handdator

Visa fullständig version : fråga ang. beräkning av kcal i kost


schmecker
2007-10-20, 00:29
förmodligen ganska dum fråga men vill ha reda på det ändå.
om man beräknar kcal innehållet i t.ex. pasta räknar man då med torrvikten innan tillagning eller vikten när den är färdigkokad? pastan väger väl mer efter man kokat den.
samma ang. t.ex en benfri bit fläskkotlett, räknar man kcal i vikten innan stekning som jag antar är mer än vikten av den färdigstekta biten?

tacksam för svar

A.Steinbach
2007-10-20, 00:52
Det energivärde som står på förpackningen är energivärdet för produkten i det tillståndet.

Så för t ex okokt pasta så är energiinnehållet 360kcal/100g (källa SLV)
Kokt pasta ligger på 128kcal/100g.

För frysta produkter som t ex kött eller kycklingfile så skulle jag nog tina det först och sen väga produkten för att få ett så korrekt värde som möjligt.

Annars är det ju bara att räkna om hur mycket energi mm det blir per 100g vara i tillagat tillstånd om du inte kan hitta värdet i någon tabell som t ex på SLV hemsida.

Sadde
2007-10-20, 00:53
du kan både beräkna kcal för torrvikt och tillagad vikt, men när det t.ex står 350kcal/100g på pastaförpackningen så menar de torrvikten, finns dock sidor där du kan kolla kcalvärdet för tillagad vikt också.

schmecker
2007-10-20, 03:15
tack för informationen