Läste tidigare om att felix skulle komma med en ketchup sötad med detta ämne och nu har ju arla startat med sin reklam för deras yoghurt även den sötad med det. Så jag blev nyfiken på att ta reda på vad det rörde sig om då jag hade läst tidigare om någon sockerart från mjölk som eventuellt skulle användas i en form "vriden" åt andra hållet.
Sukralos visade sig dock vara framställt av vanligt socker genom en klorifiering och är 5-600ggr sötare än vanligt socker och ger därför precis som aspartam och andra väldigt söta sötningsmedel i princip inga kalorier. Utöver att det är mycket sötare tas 85% inte ens upp i tarmen, ca 15% gör det dock men kommer senare ut via urinen. Hälften kommer ut den vägen inom 13 timmar.
Sukralos är godkänt att använda som sötningsmedel sedan den 29e januari och har använts i Kanada sedan 91 och USA sedan 98, där finns det även i vanlig "bordsötningsmedelsform".
Arlas sidor:
http://www.arla.se/templates/PlainPage.aspx?id=10412
http://www.arla.se/templates/PlainPage.aspx?id=10413
http://www.arlafoods.se/templates/Pr...e.aspx?id=7344
EU-information om godkända sötningsmedel:
http://europa.eu.int/scadplus/leg/sv/lvb/l21069.htm
SVD om livsmedelstillverkare som får tänka om:
http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_9088296.asp
De nämner även aspartam och liknande ämnen, och att det inte finns något som tyder på ökade cancerrisker. Även sockeralkoholerna nämns tillsammans med information om att dessa är dyra att framställa och därför bara används där det går åt små mängder, i exempelvis tabletter, tuggummin (och tandkräm), förklarar väl varför de är så dyra kanske.
Fri köpenskap skriver om både arlas yoghurt och felix ketchup:
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=18182
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=18014
En blog om yoghurten med mer information:
http://recenserat.blogspot.com/2005/...mini-blbr.html
"Det nya, konstgjorda sötningsmedlet sukralos godkändes för användning i livsmedelsprodukter i Sverige från och med den 29 januari 2005 och redan har produkter som innehåller ämnet hittat ut till butikerna. Enligt uppgift från sukralostillverkaren framställs ämnet genom att tre väte-syregrupper på sockermolekylen byts ut mot kloratomer, vilket medför att molekylen inte bryts ned av kroppen utan passerar rakt igenom."