (Canadian Journal of Applied Physiology. Volume 24, Number 3, June 1999. Muscle Substrate Utilization and Lactate Production During Weightlifting).

machine gun
2008-01-19, 17:15
Jobbar muskeln bättre med helt fyllda glykogendepåer eller jobbar den lika bra med t.ex. 40 % av fyllda depåer? Tänkte eftersom styrketräningen kanske inte tömmer depåerna helt och då borde det annars inte påverka nämnvärt. Iaf inte under pågående pass. Ska man köra ytterligare ett pass tätt inpå är det ju mer relevant.

Koloftw
2008-01-19, 17:17
40% töming :confused:

Låter väääldigt mycket ... då måste de haft väldigt små depåer från början, eller ha kört HÖGreppare? Hur mycket glukos motsvarar 40%?

Sverker
2008-01-19, 17:25
Har du 10 g glykogen per kg bicepsmuskel så har du kvar 6 g / kg efter träningen.

Dan S
2008-01-19, 22:03
say, en normal stor biceps, 2 tennisbollar stor, hur mycket glukos i den måntro?

z_bumbi
2008-01-19, 22:23
Åtta personer är ju ingen gigantisk grupp direkt, men ändå intressant.

Skulle det (teoretiskt) kunna vara lika bra med vanlig sackaros i kombination med glukos (för att få en 2:1-ratio) eller är egenskaperna för sackaros annorlunda mot separerat glukos och fruktos?

EDIT: Det skulle om inte annat innebära att min hemgjorda sportdryck med maltodextrin och vanlig saft är tämligen opti :D

Sackaros + glukos kräver mindre vätska än fruktos + glukos så jag skulle gissa att det i alla fall inte blir sämre effekt men lite mindre att dricka. Maltodextrin och sackaros borde då, om mitt resonemang håller, i sin tur vara minst lika bra men kräver mindre vätska jämfört med sackaros + glukos eller fruktos + glukos.

Btw Maltodextrin och oboy är gott i en gainer. :D

Jobbar muskeln bättre med helt fyllda glykogendepåer

Ja

der_rickard
2008-01-19, 23:11
Alltså 2 delar glukos och 1 del fruktos, men hur många delar vatten? Framgår det i nån studie vilken koncentration som är bäst?

KniveN
2008-01-19, 23:30
Alltså 2 delar glukos och 1 del fruktos, men hur många delar vatten? Framgår det i nån studie vilken koncentration som är bäst?

Tror att jag har läst 6% någonstans. Men som Bumbi skriver så borde det bero på vad för kolhydrater man väljer.

Sverker
2008-01-20, 08:20
6 % är för ren glukos. Väljer du sackaros så kan du blanda 12%.
Man måste veta hur pass hydrolyserad maltodextrinet är innan man vet hur mycket man kan blanda. Troligen ligger det kring 15 - 20 % för att bli isoton.


Blanda 15 % så ligger du nog rätt. Vill du ha med salter/elektrolyter så bör halten sänkas ytterligare ned mot 12 % eller så.

machine gun
2008-01-20, 11:10
Sackaros + glukos kräver mindre vätska än fruktos + glukos så jag skulle gissa att det i alla fall inte blir sämre effekt men lite mindre att dricka. Maltodextrin och sackaros borde då, om mitt resonemang håller, i sin tur vara minst lika bra men kräver mindre vätska jämfört med sackaros + glukos eller fruktos + glukos.

Dvs, om man vill kunna få i sig så mkt energi som möjligt under t.ex. ett långlopp, så borde det egentligen vara bättre med sackaros+malto? (pga lägre osmolalitet?)

CoolHandLuke
2008-01-20, 16:11
Man kanske skulle kunna äta vanlig frukt? Visserligen blir det väl 1:1 - 1:2. Men det är finfina 'elektrolyter'.

Koloftw
2008-01-20, 16:16
Sackaros i sig självt är ju glukos+fruktos ... borde inte man kunna dricka coca cola eller saft el. dyl. för samma prestationshöjande effekt?

Eddie Vedder
2008-01-20, 16:51
Sackaros i sig självt är ju glukos+fruktos ... borde inte man kunna dricka coca cola eller saft el. dyl. för samma prestationshöjande effekt?

