Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-08-02, 11:45   #1
Verni
Mu
 
Vernis avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Mölndal
Inlägg: 438
"Fruktsocker orsakar mer fetma"

"Teorin om att läskedrycker spelar
en avgörande roll för att inte minst
barn blir fetare får nu nytt stöd av
djurförsök vid Cincinnatiuniversitetet
i USA, skriver Svenska Dagbladet.

I försöken fick möss välja mellan
att dricka vatten, vatten sötat med
fruktos och vanliga läskedrycker.

De möss som valde att dricka fruktos-
eller läskedryck samlade på sig upp
till 90 procent mer kroppsfett än de
möss som bara drack vatten.

Av studien framgick också att fruktos
orsakar mer fetma än vanligt socker. " Från text tv.

Kanske värt att diskutera.
Verni är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 11:54   #2
Prankie
Registered User
 
Prankies avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 875
Möss kanske inte gillar syriga dricker med PH på 2?
__________________
Investera i Sport Arbitrage
Prankie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 12:00   #3
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 021
Visst kan det diskuteras, men jag vill gärna läsa studien först.
Tex. Fick mössen välja, eller var de indelade i de som fick och de som inte fick.
Hade de fri tillgång till mat, eller var det portionerat, samma med drickat.
Låg de i energibalans med maten och fick vatten i en grupp medans det var energibalans i maten och sockerdricka utöver det så är det ju inte konstigt om bara den ena gruppen ökar i fettvikt.

Luktar aftonbladet sensionalism över det hela
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 12:03   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 436
Att för mycket fruktos orsakar insulinresistens, övervikt, dyslipidemi och det metabola syndromet är ingen nyhet, utan snarare ytterligare en bekräftelse.

Fruktos verkar ändra själva metabolismen och ställa in den på mer effektiv fettinlagring... "an endocrine mechanism by which it induces a positive energy balance."

Nutr Rev. 2005 May;63(5):133-57. Dietary fructose: implications for dysregulation of energy homeostasis and lipid/carbohydrate metabolism.

Nutr Meta. 2005 Feb 21;2(1):5. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2005-08-02 klockan 12:16.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 12:07   #5
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
In other news:

Man blir fetare av läsk än av vatten!!
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 12:08   #6
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Hur mycket är detta "för mycket" fruktos då?
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 12:10   #7
Peter
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2001
Inlägg: 1 121
Om det som står i svenska dagbladet stämmer att de gick upp mer i vikt trots ett lägre totalt kaloriintag stämmer är det ju intressant. Men det verkar inte gå att komma åt julinumret av Obesity Research via deras hemsidan än.
Peter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 17:33   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 436
"The marked increase in the prevalence of obesity in the United States has recently been attributed to the increased fructose consumption. To determine if and how fructose might promote obesity in an animal model, we measured body composition, energy intake, energy expenditure, substrate oxidation, and several endocrine parameters related to energy homeostasis in mice consuming fructose. We compared the effects of ad libitum access to fructose (15% solution in water), sucrose (10%, popular soft drink), and artificial sweetener (0% calories, popular diet soft drink) on adipogenesis and energy metabolism in mice.

Exposure to fructose water increased adiposity, whereas increased fat mass after consumption of soft drinks or diet soft drinks did not reach statistical significance. Total intake of energy was unaltered, because mice proportionally reduced their caloric intake from chow. There was a trend toward reduced energy expenditure and increased respiratory quotient, albeit not significant, in the fructose group. Furthermore, fructose produced a hepatic lipid accumulation with a characteristic pericentral pattern.

These data are compatible with the conclusion that a high intake of fructose selectively enhances adipogenesis, possibly through a shift of substrate use to lipogenesis."

Consuming Fructose-sweetened Beverages Increases Body Adiposity in Mice, Obesity Research 13:1146-1156 (2005)
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 20:37   #9
heraso
Registered User
 
herasos avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Ort: Linköping
Inlägg: 403
För en som är usel på engelska, vad betyder adipogenesis resp. lipogenesis?
heraso är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-02, 21:28   #10
Johan_P
Lite starkare, lite tjockare... inte bättre
 
Johan_Ps avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 3 535
Vad är rekommenderat maxintag för fruktos?
__________________
Instagram » johanperssonlyfter
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Ångest över proteinpulver, då har det gått långt.
Johan_P är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-03, 06:31   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 891
Citat:
Ursprungligen postat av heraso
För en som är usel på engelska, vad betyder adipogenesis resp. lipogenesis?
Tillväxt av fettdepåer respektive tillverkning av fettsyror.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-03, 17:13   #12
jean-wim
Registered User
 
jean-wims avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Sweden
Inlägg: 311
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
"The marked increase in the prevalence of obesity in the United States has recently been attributed to the increased fructose consumption.
Till saken hör ju att tack vare en gigantisk majsindustri i Staterna, sötas nästan all läskedryk och en stor del av sötade livsmedel med "high-fructose corn syrup":
http://www.westonaprice.org/modernfo...hfructose.html

Däför är den studien så uppmärksammad där. Tänk på feta jänkare som dricker ett par liter cola om dan, allt sötat med fruktos. Det blir ganska mycket. Jag minns en dokumentär om USA-fetma där en barnläkare hade sett 12-åringar med levrar så nerfettade att de motsvarade en lever hos en vuxen, härdad alkoholist. Dett skulle främst bero på fruktosen i läsk och juice.

