Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-11-08, 12:52   #1
Assazel
Registered User
 
Assazels avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sydskåne
Inlägg: 1 149
Ny frukost.

Idag gick jag från 1 (1dl)portion micrad gröt till 2dl havregryn + 1 ägg + 4dl mjölk + halv skopa protein i shaker till frukosten!

Fan det gick ju till och med snabbare.

Frågan är nu om vilket som hade varit bäst om man bortser tiden som en faktor. Men mängden är densamma.

Frukost 1:
2dl kokad havregyn
1 kokat ägg
4dl mjölk men ½ skopa protein

Frukost 2:
Allt ovanstående icke uppvärmt utan bara mixat i en shaker.
??
__________________
Quote TSullivanM
"Hur kör man hantelpress utan ryggstöd? Svävar man i luften då eller?"
Assazel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 13:50   #2
Berry
Registered User
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Linköping
Inlägg: 634
Näringen är alltid densamma. GI:t öker dock om du mixar havregrynen - och det är bättre att tugga sin mat, eftersom enzymer i saliven gör det första arbetet med att bryta ner maten och själva tuggandet triggar produktionen av magsaft. Mer biologi kan du säkert få från annat håll här på forumet
__________________
Evil is as evil does, what evil does to me

maktskifte06.nu

Senast redigerad av Berry den 2003-11-08 klockan 13:53.
Berry är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 15:32   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Som sagt, det enda som skiljer är GI:t. Om du blandar ner ett par matskedar loppfrön i shaken slipper du tänka på det också, så kan du få ännu mer bråttom och stress här i livet, genom att helt eliminera tiden det tar att äta.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 16:07   #4
Big_Vik
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Örnsköldsvik
Inlägg: 7 312
Jag fattar inte heller varför allt ska gå så fort, frukosten för mej är höjdpunkten på morgonen.
Big_Vik är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 16:17   #5
Fartman
Registered User!
 
Fartmans avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Boden/Umeå
Inlägg: 4 932
är man sjusovare så är man, har många gånger funderat på frukostdrinkar.. men jag tror att dom kommer nog upp om man ska ner med dom fort
Fartman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 17:21   #6
Assazel
Registered User
 
Assazels avatar
 
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Sydskåne
Inlägg: 1 149
Citat:
Originally posted by Fartman
är man sjusovare så är man, har många gånger funderat på frukostdrinkar.. men jag tror att dom kommer nog upp om man ska ner med dom fort
ja ibland är det nära..

men jag har aldrig tyckt om att äta med korta intervaller. Och man hinner inte få smak för en god måltid om man skall stoppa i sig mat var 3:e timme.

Går man utan mat i ca 4-5 timmar då är det rikigt gott och kul att laga till en fin måltid. Men vill man vara fin får man lida pin
__________________
Quote TSullivanM
"Hur kör man hantelpress utan ryggstöd? Svävar man i luften då eller?"
Assazel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 17:50   #7
Mindek
Registered User
 
Mindeks avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Dubai
Inlägg: 1 310
Kokar man havregrynen så får de lägre GI, från 89 till 70. Beror på vattenlösliga fibrer tror jag.
Mindek är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 17:54   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Originally posted by Mindek
Kokar man havregrynen så får de lägre GI, från 89 till 70. Beror på vattenlösliga fibrer tror jag.
Tyvärr inte micrade.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 19:10   #9
Mindek
Registered User
 
Mindeks avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Dubai
Inlägg: 1 310
Att koka i micron innebär ingen större skillnad mot att koka i en kastrull.
Mindek är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 19:37   #10
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Originally posted by Mindek
Att koka i micron innebär ingen större skillnad mot att koka i en kastrull.
Jo, de GI-sänkande fibrerna tränger inte ut tillnärmelsevis lika mycket vid tillagning i micron.

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...=gr%F6t+micrad

Nukad oatmeal har ett GI på runt 100 om vitt bröd också = 100.

Snarare verkar kolhydraterna i micrade gryn tas upp lättare än råa gryn.

Krezowski PA, Nuttal FQ, Gannon MC, et al. Insulin and glucose responses to various starch-containing foods in type II diabetic subjects.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2003-11-08 klockan 20:13.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 20:01   #11
Mindek
Registered User
 
Mindeks avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Dubai
Inlägg: 1 310
Fan då! Hatar att ha fel
Mindek är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 20:11   #12
[ZipX]
Standard Medlem
 
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 76
den amerikanska varianten "oatmeal" är det vanlig havregrynsgröt eller vad kan det jämföras med? gi osv?
[ZipX] är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 20:15   #13
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Originally posted by [ZipX]
den amerikanska varianten "oatmeal" är det vanlig havregrynsgröt eller vad kan det jämföras med? gi osv?
I den fullständiga GI-tabell jag har kallar man havregrynsgröt "oat porridge" och det har GI (vitt bröd=100) från 70 på kastrullkokt på tjockaste grynen till 112 på micrad på finaste grynen.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-08, 20:16   #14
kharon
Deffa suger fett!
 
kharons avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
Citat:
Originally posted by [ZipX]
den amerikanska varianten "oatmeal" är det vanlig havregrynsgröt eller vad kan det jämföras med? gi osv?
Oat är havre, oatmeal är ett mål gjort på havre. Gröt är nog oftast det man avser.
__________________
Don't worry, be happy!
kharon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-11-09, 09:01   #15
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
mixade havregryn ger högt gi medans gröt hade gett lågt.
rått ägg kommer kräva mer biotin för matsmältningen än kokt.

Så jag skulle säga att du borde gå över till det gamla upplägget.
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)