Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Hmmm ... aliquis?
|
Jag äter ju dock inte "optimalt"
Vitaminer och mineraler är nog lugnt sålänge du äter varierat, ju mer gröna grönsaker/kål som ingår desto bättre antar jag. Enda riktiga problemen på den fronten är vitamin b12 som inte finns i vegetarisk kost (iaf inte i några vettiga mängder och så man vet att det faktiskt fungerar i kroppen), löses med tillskott. Vitamin D tillverkas i huden av solljus men vi i norden får inte solljus av rätt våglängd under vinterhalvåret eftersom det filtreras bort i atmosfären. Därför är mejeriprodukter berikade med A- och D-vitamin men som vegetarian äter man ju inte dessa och får således fixa även D-vitamin på egen hand. D2 brukar vara vegetabiliskt framställt från uv-ljus bestrålad jäst medans D3 brukar vara animaliskt och produceras m.h.a. ullfett. Jod finns i berikat salt och alger, tillskott kan väl eventuellt vara vettigt. Oroar du dig över kalcium i brist på mejeriprodukter finns ju dolomitkalk.
Gällande fett kan man väl försöka undvika oljor med stora mängder omega6 relativt omega3, rapsolja är väl vettigaste matoljan. Linfröolja innehåller väldigt mycket omega3.
För att få i dig fullvärdigt protein bör livsmedel från minst två av grupperna sädesslag, baljväxter eller nötter/frön kombineras. Således ger ris o linser, bröd och jordnötssmör, osv ok proteinkvalite. Potatis och kidneybönor gör det inte. Det är dock inte alltför viktigt att blandningen sker i samma måltid.
Personligen äter jag dock alltid en skvätt sojaprotein till mina brödbaserade mål för att lösa det.
Om man nu inte äter vegansk kost utan bara lakto-ovo-vegetarisk (mjölk och ägg också) så behöver man väl i princip inte bry sig alls.
(Mitt val vegetarian finns på apoteket, inte så mycket till innehåll dock och dyrt. Själv äter jag new nordics multivitamin för vegetarianer som jag tycker har bättre sammansättning. Svenska nyform går ut med att deras blåa V&M inte innehåller några animaliska produkter men det gör den och de har ljugit om det under en väldans massa år, den innehåller Vitamin D3 där en av råvarorna är ullfettet. Lindroos producerar diverse algbaserade tillskott, däribland några tabletter av kelp som innehåller jod, smakar det man förväntar sig men vad gör man inte =P. Finns ju en massa intressanta alger överhuvudtaget men de smakar ju suspekt så det är inget jag brukar äta. (min linfröolja är rätt billig med 48kr/250ml och importeras från kanada via biofood, ekologisk är den också))
Sojabönor innehåller bra fetter, extremt långsamma kolhydrater (gi 20) och mycket protein (37g/100g) av bra kvalite (bv ~85). Quinoa är en sydamerikansk ört? gräs? med ett bv på drygt 70, innehåller mer protein än vete och har en aminosyraprofil som komplementerar både sädesslag och sojabönor bra. Rikt på fiber och fett(relativt..) är det också.
Ohh, och avokado innehåller mycket omega3 också.
Björn Pettersson har skrivit "Vegansk näringslära på vetenskaplig grund" utgiven av energica förlag.
http://se.pricerunner.com/books/9185...nskaplig+grund
http://www.bokfynd.nu/cgi-bin/v2.0/w...uct/9185506796
72kr på netbokhandeln, 91kr inkl frakt. ISBN: 9185506796