handdator

Visa fullständig version : Är detta en myt?


Mushan
2008-01-13, 21:10
"Du måste tillföra kroppen protein med två till tre timmars mellanrum varje dag för att den inte ska gå in i ett muskelnedbrytande, katabolt, tillstånd."

Taget ifrån gym grossisten, info om whey-100.

Nån som kan förklara? Har läst detta på gymmet också.

Tack.

King Grub
2008-01-13, 21:16
Det är trams.

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=74692&highlight=tipton+2007

http://forum.body.se/showthread.php?t=9600&highlight=%22meal+frequency%22

http://forum.body.se/showthread.php?t=8056&highlight=m%E5ltidsfrekvens

Äter du större, färre måltider, tar det bara längre tid att ta upp proteinet och dess påverkan på proteinbalansen varar också längre.

Rahf
2008-01-13, 21:17
Ja, det är en myt och ett försäljningstrick.

*Edit* Tvåa! YAY!

Mushan
2008-01-13, 21:22
Det är trams.

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=74692&highlight=tipton+2007

http://forum.body.se/showthread.php?t=9600&highlight=%22meal+frequency%22

http://forum.body.se/showthread.php?t=8056&highlight=m%E5ltidsfrekvens

Äter du större, färre måltider, tar det bara längre tid att ta upp proteinet och dess påverkan på proteinbalansen varar också längre.


Intressant :). Tänkte det också, tack!

Mushan
2008-01-13, 21:22
Ja, det är en myt och ett försäljningstrick.

*Edit* Tvåa! YAY!

Tack till dig med. ;)

Koloftw
2008-01-13, 21:29
Det är trams.



När blev det egentligen trams? Det står ju i deffguiden att man ska äta så ofta, så någon gång borde det väl ha varit allmän fakta?

King Grub
2008-01-13, 21:31
Dom flesta trivs bättre med att äta fler än ett par mål per dag, plus att det passar bättre in i normalt socialt liv.

Jag har inte skrivit i "deffguiden" att man "skall" äta varannan timme. "Deffguiden" är till för normalpersonen som har ett normalt liv vid sidan av träning och mat, inte någon som vill experimentera med extremdieter typ den du sysslar med.

När jag rekommenderar måltidsordning åt en relativt oinsatt, rekommenderar jag frukost, lunch, middag och mellanmål, med normalt komponerade måltider. Det fungerar bäst för genomsnittsindividen och för dom flesta, både socialt och fysiologiskt.

Koloftw
2008-01-13, 21:36
OK. Men du skrev att man behöver påfylling var tredje till var fjärde timme ... vad tog du det ifrån liksom? När ändrades det?

Koloftw
2008-01-13, 21:44
Whatever. Glöm det ... men skulle gärna vilja veta varifrån myten om att var tredje till var fjärde timme behöver du påfyllning kommer ifrån.

King Grub
2008-01-13, 21:48
Allmän rekommendation för normal måltidsordning. Det är inget som har ändrats.

tobbo
2008-01-13, 21:52
Är det någon skillnad med vassle eller kasein när det handlar om att kroppen ska "ta upp det"? Alltså om det tar lika lång tid.

King Grub
2008-01-13, 21:54
Ja, vassle är snabbaste proteinet, kasein långsammast. Vassle stimulerar proteinsyntesen, men minskar inte proteinnedbrytningen. Kasein minskar proteinnedbrytningen, men stimulerar inte proteinsyntesen.

Koloftw
2008-01-13, 21:54
Är det någon skillnad med vassle eller kasein när det handlar om att kroppen ska "ta upp det"? Alltså om det tar lika lång tid.

Vassle går mycket snabbare, eller "mycket", det går ganska sakta ändå.

Men kasein är ett av de långsammaste, vassle ett av de snabbaste.

Tror (alltså gissar) att vassle tas upp med en hastighet på 8-10g/h, och kasein 3g/h ...

tobbo
2008-01-13, 21:59
Okej, Tack Grub och Kolo.

Det var g/h eller liknande som jag var ute efter.



Tror (alltså gissar) att vassle tas upp med en hastighet på 8-10g/h, och kasein 3g/h ...

Skulle någon kunna lägga upp en källa på det?

King Grub
2008-01-13, 22:00
http://www.pnas.org/cgi/content/full/94/26/14930

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/280/2/E340

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3228S

http://jp.physoc.org/cgi/content/full/549/2/635

tobbo
2008-01-13, 22:03
Muchas gracias!

skivan
2008-01-13, 23:59
Jag hör hela tiden att man ska äta var tredje timme och stör mig som fan på det. Både på gym och hälsåbutiker säger dom att man ska göra det och att det "boostar" fettförbränningen. Varifrån kommer denna myt?

Koloftw
2008-01-14, 08:11
Varifrån kommer denna myt?

Ingen vet ... *screwy*

Eddie Vedder
2008-01-14, 08:15
Ingen vet ... *screwy*

Du behöer inte svara på ALLT om du inte ens har ett svar.

Var myten härstammar ifrån skulle jag gissa är det faktum att mat i sig alltid innebär en liten ökning av ämnesomsättningen. Om man dessutom väljer att undvika att berätta det faktum att TEF är relaterat till måltidens storlek så kan det vara ett bra säljarargument.

Detta i kombination med gott om vetenskapligt stöd för att en högre och regelbunden måltidsfrekvens visat sig bra för att hålla vikten.

