Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kosttillskott

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-07-15, 01:01   #1
wepp
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 243
protein isoton?

måste en proteindrink bli isoton eller gäller det bara när man blandar i malto t.e.x? tänkte för jag har typ i 1dl till 1portion på 30g och undrar om det ger mer effekt av att he i ca 5dl som dom flesta har
wepp är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 02:40   #2
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
kanske är en dum fråga, men vad skulle isotont protein ha för fördelar? och kan protein en bli isotont? (och vad är isotont)
__________________
Salt och Peppar!
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 02:53   #3
wepp
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 243
ingen aning kanske dum fråga från mig men vi får vänta på ett svar från den allvetande grub.
wepp är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 06:00   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Det är endast små molekyler som enkla sockerarter, aminosyror och korta peptider som utövar ett osmotiskt tryck.

Proteiner är stora molekyler med 30 - 300 aminosyror kopplade i en lång kedja. Precis som ren stärkelse kan det inte utöva något osmotiskt tryck.
Isoton/hypoton/hyperton gäller alltså inte för rena proteindrinkar. Här gäller att få det så lättrinnande som möjligt istället.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 06:08   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Med andra ord: blandar man kolhydratlösningen isoton, så är den tillräckligt lättrinnande för att proteinet inte skall vara begränsande.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 06:11   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Citat:
Ursprungligen postat av MyungChul
kanske är en dum fråga, men vad skulle isotont protein ha för fördelar? och kan protein en bli isotont? (och vad är isotont)
En lösning är isoton när den har samma osmolalitet som blod. En lösning som är minst isoton lämnar magsäcken fortare än en hyperton. En hypoton ännu snabbare. Ju mer vatten, desto bättre. Olika kolhydrater kräver olika mycket vatten för att lösningen skall bli isoton; druvsockerlösning 6% (1 L vatten till 60 gram druvsocker alltså), medan man kommer undan med 15-20% koncentration med maltodextrin.

Dessutom bör runt 500 mg natrium per L vatten intas i gainern efter träning, då det ökar vattenabsorbtionen kraftigt och minskar risken för hyponatremi.

Gainer bör inte hällas ner i magen i fem klunkar; dels är tarmens upptag av glukos begränsat vad gäller gram och minut, dels är magsäckstömningen vid intag av vätska snabb de första minuterna, för att sedan sakta ned. Stora mängder vätska på en gång kan orsaka magsmärtor, och maxmängden vatten som kan användas på en gång är runt 400 ml per 15 minuter.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2005-07-15 klockan 06:26.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 06:48   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub

Dessutom bör runt 500 mg natrium per L vatten intas i gainern efter träning, då det ökar vattenabsorbtionen kraftigt och minskar risken för hyponatremi.
Intressant. Det tar jag till mig. 1.3 g/L koksalt i nästa efterträningendrink.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 06:53   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Referenser på det glömde jag, för den intresserade:

"These results suggest that both sodium concentration and fluid volume consumed interact to affect the rehydration process. A drink volume greater than sweat loss during exercise must be ingested to restore fluid balance, but unless the sodium content of the beverage is sufficiently high this will merely result in an increased urinary output."

Med Sci Sports Exerc. 1996 Oct;28(10):1260-71. Post-exercise rehydration in man: effects of volume consumed and drink sodium content.

"Inclusion of sodium (0.5-0.7 g.1(-1) of water) in the rehydration solution... is recommended since it may be advantageous in enhancing palatability, promoting fluid retention, and possibly preventing hyponatremia in certain individuals who drink excessive quantities of fluid."

Med Sci Sports Exerc. 1996 Jan;28(1):i-vii, American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement.

"The composition of sweat varies considerably not only between individuals, but also with time during exercise and it is further influenced by the state of acclimatization. A moderate excess of salt intake would appear to be beneficial as far as hydration status is concerned, without any detrimental effects on health, provided that fluid intake is in excess of sweat loss and the renal function is not impaired. To achieve effective rehydration following exercise in the heat, the rehydration beverage should contain moderately high levels of sodium (at least 50 mmol l-1), and possibly also some potassium."

J Sports Sci. 1997 Jun;15(3):297-303. Recovery from prolonged exercise: restoration of water and electrolyte balance.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2005-07-15 klockan 07:02.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 07:08   #9
Akilles
Registered User
 
Akilless avatar
 
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 982
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Dessutom bör runt 500 mg natrium per L vatten intas i gainern efter träning, då det ökar vattenabsorbtionen kraftigt och minskar risken för hyponatremi.
Jag blandar min gainer med 5,5 dl vatten, varav jag dricker 2,75 dl efter träning, så det borde ju bli 0,35 g strösalt för min del då. Men om jag räknar med det vattnet jag dricker i gainern före träning, och det vanliga törstsläckarvattnet jag dricker under passet, så kommer jag upp i 11-14 dl vatten per pass, vilket borde ge 1,4-1,8 g salt. En tredjedels gram känns ju meningslöst att stå och pilla med. Men före och under passet är salt inte bra, va?
Akilles är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 08:00   #10
Jay-Z
Mr Assparade
 
Jay-Zs avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 11 129
Hyponatremi är brist på natrium.
__________________
Born in Jaktville, Broland.

The Only Easy Day Was Yesterday 🔱
Jay-Z är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 12:58   #11
wepp
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 243
tack grub
wepp är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 19:24   #12
P3trus
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2005
Inlägg: 106
jag blandar min gainer med 6-7dl mjölk.

en annan sak..menar du att man ska dricka gainern sakta? är det bättre?
P3trus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 19:31   #13
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Citat:
Ursprungligen postat av P3trus
jag blandar min gainer med 6-7dl mjölk.

en annan sak..menar du att man ska dricka gainern sakta? är det bättre?
1. Med mjölk får du den inte isoton. Vatten är bättre.

2. Har du läst tråden?
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 19:52   #14
William
The Fat-Master
 
Reg.datum: Apr 2003
Inlägg: 1 207
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Det är endast små molekyler som enkla sockerarter, aminosyror och korta peptider som utövar ett osmotiskt tryck.

Proteiner är stora molekyler med 30 - 300 aminosyror kopplade i en lång kedja. Precis som ren stärkelse kan det inte utöva något osmotiskt tryck.
Isoton/hypoton/hyperton gäller alltså inte för rena proteindrinkar. Här gäller att få det så lättrinnande som möjligt istället.
Det är inte bara små molekyler som påverkar osmolalitet. Ett jättetydligt exempel på det är Vitargomolekylen med en molekylvikt på mellan 500000-700000 dalton, dvs 3000-4000 (drygt) glukosmolekyler långa kedjor.

Molekylvikten för en aminosyra är runt 110 (snitt) dalton vilket är lägre än glukos mw. Därmed är Vitargomolekylen avsvärt större än proteinerna du nämner ovan. Därmed bör de vara tillräckligt små för att utöva osmotiskt tryck.

Eller?
__________________
If Nobody is Perfect, I must be Nobody
William är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-26, 06:30   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Det osmotiska trycket är ju beroende av antalet partiklar i lösningen.
Ett vassleprotein väger ju 20 0000 - 25 000 D, vilket blir 180 - 230 aminosyror lång. Jag räknar kallt med att de motjoner som följer proteinet, klorid, natrium, kalium, kalcium sitter så bundet till proteinet att de inte är fria att lämna proteinet och utöva osmotiskt tryck.


Enklast blir ju att jämföra motsvarande glukoskedja med ungefär 100 - 150 glukos.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)