Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-02-19, 17:46   #1
Bamse
Registered User
 
Bamses avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: 08
Inlägg: 2 133
Glömde ställa in maten i kylskåpet

Lagade mat igår kväll, lammfärsbullar och fullkornsris. Det som blev över hamnade i en matlåda.... men jag glömde visst att ställa in lådan i kylskåpet innan jag lade mig

Min fråga är följaktigen - kan jag äta det trots att det stått i rumstemperatur under natten? Eller är det ohälsosamt....
Bamse är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-19, 20:59   #2
Styx
Registered User
 
Styxs avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
Lukta på det.
__________________
"Tillväxthormonnivån kan tiodubblas under en halvtimme efter en cigarett"
Styx är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-19, 22:10   #3
Cilia
Kolos egen surtant
 
Cilias avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
det har hänt mig tusen gånger och mig veterligen är jag fortfarande vid liv och har inte drabbats av någon magåkomma de senaste åren heller.

Mat klarar mer än vad man tror.
Som gammal seglare utan kylskåp på båten har jag även ätit mat som har varit med om både det ena och det andra och smakar hur bra som helst.
Cilia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 13:39   #4
Droog
Registered User
 
Droogs avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: In my Durango -95
Inlägg: 1 414
Mat som stått framme en dag eller över natten är absolut inga problem.
__________________
It was me, that is Alex and my three droogs, that is Pete, Georgie and Dim...
Droog är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 15:03   #5
Niclaaas
Banned
 
Niclaaass avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Inlägg: 1 202
är inte helt säker på hur lång tid det tar för toxiner att bildas men låter som att det kan vara risk för:



Staphylococcus aureus

Var finns dessa bakterier?
förekommer ofta hos både människor och varmblodiga djur. man räknar med att 40-50% av befolkningen bär på dessa bakterier på huden (nagelband) och i näsan. detta innebär att det alltid är en stor sannolikhet att livsmedel kontaminerats vid hantering

om livsmedlet sedan förvarats för länge vid olämplig temperatur, över kylskåpskallt kan bakterien tillväxa och bilda toxin

inkubationstiden för stafylokockförgiftning är vanligen bara någon eller några timmar, då ett häftigt illamående med kraftiga kräkningar inträder, oftast följt av diarré.

undvikes genom god handhygien och kylförvaring

Mycket vanlig livsmedelsförgiftning

-Ur "grundläggande mikrobiologi"

Senast redigerad av Niclaaas den 2005-02-21 klockan 15:09.
Niclaaas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 15:23   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
Får jag fylla på Niclaaas ?

Staphylococcus aureus är inga roliga grabbar. De smittar från mäniska ned i maten och vidare till nästa mäniska.

Till våran fördel står att Staphylococcus aureus inte tål upphettning och vanlig tillagning dödar dem.
Vi får hoppas att lammfärsbullarna var genomstekta när de lämnade pannan.

Risken ligger mer i riset Aeroba, värmetåliga bakterier som Baccilus cereus överlever kokningen och det fluffiga riset med stor yta mot luften är mums-mums för dem. Den långsamma avsvalningen är som en resa till Kannarieöarna för dem.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 15:24   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
Citat:
Ursprungligen postat av Droog
Mat som stått framme en dag eller över natten är absolut inga problem.
Rysk roulette , den 6:e gången smäller det.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 16:15   #8
Niclaaas
Banned
 
Niclaaass avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Inlägg: 1 202
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Får jag fylla på Niclaaas ?

Staphylococcus aureus är inga roliga grabbar. De smittar från mäniska ned i maten och vidare till nästa mäniska.

Till våran fördel står att Staphylococcus aureus inte tål upphettning och vanlig tillagning dödar dem.
Vi får hoppas att lammfärsbullarna var genomstekta när de lämnade pannan.

Risken ligger mer i riset Aeroba, värmetåliga bakterier som Baccilus cereus överlever kokningen och det fluffiga riset med stor yta mot luften är mums-mums för dem. Den långsamma avsvalningen är som en resa till Kannarieöarna för dem.
självklart får du fylla på
toxinet Stafylokockerna bildar är ju väldigt värmetåligt och man måste koka maten i hög temperatur i flera timmar för att bli av med det. jag tror att bamses mat antagligen är OK men om det har hunnit bildas toxiner så hjälper inte tillagningen. risken att det ska hinna bildas toxiner innan tillagningen är väl liten. men maten kan ju faktiskt smittats efter också och då borde det finnas risk. det är ju som sagt väldigt vanligt att bli sjuk av Stafylokocker.

rätta gärna om du tycker att jag har fel! jag blir bara glad om jag lär mig mer

Senast redigerad av Niclaaas den 2005-02-21 klockan 16:18.
Niclaaas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 16:56   #9
Bamse
Registered User
 
Bamses avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: 08
Inlägg: 2 133
Haha, jag lever fortfarande och har inte haft rännskita, så det gick visst bra!!

Måste berott på att lammfärsbullarna var omgärdade av en sådan välgörande och välsmakande hemmagjord tomatsås
Bifogade bilder
Filtyp: jpg lamm.JPG (31.4 KB, 142 visningar)
Bamse är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 17:16   #10
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
ser gott ut
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 18:47   #11
swarre
Fussball is teh shit!
 
swarres avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 435
Citat:
Ursprungligen postat av Bamse
Haha, jag lever fortfarande och har inte haft rännskita, så det gick visst bra!!

Måste berott på att lammfärsbullarna var omgärdade av en sådan välgörande och välsmakande hemmagjord tomatsås

Nu måste jag ju gå och äta igen...
swarre är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-21, 20:34   #12
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
jag skulle då inte äta de, som det är iallafall.. bara du värmer det så dör iallafall några bakterier
__________________
Salt och Peppar!
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)