Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-09-16, 09:28   #1
Vänskap
Jamen, jamen...
 
Vänskaps avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Inlägg: 180
Olivolja i kylen: bra eller dåligt?

Har läst/hört både och......i böcker och tidningsartiklar.

Och igår sa Mat-Tina att man skulle undvika att ha den i kylen.

Här är Zetaoljas mer nyanserade åsikt i ämnet (och de borde ju veta): http://213.136.40.39/hotell/zeta/ (klicka på frågor och svar)


Om man inte har ett svalskåp eller svalare skafferi så återstår valet mellan rumstemperatur (+22-23) eller kylen. Hur gör ni?
Vänskap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-16, 09:43   #2
Nate
Registered User
 
Nates avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: sundsvall
Inlägg: 2 177
Jag har min olja framme och har inte upptäckt några problem med det, den hinner ju ta slut innan det är tal om härsken olja...
Nate är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-16, 10:24   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
Bra information från Zeta om olivolja faktiskt.

Vad Tina och Zeta menar är smaken av olivolja !

Båda vill att vi skall använda olivoljan som krydda i maten. Smakämnena kommer tydligen fram bäst vid rumstemperatur. Skulle oljan stått kallare än 14°C så hinner inte temperaturen stiga tillräckligt snabbt för att frigöra alla aromämnen i oljan.

Säkert skulle många uppleva en grumlig, kall olja som osmaklig på matbordet. Oljan vill man ju helst se kristallklar.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-16, 10:34   #4
pTr
Registered User
 
pTrs avatar
 
Reg.datum: Feb 2003
Ort: Härnösand
Inlägg: 202
har för mig jag läst i fredrik pauluns bok "ät träna prestera" att olivolja stelnar lätt vid lägre tempraturer som t.ex. kylskåps temp... kan kolla upp det lite senare....=)
pTr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-16, 11:09   #5
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
pTr: Vill du spara tid så kollar du i länken ovan..
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-16, 12:00   #6
DrP
Blek, men inte fet
 
Reg.datum: Jun 2003
Ort: Stockholm
Inlägg: 180
Ser inga skäl att inte ha den i rumstemperatur. Om du konsumerar den inom rimlig tid så är det bättre på alla sätt. Och man vill ju ha den varm för det är då den är som godas. Och så sliter det tydligen på oljan att hela tiden åka in och ut ur kylen.
__________________
In a mad world only the mad are sane.

Akira Kurosawa

DrP är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-16, 12:53   #7
Assazel
Registered User
 
Assazels avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sydskåne
Inlägg: 1 149
Citat:
Originally posted by pTr
har för mig jag läst i fredrik pauluns bok "ät träna prestera" att olivolja stelnar lätt vid lägre tempraturer som t.ex. kylskåps temp... kan kolla upp det lite senare....=)
stämmer utmärkt. Jag hade den där innan, efter ett par dagar utan användning i kylen blev den så stel att den inte gick att hälla ut. Så nu står den i rumstemperatur.
__________________
Quote TSullivanM
"Hur kör man hantelpress utan ryggstöd? Svävar man i luften då eller?"
Assazel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-18, 17:23   #8
stefannn
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: örebro
Inlägg: 1 159
har du den i kylen kommer den snart bli förstörd däremot...
det blir den inte i rumstemperatur...
__________________
nobody is perfect. guess i´m nobody

Member of PIO - Påhittad Internet Organisation

Citat:
Ursprungligen postat av Krampus
Jämt.
Hela min sexuallitet är uppbyggd på skogs-porr.




(Hoppas att denna ska hamna i ngns undertext! )
stefannn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-18, 17:37   #9
Paolo
Registered User
 
Paolos avatar
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Stockholm
Inlägg: 80
Citat:
Originally posted by stefannn
har du den i kylen kommer den snart bli förstörd däremot...
det blir den inte i rumstemperatur...
Blir verkligen olivolja förstört i kylen?

Själv har jag fått lära mig att man har olivoljan i skafferiet, dvs i mörker.

Pga, har man olivolja nära ljus/värme så härsknar oljan.
Så vill du ha din dyrköpta kallpressade jungfruolivolja som du betalat 200kr för så bör du förvara den i mörker, t.ex. i skafferiet.

Men om du vill att den ska härskna (läs bli förstörd, få dålig smak) snabbt, så ha olivoljan nära spisen alt. under lampan i köket.

