Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kosttillskott

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-11-22, 17:06   #1
30cm_och_stolt
Guest
 
Inlägg: n/a
vassle hydrosylat/isolat/koncentrat???

Dessa kemister glänser med sin rappakalja, hydrosylat, isolat koncentrat!! Men vad betyder det och hur går det till? Jag har försökt mig på att läsa en kemibok och jag hittade hydrosylat och vad jag förstår har det att göra med molekyler bundna till vatten. Och jag kan INTE förstå vad DETTA har att göra med mitt TORRA prottepulver!?

Jag är nyfiken på hur man kan göra om mat till pulver och det bästa jag har kommit på är att man kanske kunde ta mjölk och koka bort vattnet... inte för att det är ekonomiskt men det är ju intressant att veta hur det man stoppar i sig egentligen kommer till! Nån kemist eller smart person som har nån aning?
  Svara med citat
Gammal 2003-11-22, 17:08   #2
michael
Custom User Title
 
michaels avatar
 
Reg.datum: Aug 2002
Inlägg: 1 494
Hydro står ju för Väte, som i H2O vilket är vatten.
Hydrolysat är enligt min uppfattning en renare form av vassleproteinet med så lite andra ämnen som möjligt och som lätt binder sig med vatten(dvs löser sig).
michael är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-22, 18:31   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 902
Det är egentligen inte så svårt.

Man startar med vanlig mjölk och tillverkar ost. Dvs man tar bort allt kasein från mjölken och får en kesomassa som du pressar till en ost.

Det som är kvar är en gul soppa med all mjölksocker / laktos, vassleproteiner och salter kvar. Sk vassle.

Vassle kan du antingen koka på spisen till det blir en torr sirap dvs Messmör.

Eller så filtrerar du vasslen med högt tryck genom ett fint filter.
Genom filtret kommer salt, mjölksocker och vatten men kvar på andra sidan får du ett vasslekoncentrat.

Koncentratet kan du spray ut i en fin dimma som möter varmluft, dvs spraytorkning. Det som ramlar ut på botten av torken är ett fint pulver som består av ca 65 % protein, 8 % mjölksocker och 8 % mjölkfett. Dvs ett Vasslekoncentrat.

Man kan givetvis byta till ett ännu finare filter efter den första filtreringen och upprena vasslekoncentratet till ett isolat. Isolatet har mycket mindre fett och mjölksocker än koncentratet.

Ett hydrolysat är ett protein som är hydrolyserat, uppdelat med hjälp av vatten ( och syra eller olika enzymer ) till kortare kedjor.

Ett protein kan vara en kedja av hundratals aminosyror. Beroende på hur kraftigt man hydrolyserar kan man få ned kedjorna till 15 -20 aminosyror eller ännu längre ned till 2 - 6 st eller helt enkelt till fria aminosyror.

Givetvis stiger priset på slutprodukten med antalet olika behandlingar.

Senast redigerad av Sverker den 2003-11-22 klockan 18:35.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-23, 23:52   #4
KniveN
Registered Abuser
 
KniveNs avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sundsvall
Inlägg: 886
Då kommer frågan vad kärnar man på ett hydrolysat?
Det når förmodligen blodet snabbare än ett koncentrat men hur mycket snabbare och gör det någon skillnad?
KniveN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 00:00   #5
EiseltUK
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 4 701
Ett snabbare upptag kan vara bättre vid "kritiska situationer", t ex direkt efter träning men skillnaden mot ett vanligt protein är nog relativt marginell om man är en glad amatör. Om du har tränat i några år, äter perfekt i övrigt och vill finslipa ditt kostprogram ytterligare så kan ett hydrolysat vara nästa steg att testa.

/ Henrik
EiseltUK är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 00:22   #6
KniveN
Registered Abuser
 
KniveNs avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sundsvall
Inlägg: 886
Citat:
Originally posted by EiseltUK
Ett snabbare upptag kan vara bättre vid "kritiska situationer", t ex direkt efter träning men skillnaden mot ett vanligt protein är nog relativt marginell om man är en glad amatör. Om du har tränat i några år, äter perfekt i övrigt och vill finslipa ditt kostprogram ytterligare så kan ett hydrolysat vara nästa steg att testa.