Ja fast där krävs ju en spjälkning. Glykosidbindningen mellan glukos- och fruktosmolekylen måste hydrolyseras. Om detta spelar någon roll vet jag inte men hursomhelst är det ett steg som inte krävs om man blandar ren glukos och ren fruktos.

Men ja, coca-cola som återhämtningsdryck vid uthållighetsträning är dokumenterat effektivt åtminstone.:)

King Grub
2008-01-20, 16:59
In order to determine which of maize syrup solids, glucose and sucrose were more readily oxidised during exercise and least readily oxidised afterwards, the rates of oxidation of three almost identical isoenergetic solutions of carbohydrates (330 ml of 18.5% w/v solutions of glucose, maize syrup solids and sucrose, 989-1050 kJ total energy) naturally enriched with 13C were examined at rest and during and after 1 h uphill walking at 75% maximum oxygen uptake (VO2max) in nine subjects [mean (SEM) VO2max, 45.4 (0.9) ml.kg-1.min-1]. Rates of production of expired 13CO2 were used to estimate rates of oxidation of each exogenous substrate. Energy expenditure and the contributions from total carbohydrate and fat oxidation were calculated from whole-body gas exchange. At rest, maize syrup solids were oxidised less than sucrose during the 1st h [glucose 2.7 (0.2) g.h-1, maize syrup solids 1.9 (0.3) g.h-1, sucrose 3.7 (0.2) g.h-1; maize syrup solids vs sucrose P < 0.01], but this difference disappeared after a further 3 h at rest [glucose 8.3 (0.5) g.h-1, maize syrup solids 7.7 (0.5) g.h-1, sucrose 8.1 (0.4) g.h-1]. During exercise, all the carbohydrates were oxidised to the same extent [glucose 23.0 (2.8) g.h-1, maize syrup solids 23.9 (3.4) g.h-1, sucrose 27.5 (2.6) g.h-1) but during 4 h of recovery after exercise, maize syrup solids were oxidised least [glucose 4.6 (0.1) g.h-1, maize syrup solids 3.7 (0.1) g.h-1, sucrose 6.4 (0.1) g.h-1; P < 0.05] suggesting that it may be stored to a greater extent. The results suggest that 18.5% glucose, maize syrup solids and sucrose solutions were equally well oxidised during exercise. During recovery from exercise maize syrup solids were oxidised less than glucose, which in turn was oxidised less than sucrose.

Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1996;72(4):349-56.

The first purpose of the study was to examine whether combined ingestion of glucose and sucrose at an intake rate of 1.2 g/min would lead to higher oxidation rates compared with the ingestion of an isocaloric amount of glucose or sucrose alone. The second aim of the study was to investigate whether a mixture of glucose and sucrose when ingested at a high rate (2.4 g/min) would result in exogenous CHO oxidation rates higher than 1.2 to 1.3 g/min. Eight trained cyclists (maximal oxygen consumption: 64 +/- 2 mL . kg -1 . min -1 , mean +/- SE) performed 5 exercise trials in random order. Each trial consisted of 120 minutes of cycling at 50% maximum power output (63% +/- 2% maximal oxygen consumption), whereas subjects received a solution providing either 1.2 g/min of glucose (GLU), 1.2 g/min of sucrose (SUC), 0.6 g/min of glucose + 0.6 g/min of sucrose (M-GLU+SUC), 1.2 g/min of glucose + 1.2 g/min of sucrose (H-GLU+SUC), or water (WAT). Peak exogenous CHO oxidation rates in the H-GLU+SUC trial (1.20 +/- 0.07 g/min) were significantly higher ( P < .01) compared with the GLU, M-GLU+SUC, and SUC trials (0.77 +/- 0.04, 0.90 +/- 0.07, 0.98 +/- 0.04 g/min, respectively). Furthermore, peak exogenous CHO rates in M-GLU+SUC and SUC trials were significantly higher ( P < .05) compared with the GLU trial. In conclusion, combined ingestion of moderate amounts of glucose and sucrose (144 g) during cycling exercise resulted in approximately 21% higher exogenous CHO oxidation rates compared with the ingestion of an isocaloric amount of glucose. Furthermore, when a mixture of glucose and sucrose was ingested at high rates (2.4 g/min), exogenous CHO oxidation rates reached peak values of approximately 1.20 g/min.