Sackaros bryts ju ned i kroppen till ca. 50% fruktos och glukos, så ett högt intag av vanligt socker är ju knappast bättre, eftersom man då både får den blodsockerhöjande effekten och nackdelarna med fruktos.

Alltså återstår ren glukos, med superhögt GI, och olika former av sötningsmedel vars hälsoeffekter kan diskuteras. Inte så kul scenario för oss som gillar sötsaker.
jean-wim är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-03, 18:37   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 891
Citat:
Ursprungligen postat av jean-wim
Till saken hör ju att tack vare en gigantisk majsindustri i Staterna, sötas nästan all läskedryk och en stor del av sötade livsmedel med "high-fructose corn syrup":
http://www.westonaprice.org/modernfo...hfructose.html

Lite lustig länk där

Visst är majsindustrin skyldig till att amerikaner gillar sött. De utvecklade en metod att tillverka High Fructose Corn Syrup ur majsstärkelse. Helt plötsligt fanns det ett alternativ till vanligt socker som var betydligt billigare.

Det lustiga i länken är att den tar upp att det finns sirap med 80 % fruktos. Enligt mig är det tveksamt eftersom metoden att tillverka är enzymatisk och rent kemiskt hamnar fruktoshalten kring 40 - 50 % pga olika jämnvikter.
Vid 80 % finns en referens, nämligen nr 2.
Länken nr 2 handlar inte alls om 80 % fruktos och tillverkningen av den
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-03, 18:46   #14
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Citat:
Ursprungligen postat av jean-wim
Alltså återstår ren glukos, med superhögt GI, och olika former av sötningsmedel vars hälsoeffekter kan diskuteras. Inte så kul scenario för oss som gillar sötsaker.
Jag läste om någon långsam variant av maltodextrin, där kedjorna var ännu längre, borde ju funka om det nu är något sånär sött? Lågt gi och består inte av fruktos, dock fortfarande näringsfritt.
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-03, 21:50   #15
jean-wim
Registered User
 
jean-wims avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Sweden
Inlägg: 311
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Lite lustig länk där Det lustiga i länken är att den tar upp att det finns sirap med 80 % fruktos. Enligt mig är det tveksamt eftersom metoden att tillverka är enzymatisk och rent kemiskt hamnar fruktoshalten kring 40 - 50 % pga olika jämnvikter.
Det har jag ingen aning om, men det kanske inte är så viktigt. Den länken var mer för dess intressanta bakgrundsinfo.

Det som Cincinnati-forskarna verkat titta på är fruktos och high-fructose corn syrup (HFCS) Men jag inser att det är betydligt mer invecklat än jag trodde. HFCS är INTE detsamma som ren fruktos, utan är en kombination av glukos och fruktos:

Så här beskriver HFCS-lobbyn det själva:
Citat:
http://www.hfcsfacts.com/diffHfcsSugar.html
- Sucrose is 50 percent fructose and 50 percent glucose.
- HFCS is sold principally in two formulations - 42 percent and 55 percent fructose - with the balance made up of glucose and higher sugars.
I sverige talar vi inte om HFCS från majs. Men samma sak utvinns från vanliga betor och kallas invertsocker eller glukos-fruktossirap. Dessa används ofta som en ingrediens tillsammans med vanligt socker för att ge en produkt vissa egenskaper. Men till skillnad från i USA verkar det nästan aldrig användas som huvudsakligt sötningsmedel.

Det intressanta ur hälsosynpunkt måste vara hur kroppen tar hand om de olika sockerarterna:

1. Glukos kan direkt absorberas som näring utan spjälkning.
2. Ren fruktos måste omvandlas till glukos via levern.
3. Sackaros spjälkas i kroppen till lika ung. delar glukos och fruktos.
4. HFCS levererar en direkt (färdigspjälkad) dos av ca. lika delar glukos och fruktos.

Kan det faktum att sackaros måste spjälkas av ett enzym göra det 'hälsosammare' i någon mån än HFCS? Näringsinnehållet förefaller ju annars vara exakt detsamma?

Det här med socker är ju ingen barnlek precis. Man förstår att gemene man måste vara förvirrade.
jean-wim är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)