/ Henrik

Får man fråga hur stor del av proteinerna i Ultraway som kommer från Hydrolysat?
KniveN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 08:11   #7
Fairing
Kung Lasse
 
Fairings avatar
 
Reg.datum: Jul 2001
Ort: Järfälla
Inlägg: 3 993
Fråga oss gärna om hur stor andel hydrolysat Rapid Hydro & Whey Hydro innehåller
__________________
Fairing lanserar Rage Nitro V2 , Rage Cutz och Insane V2 Januari 2013
Fairing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 09:32   #8
shirunai
Registered User
 
shirunais avatar
 
Reg.datum: Feb 2003
Ort: Örnsköldsvik
Inlägg: 1 959
Ok då hur stor del är det i farings "hydrosylat" produkter

shirunai är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 10:18   #9
Fairing
Kung Lasse
 
Fairings avatar
 
Reg.datum: Jul 2001
Ort: Järfälla
Inlägg: 3 993
100%
__________________
Fairing lanserar Rage Nitro V2 , Rage Cutz och Insane V2 Januari 2013
Fairing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 11:21   #10
EiseltUK
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 4 701
Mer är inte alltid bättre. Det borde du veta efter alla år i branschen.
EiseltUK är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 14:07   #11
KniveN
Registered Abuser
 
KniveNs avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sundsvall
Inlägg: 886
Nå Eiselt hur mycket hydrolysat är det i Ultraway?
KniveN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 16:07   #12
Fairing
Kung Lasse
 
Fairings avatar
 
Reg.datum: Jul 2001
Ort: Järfälla
Inlägg: 3 993
Henrik!

Man skall inte snåla på "godiset" , kunderna vill ha 100% inte 18,2%
__________________
Fairing lanserar Rage Nitro V2 , Rage Cutz och Insane V2 Januari 2013
Fairing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 18:02   #13
EiseltUK
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 4 701
Innehållet är en väl bevarad företagshmelighet. Ultraway är ett allround-protein som man kan ta när som helst på dagen och efter träning. Då passar det inte med för mycket hydrolysat. Det smakar dessutom väldigt bra.

/ Henrik
EiseltUK är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 23:28   #14
KniveN
Registered Abuser
 
KniveNs avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sundsvall
Inlägg: 886
Citat:
Originally posted by EiseltUK
Innehållet är en väl bevarad företagshmelighet. Ultraway är ett allround-protein som man kan ta när som helst på dagen och efter träning. Då passar det inte med för mycket hydrolysat. Det smakar dessutom väldigt bra.

/ Henrik
Du måste väll kunna säga på ett ungefär hur mycket hydrolysat det är, 1-5% 5-10% osv. Om du inte säger någonting så måste det vara något skumt för annars skull du inte ha något att dölja, då kommer man tro att det är lite hydrolysat i, men det kanske det är också.

Det där med företagshemlighet tror jag inte på för det finns väll inget magiskt förhållande mellan koncentrat och hydrolysat vilket ger ett bättre resultat som Ultraway har, som andra företag kommer att ta bara för att du har den blandningen.
KniveN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-25, 23:46   #15
EiseltUK
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 4 701
Jag kan säga så mycket att det är i vajre fall mer än vad du nämner i texten ovan. I Ultraway är hydrolysatet (med en molekylvikt under 500 D) bara avsett för att tillgodose det mest akuta behovet. Vassleproteinet understödjer blodkoncentrationen av aminosyror då det tas upp relativt snabbt också. Om iv hade velat ha en Rapid Hydro-variant så skulle vi kunna ta fram en sådan produkt på en vecka. Jag tror inte att enbart hydrolysat är bäst för merparten av alla tränande. Om man tränar på en hög nivå och äter perfekt och tar en massa andra kosttillskott så har det säkert sin plats, men vår kundgrupp är till största delen "vanliga" tränande och då tror jag på ett bredare verkningsområde.

Förhoppningsvis kommer vi kunna göra en studie där vi jämför upptaghastigheten av våra olika produkter, men det behövs ungeför 80 aminosyra-analyser på blod, vilket kostar en hel del och kräver en del förberedelser innan.

/ Henrik
EiseltUK är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)