Metabolism. 2005 May;54(5):610-8.

GurraGo
2008-01-20, 22:40
Går det att bedöma om det spelar någon roll att intog drycken under så låg "intensitet" ? 55% av Wmax (står väl för VO2max eller?) är ju ganska lågt och väldigt långt från tävlingstempo även för oss vanliga dödliga. Eller står Wmax för något helt annat? Min fråga blir ju egentligen två :

1. Är det sannolikt att man får samma/liknande effekt om man intar drycken under hög intensitet?
2. Som ovan men under "0" intensitet, t.ex. timmarna innan loppet ?

(Syftar alltså på den "studien" som inledde tråden")

Gädda
2008-01-20, 23:24
Därför vissa gainers innehåller några procents fruktos...

Olsson
2008-01-21, 02:26
Går det att bedöma om det spelar någon roll att intog drycken under så låg "intensitet" ? 55% av Wmax (står väl för VO2max eller?) är ju ganska lågt och väldigt långt från tävlingstempo även för oss vanliga dödliga. Eller står Wmax för något helt annat? Min fråga blir ju egentligen två :

1. Är det sannolikt att man får samma/liknande effekt om man intar drycken under hög intensitet?
2. Som ovan men under "0" intensitet, t.ex. timmarna innan loppet ?

(Syftar alltså på den "studien" som inledde tråden")

Wmax är maximala effekten i watt. Men 55% av Wmax lär vara hyffsat behagligt tempo.

LunaSpice
2008-01-21, 15:51
Skum- och gelégodis! Det hävdar jag! Kanske inte optimal ratio men endock fruktos + glukos i slutändan. ;P

Koloftw
2008-01-21, 15:55
Luna: Jag tror nog att du får leta riktigt länge för att hitta ett par godissorter utan fruktos och glukos? ;)

KniveN
2008-01-21, 16:55
Luna: Jag tror nog att du får leta riktigt länge för att hitta ett par godissorter utan fruktos och glukos? ;)

Varför ska han hitta godis utan fruktos och glukos? är ju de han vill ha.

Koloftw
2008-01-21, 17:21
"Skum- och gelégodis".

Allt godis innehåller ju fruktos och glukos, var det jag menade.

LunaSpice
2008-01-21, 17:38
Skum- och gelégodis har den bästa ration av glukos och fruktos. ;P

Som någon skrev, flera gainers innehåller förutom glukos även fruktos. Går också självklart att göra egna blandningar.

LunaSpice
2008-01-21, 17:44
För övrigt, lite andra diskussioner (dock gammal tråd) gällande fruktos efter träning.

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=24460

zeusden1
2008-01-21, 19:49
"Skum- och gelégodis".

Allt godis innehåller ju fruktos och glukos, var det jag menade.

Skum- och gelégodis har den bästa ration av glukos och fruktos. ;P

Som någon skrev, flera gainers innehåller förutom glukos även fruktos. Går också självklart att göra egna blandningar.

Så ni menar typ bananskum? Nu blev jag glad :)


Jag har märkt att det är många BBs som äter det innan träning. :D

LunaSpice
2008-01-21, 20:44
Ja, t.ex. skumbananer. Det brukar jag ta om jag inte tar gainer (t.ex. ON´s gainer som innehåller fruktos också).

der_rickard
2008-01-21, 20:50
För att återgå till ursrpungstopic... och för att klara upp i mitt huvud.
Fruktos och glukos tillsammans är bättre än bara glukos. Två delar glukos, en del fruktos. Om man blandar fruktos och maltodextrin är troligtvis ~15%ig lösning bra. Betyder det att 15% av dryckens vikt består av glukos och fruktos (med 2:1 förhållande)? Frågan är alltså, är det vikten man räknar på? Dvs 150g glukos/fruktos och 850g vatten på 1000g dryck?