Olivolja på flaska ser ju väldigt fint ut att ha i kökshyllan. Men tyvärr förkortar det kvalitén på produkten pga faktorerna ljus och värme.
__________________
Paolo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-19, 07:52   #10
DrP
Blek, men inte fet
 
Reg.datum: Jun 2003
Ort: Stockholm
Inlägg: 180
Den blir inte förstörd i kylen, men den mår bättre av att vara i värme, eller det är temperaturskillnaden som uppstår när den åker ut och in som är negativt för oljan.

Skafferiet är bra. Mörker är bra. Samma sak för kaffe, vin etc. Inget trivs att stå i solen. Men den härknar inte bara för att den står i köket.

En riktigt fin olja kostar runt 100 - 300 kr för 60 cl och den kanske räcker några månader. På den tiden hinner den inte härskna även om den står ljust i rummet.
__________________
In a mad world only the mad are sane.

Akira Kurosawa

DrP är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-19, 12:49   #11
stefannn
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: örebro
Inlägg: 1 159
Citat:
Originally posted by Paolo


Blir verkligen olivolja förstört i kylen?

Själv har jag fått lära mig att man har olivoljan i skafferiet, dvs i mörker.

Pga, har man olivolja nära ljus/värme så härsknar oljan.
Så vill du ha din dyrköpta kallpressade jungfruolivolja som du betalat 200kr för så bör du förvara den i mörker, t.ex. i skafferiet.

Men om du vill att den ska härskna (läs bli förstörd, få dålig smak) snabbt, så ha olivoljan nära spisen alt. under lampan i köket.

Olivolja på flaska ser ju väldigt fint ut att ha i kökshyllan. Men tyvärr förkortar det kvalitén på produkten pga faktorerna ljus och värme.

ja den blir förstörd i kylen ....
det delas på fetterna typ i botten lääger sig det nåt som kan liknas vi d smör...
__________________
nobody is perfect. guess i´m nobody

Member of PIO - Påhittad Internet Organisation

Citat:
Ursprungligen postat av Krampus
Jämt.
Hela min sexuallitet är uppbyggd på skogs-porr.




(Hoppas att denna ska hamna i ngns undertext! )
stefannn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-19, 12:53   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Citat:
Originally posted by stefannn



ja den blir förstörd i kylen ....
det delas på fetterna typ i botten lääger sig det nåt som kan liknas vi d smör...
Från Zeta FAQ:

Jag har haft olivoljan i kylskåpet, nu är den grumlig - är det farligt? Kan jag fortfarande använda den?

Olivoljan blir absolut inte farlig och heller inte dålig, man kan fortsätta att använda den. För att snabba på återhämtningen kan du ställa fram den i rumstemperatur, men räkna med flera timmar för att den ska återhämta sig.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-19, 12:54   #13
DrP
Blek, men inte fet
 
Reg.datum: Jun 2003
Ort: Stockholm
Inlägg: 180
Den blir inte förstörd för att den delar sig. Den återgår till sin normala form i rumstemeter. Däremot "sliter" den processen på oljan vilket gör att den tappar i kvalitet.
__________________
In a mad world only the mad are sane.

Akira Kurosawa

DrP är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-19, 14:13   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
När jag läste texten från Zeta uppfattade jag att det var själva delningen av oljan som var det som slet.
Att oljan blir aningen sämre m a p smak och hur tjockflytande den blir när en viss del av fettet faller som kristaller, snöflingor i oljan.

Att själv fettsyrorna och sterolerna, som är nyttiga, skulle förstöras är för mig otänkbart så länge temperaturen endast svänger mellan 5 - 25°C.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-19, 19:01   #15
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Har man oljan i kylen så häller man ju bara ur det man ska ha i maten och sen slänger in den igen i kylan. Dvs vill man ha oljan i kylen så lär inte den lilla stegringen i temperatur som blir när man häller av lite olja påverka smaken på sikt.
Att oljan smakar mindre när den är kall är ju kanske en nackdel men ska man bara ha det att steka i eller baka på det så spelar det ju ingen roll. Ska man smaksätta maten direkt så får man planera lite mer.

Förövrigt har jag olivoljan i skafferiet då det inte verkar finnas någon praktisk anledning att ha den i kylen
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)