Steker du i olivolja eller rapsolja går det bra. De oljorna tål en del stryk i stekpannan utan att skadas eftersom de är omättade.
De fleromättade oljorna som solros och majs skall du endast använda till kalla såser och dressingar. De fleromättade fettet tål inte höga temperaturer med syre. De blir inte mättat fett utan angrips av syret i luften och bryts ned till mindre molekyler med stark doft.
Kött, korv och fisk släpper faktiskt ut fett i stekpannan och blir magrare.
Potatis och panneringar suger tvärtom upp fettet i pannan och blir fetare pga sin något porösa yta. Bra att veta.
Pommes frites friteras i frityrolja som är mycket mättad. Pommes fritesen suger upp
olja och blir synnerligen feta.
Det nyttiga är att inget av vitaminerna och mineralerna i potatis läcker ut i oljan utan stannar kvari potatisen.
Finns massor av potais i frysdisken som håller 3 % fett och värms i ugn. Och som smakar bra