Är det fördelaktigt att tillsätta protein? Har för mig att det i "The paleo diet for athletes" står att BCAA (det är väl fria essentiella aminosyror?) förlänger tiden till uttröttning, för att de "tränger" bort tryptofan i hjärnan. Tryptofan påstås konvertera till serotonin, som gör att man tar slut. Hur väl stämmer dessa påståenden?

skaparn
2008-01-21, 20:50
Nu kanske "tränade atleter" inte nödvändigtvis är specialister på tempocykling, men 8% på en TT är skillnaden mellan först och sist. Jag vill nog se lite fler studier gjorda med betydligt fler individer än 8 än jag tror på några 8%, men det är helt klart intressant.

LunaSpice
2008-01-21, 21:28
Tryptofan påstås konvertera till serotonin, som gör att man tar slut. Hur väl stämmer dessa påståenden?

Rent teoretiskt så borde den teorin stämma ja. Tryptofan omvandlas mycket riktigt till serotonin. En annan stor effekt på trötthet är bildandet av ATP -> adenosin (som vid hög aktivitetsnivå). Adenosin binder till receptorer i hjärnans aktiveringssystem och moverkar detta -> bidrar till trötthet.

Koloftw
2008-01-21, 22:24
Så ni menar typ bananskum? Nu blev jag glad :)


Jag har märkt att det är många BBs som äter det innan träning. :D

Kolla efter glukossirap, stärkelsesirap eller glykos som huvudigrediens i godiset, då har det förmodligen 75%> glukos och <25% fruktos.

(INTE glukos-/fruktossirap dock).

KniveN
2008-01-21, 23:33
Men vad skulle fördelen efter träningen vara? Snabbheten på upptaget är ju inte avgörande då.

Upptaget i tarmen ska ju tydligen vara 1g kolhydrater per minut, kan det vara så att glukos och fruktos använder olika "mekaniker" för att tas upp i tarmen, därav fördelen med fruktos?

Har för mig att King Grub har skrivit att upptaget av glukos är bättre tillsammans med lite fruktos. Har jag drömt det eller är det så?

Eddie Vedder
2008-01-22, 07:30
Men vad skulle fördelen efter träningen vara? Snabbheten på upptaget är ju inte avgörande då.

Jo för den typen av atleter som studien syftar till. Där är det minst sagt relevant. Styrketräning är en helt annan femma, där är det troligtvis onödiga detaljer.

machine gun
2008-01-22, 12:21
Jo för den typen av atleter som studien syftar till. Där är det minst sagt relevant.

Är du säker? Har för mig att jag läst flertalet studier som kommit fram till att mängd tillförd kolhydrat är det som spelar roll, inte hur snabbt energin tas upp. Nu pratar vi återhämtning alltså, vilket var det KniveN frågade om. Under passet är upptagshastigheten såklart viktig, likaså om man ska köra två pass med kort tidsperiod mellan.

der_rickard
2008-01-23, 06:56
Om man blandar fruktos och maltodextrin är troligtvis ~15%ig lösning bra. Betyder det att 15% av dryckens vikt består av glukos och fruktos (med 2:1 förhållande)? Frågan är alltså, är det vikten man räknar på? Dvs 150g glukos/fruktos och 850g vatten på 1000g dryck?

Är det fördelaktigt att tillsätta protein? Har för mig att det i "The paleo diet for athletes" står att BCAA (det är väl fria essentiella aminosyror?) förlänger tiden till uttröttning, för att de "tränger" bort tryptofan i hjärnan. Tryptofan påstås konvertera till serotonin, som gör att man tar slut. Hur väl stämmer dessa påståenden?

BUMP

Sverker
2008-01-23, 07:11
Matten stämmer. Delen genom det hela.



Finns ju studier i uthållighetsidrotter där det gick att sänka mängden serotonin genom att tillföra grenade aminosyror som konkurrerar ut tryptofanet. Länkar till abstrakt har jag inte.

King Grub
2008-01-23, 07:14
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16218925?ordinalpos=7&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum

Och nedbrytning:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18156664?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum

http://www.thieme-connect.com/DOI/DOI?10.1055/s-2007-964940

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17685703?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus

hultman
2008-01-23, 09:54
8%?! Nästan 10%? Det är väl väldigt mycket?

8 %? Det är ju nästan 10 %!!!!!!!! :D

NuclearWinter
2008-01-23, 14:42
I knew bananas weren't for monkeys