Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-10-03, 09:50   #1
Nils.R
Klär i skinnrock
 
Nils.Rs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 1 340
Oljefråga!

Ngn som vet vid vilken värme olja förstörs?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Piranha Visa inlägg
LOL, du vet så väl vad du skall göra med vägkonen.
PB/Mål 2013 BP:140(150)/150(160) KB:190/220 ML:265/300


Tränar i skinnrock // Göteborg Kraftsportklubb
Nils.R är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 09:56   #2
Berry
Registered User
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Linköping
Inlägg: 634
Beror på fettsammansättningen. Vilken olja?
__________________
Evil is as evil does, what evil does to me

maktskifte06.nu
Berry är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 10:41   #3
Nils.R
Klär i skinnrock
 
Nils.Rs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 1 340
Svar.

Raps
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Piranha Visa inlägg
LOL, du vet så väl vad du skall göra med vägkonen.
PB/Mål 2013 BP:140(150)/150(160) KB:190/220 ML:265/300


Tränar i skinnrock // Göteborg Kraftsportklubb
Nils.R är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 12:19   #4
Mony
Registered User
 
Monys avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Skåne
Inlägg: 72
Rapsolja är den oljan som tål högst värme. Bara att steka på.

Olivolja förstörs över medelvärme. Inge bra att använda olivoljan till hård stekning. En del av fettet omvandlas cancerogena ämnen.

Linfröolja är är den olja som har bästa sammansättning av omega 3 och omega 6. Men den tål inte värme alls. Används därmed som dressing i sallader.
Mony är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 18:47   #5
PDS
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2002
Inlägg: 217
hmm jag har hört att det är Olivoljan som klarar värme bäst
PDS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 20:34   #6
Mony
Registered User
 
Monys avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Skåne
Inlägg: 72
Hämtat från Zetas hemsida

"Olivolja till stekning & fritering
En raffinerad olivolja tål högre temperaturer (210°) utan att den förstörs. Men även Extra Vergine tål hög värme (185°), vilket betyder att båda passar utmärkt.
Rekommenderad temperatur vid stekning med all olja är 160-170°. Vid fritering 180°."

Kanske skiljer sig från kallpressad eller raffinerad olivolja?
Jag har fått lära mig att olivolja endast tål medelvärme, men det är kanske så att den egentligen tål högre, men då förlorar den olivaromen?

Jag får forska vidare
Mony är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-04, 06:15   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
Se det så här :

En kallpressad olja smakar mer men en raffinerad olja håller bättre.
Det är så att säga mindre " föroreningar " kvar i den raffinerade oljan.


Mer vetenskapligt så är det mindre fria fettsyror i en raffinerad/tvättad olja och det är de fria fettsyrorna som tar stryk först i stekpannan.

Givetvis är båda alternativen bra !
Hög värme och kort tid i stekpannan är bättre än lägre temp och längre tid.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)