Tolkia
2008-01-14, 08:21
Jag tror att det också (Eddie skriver något om detta sist i sitt inlägg) är en fråga om en felaktig association mellan fakta, ungefär som när man antagit att man blir förkyld av att frysa. Man har sett att många (nu pratar vi återigen om normalbefolkningen, den stora massan) har lättare att hålla vikten om de äter tre mål om dagen plus mellanmål, d.v.s. typ 5-6 gånger om dagen, som Grub beskriver, än om de äter väldigt få gånger. Sedan har man antagit att orsaken till detta är en effekt på ämnesomsättningen. Det har på senare tid visat sig att ämnesomsättningseffekten är försumbar om den ens finns, och det är troligt att mycket av orsaken ligger i att många fungerar bra på en kost där de inte hinner bli så vargahungriga mellan målen att risken för att överäta blir alltför stor.

jwzrd
2008-01-14, 11:19
http://www.pnas.org/cgi/content/full/94/26/14930

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/280/2/E340

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3228S

http://jp.physoc.org/cgi/content/full/549/2/635

Hur säger studierna om oxidation av aminosyror efter ett intag av leucin eller en cocktail av AA utan alanin?

King Grub
2008-01-14, 11:24
Att en stor del av leucinet oxiderar även vid intag av vassleprotein.

Determination of the response of muscle protein balance to protein ingestion is based on the uptake of individual amino acids. It is assumed that amino acid uptake represents net muscle protein synthesis and the potential for muscle protein accretion. The discrepancy in the response of leucine and phenylalanine uptake to the two proteins indicates that reliance on one amino acid to represent muscle protein balance may not be advisable. These results suggest that in an acutely changing situation, such as what occurs after bolus ingestion of proteins, the metabolism of amino acids may differ. In this case, the uptake of phenylalanine can be considered indicative of the true response of muscle protein balance. Phenylalanine is not oxidized in the muscle, so the only metabolic fate for phenylalanine taken up by the muscle is for protein synthesis. The muscle intracellular pool of phenylalanine at the end of sampling was the same as at baseline, and net phenylalanine balance had returned to baseline levels by the end of sampling, indicating that sampling accounted for the entire response to the ingested protein. Thus, it can be assumed that all the phenylalanine taken up by the muscle was utilized for muscle protein synthesis. Leucine taken up across the leg may be utilized for muscle protein synthesis, as well as oxidation by the muscle. Thus, the uptake values for leucine do not truly represent the potential for muscle protein accretion.

The much greater blood leucine concentration in response to WH than CS was likely responsible for the greater insulin response, as well as increased leucine oxidation. It has been shown previously that rates of leucine oxidation on a whole-body level are primarily a function of leucine availability. Hence, it is likely that the faster digestion of whey proteins resulting in much greater leucine levels in the blood and delivery to the muscle resulted in much greater leucine oxidation in the muscle. A greater percentage of the ingested leucine than phenylalanine was taken up by the WH group, but not the CS group, consistent with excess oxidation of the leucine. If we assume that the phenylalanine uptake value represents the true value of net muscle protein synthesis, and that ratio of leucine to phenylalanine in muscle protein is 9/4, we can then estimate the amount of leucine oxidized by the muscle after ingestion of each protein. These calculations indicate that casein results in negligible oxidation of leucine, whereas whey protein ingestion resulted in oxidation of 57% of the leucine taken up by the muscle.

Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81.

Och att unga personer inte har något att vinna på mer leucin till ett balanserat aminosyretintag.

We conclude that increasing the proportion of leucine in a mixture of EAA can reverse an attenuated response of muscle protein synthesis in elderly but does not result in further stimulation of muscle protein synthesis in young subjects.

On the other hand, the young individuals showed improved muscle protein synthesis following the EAA ingestion regardless of the magnitude of changes in blood leucine concentration. It is possible that mechanisms associated with the activation of muscle protein synthesis by leucine in the young are either sufficiently active at basal leucine concentration or are highly sensitive to even small changes in blood leucine concentrations.

http://ajpendo.physiology.org/content/vol291/issue2/images/medium/zh10080645870005.gif

Fractional synthetic rate (%/h) of mixed muscle protein in the basal state (Basal) and after the ingestion of 6.7 g of EAA (Post-EAA) containing either 1.7 (26% Leu) or 2.8 (41% Leu) g of leucine. *Significantly different from the corresponding basal value (P < 0.05).

http://ajpendo.physiology.org/content/vol291/issue2/images/medium/zh10080645870002.gif

Blood leucine concentration (nmol/ml) in the basal state and after the ingestion of 6.7 g of EAAs containing either 1.7 (26% Leu) or 2.8 (41% Leu) g of leucine at 0 min. Group effect for both 41% Leu groups compared with the 26% Leu groups (P < 0.05).

http://ajpendo.physiology.org/cgi/content/full/291/2/E381

jwzrd
2008-01-14, 11:27
Precis. Men hur ser effekten på AA-balansen ut (syntesen - oxidationen) vid en normal kost kombinerat med ett alaninintag vid opti-tillfällena?

King Grub
2008-01-14, 11:27
Aldrig undersökt.

jwzrd
2008-01-14, 11:37
Aldrig undersökt.

Jag har läst studier om alanin, får leta fram dem.