Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-02-17, 12:56   #1
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Sukralos

Läste tidigare om att felix skulle komma med en ketchup sötad med detta ämne och nu har ju arla startat med sin reklam för deras yoghurt även den sötad med det. Så jag blev nyfiken på att ta reda på vad det rörde sig om då jag hade läst tidigare om någon sockerart från mjölk som eventuellt skulle användas i en form "vriden" åt andra hållet.

Sukralos visade sig dock vara framställt av vanligt socker genom en klorifiering och är 5-600ggr sötare än vanligt socker och ger därför precis som aspartam och andra väldigt söta sötningsmedel i princip inga kalorier. Utöver att det är mycket sötare tas 85% inte ens upp i tarmen, ca 15% gör det dock men kommer senare ut via urinen. Hälften kommer ut den vägen inom 13 timmar. Sukralos är godkänt att använda som sötningsmedel sedan den 29e januari och har använts i Kanada sedan 91 och USA sedan 98, där finns det även i vanlig "bordsötningsmedelsform".

Arlas sidor:
http://www.arla.se/templates/PlainPage.aspx?id=10412
http://www.arla.se/templates/PlainPage.aspx?id=10413
http://www.arlafoods.se/templates/Pr...e.aspx?id=7344

EU-information om godkända sötningsmedel:
http://europa.eu.int/scadplus/leg/sv/lvb/l21069.htm

SVD om livsmedelstillverkare som får tänka om:
http://www.svd.se/dynamiskt/naringsliv/did_9088296.asp
De nämner även aspartam och liknande ämnen, och att det inte finns något som tyder på ökade cancerrisker. Även sockeralkoholerna nämns tillsammans med information om att dessa är dyra att framställa och därför bara används där det går åt små mängder, i exempelvis tabletter, tuggummin (och tandkräm), förklarar väl varför de är så dyra kanske.

Fri köpenskap skriver om både arlas yoghurt och felix ketchup:
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=18182
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=18014

En blog om yoghurten med mer information:
http://recenserat.blogspot.com/2005/...mini-blbr.html
"Det nya, konstgjorda sötningsmedlet sukralos godkändes för användning i livsmedelsprodukter i Sverige från och med den 29 januari 2005 och redan har produkter som innehåller ämnet hittat ut till butikerna. Enligt uppgift från sukralostillverkaren framställs ämnet genom att tre väte-syregrupper på sockermolekylen byts ut mot kloratomer, vilket medför att molekylen inte bryts ned av kroppen utan passerar rakt igenom."
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-17, 13:38   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 838
Ja, varför inte.

Har inte intresserat mig för Sukralos tidigare eftersom det inte varit godkänt i Sverige.

Vad är skillnaden i användningen jämnfört med aspartam som finns sedan lång tid i Sverige ?
http://vm.cfsan.fda.gov/~lrd/tpsucral.html

Aspartam gillar inte upphettning så det har inte tidigare kunnat användas i kakor eller kakmixer men här fyller tydligen Sukralos ett tomrum som finns idag.

Många synpunkter finns det på nätet om att Sukralos är klorerat och alltså innehåller organiskt bundet klor. Det betyder inte att det är giftigt som DDT eller PCB.

Dax att läsa på mer.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-03-18, 01:46   #3
JAM
Registered User
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Delta Gym, Sthlm Info: 82:a, 87 kg, 181 cm
Inlägg: 3 122
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Aspartam gillar inte upphettning så det har inte tidigare kunnat användas i kakor eller kakmixer men här fyller tydligen Sukralos ett tomrum som finns idag.
JAM väcker de döda trådarna till liv igen!

Vad händer med aspartam då det hettas upp?

EDIT: Slö som man är googlade man inte först.
Citat:
Ursprungligen postat av http://www.dorway.com/aspartam.pdf
En av aspartams nackdelar som sötningsmedel är att det snabbt bryts ner vid upphettning och långsamt i sura lösningar, och därmed förlorar sin sötningseffekt. Det är därför inte lämpligt att använda vid matlagning och bakning. Antagligen för att produkten är någorlunda sur, bryts aspartam ner efter en tids lagring.
Låter ju inget vidare med en icke-söt kaka.
JAM är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-03-18, 07:35   #4
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Erfarenheten talar: Sötningsmedel tenderar att tappa smaken när man värmer det kraftigt, alternativt börja smaka skit (bildligt). Exakt vad osm händer beror lite på hur mycket apsartam sötningsmelet innehåller och vad det innehåller förutom aspartam (oftast är det fler än ett sötningsmedel som ingår). Skall man baka med sötningsmedel bör man a) hålla moderat ugnstemperatur b) inte ersätta 100% av sockret med sötningsmedel, utan kanske max 50%. Sockret har även viss betydelse för konsistensen (utan socker blir mjuka kakor gärna platta, hårda kakor gärna ganska mjuka).
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-03-18, 13:16   #5
JAM
Registered User
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Delta Gym, Sthlm Info: 82:a, 87 kg, 181 cm
Inlägg: 3 122
Om man kokar upp Cola Light bör den tappa en del av den söta smaken alltså...? Hmm, måste provas.
JAM är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-03-18, 17:49   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 838
Citat:
Ursprungligen postat av JAM
Om man kokar upp Cola Light bör den tappa en del av den söta smaken alltså...? Hmm, måste provas.
Samtidigt som du kokar bort de flyktiga aromämnena som finns i colan. Plus att all kolsyra försvinner upp i luften. Jag kan redan vid tangentbordet berätta att det blir en svart, bitter soppa kvar i kastrullen
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-03-18, 20:57   #7
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Samtidigt som du kokar bort de flyktiga aromämnena som finns i colan. Plus att all kolsyra försvinner upp i luften. Jag kan redan vid tangentbordet berätta att det blir en svart, bitter soppa kvar i kastrullen
ska ta och be dom servera en sån soppa i skolan
__________________
Salt och Peppar!
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)