Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-01-28, 11:30   #1
Herkulez
Banned
 
Reg.datum: Apr 2003
Ort: *** region norr
Inlägg: 14 295
koka köttfärs = reducera fettmängden

hörde nåt om nån som brukar koka köttfärsen före han steker den för att mesta av fettet stiger till ytan, sen är det bara att sila bort skiten.

Fungerar det?
Hur länge ska man koka skiten då?
Herkulez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 11:36   #2
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
hah jag undrar me samma sak, i soppa med köttfärs så brukar det ju ligga en redigt flottig hinna på ytan...men den kanske iofs är stekt innan ändå, plus buljong o grejor

förr pressade jag färsen i ett durkslag efter stekningen ..tror inte det hjälper så värst på det som redan är i köttet
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 12:53   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 888
Koka köttfärs

Du måste få hela köttmassan brun, dvs genomkokt. Lär ju gå rätt snabbt ifall färsen är fint malen.
Tag bort kastrullen och låt vattnet svalna. Under tiden stiger fettet upp och lägger sig på ytan. lätt att ta bort.
Samtidigt förlorar du ju massor av vitaminer och mineraler till kokvattnet så du får nog göra någon sås på vattnet som blir kvar.



Varför inte istället välja ut några fina magra bitar av innanlår och be dem bakom disken att mala det till färs åt dig ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 13:17   #4
Olsson
Registered User
 
Olssons avatar
 
Reg.datum: Feb 2003
Ort: helsingborg
Inlägg: 1 786
annars om man steker på hög värme så rinner en stor del av fettet ur o lägger sig i stekpannan.
__________________
”I ett oändligt universum i en oändlig tid kommer allt att hända. Så allt är oundvikligt, även det omöjliga.”

Min mountainbikeblogg
Olsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 13:19   #5
Herkulez
Banned
 
Reg.datum: Apr 2003
Ort: *** region norr
Inlägg: 14 295
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Koka köttfärs

Du måste få hela köttmassan brun, dvs genomkokt. Lär ju gå rätt snabbt ifall färsen är fint malen.
Tag bort kastrullen och låt vattnet svalna. Under tiden stiger fettet upp och lägger sig på ytan. lätt att ta bort.
Samtidigt förlorar du ju massor av vitaminer och mineraler till kokvattnet så du får nog göra någon sås på vattnet som blir kvar.



Varför inte istället välja ut några fina magra bitar av innanlår och be dem bakom disken att mala det till färs åt dig ?
tack för svaret =)

nä var mest nyfiken på att se ifall det fungerade.
Herkulez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 13:55   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 888
Citat:
Ursprungligen postat av Herkulez
tack för svaret =)

nä var mest nyfiken på att se ifall det fungerade.

Fungerar och fungerar.

Depåfettet dvs allt det fett som ligger runt själva muskelvävnaden går ju att koka bort.
Kött innehåller ju sedan också en del fett som är själva strukturen. Det motsvarar 2 kanske 3 procent av vikten och det får du aldrig bort.
Köpper man mager kött så har du inget depåfett med utan bara de 2 - 3 procent som finns i allt kött.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 14:20   #7
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Ett betydligt enklare sätt att få ner fetthalten är att blanda ner kycklingfile eller skinka i köttfärsåsen, om man väljer att mala, mixa eller bara skära ner det i bitar får man välja själv.

Förra året gick jag hårt åt den färdigkokta julskinkan som fanns kvar i affärerna runt nyår, ner i mixern och sen blandat med nötfärs i sås.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 14:39   #8
Nils
Registered User
 
Nilss avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Inlägg: 1 433
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Koka köttfärs

Varför inte istället välja ut några fina magra bitar av innanlår och be dem bakom disken att mala det till färs åt dig ?
Bakom disken?? Det låter som när jag var liten. Numera kan det inte vara speciellt många % av försäljningen av kött som sker i manuell chark längre.
Det känns som det var flera år sedan jag köpte kött så.
Nils är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 15:03   #9
jwzrd
Banned User
 
jwzrds avatar
 
Reg.datum: May 2002
Ort: Skamträsklidn
Inlägg: 22 303
Citat:
Ursprungligen postat av Nils
Bakom disken?? Det låter som när jag var liten. Numera kan det inte vara speciellt många % av försäljningen av kött som sker i manuell chark längre.
Det känns som det var flera år sedan jag köpte kött så.
Beror väl på om man handlar i Pluckes snabbköp eller på ett ställe där man får schyssta köttbitar.
jwzrd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 15:13   #10
Nils
Registered User
 
Nilss avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Inlägg: 1 433
Citat:
Ursprungligen postat av jwzrd
Beror väl på om man handlar i Pluckes snabbköp eller på ett ställe där man får schyssta köttbitar.
Jo det klart, småaffärer har ju ofta manuellt. Men de riktigt stora och prisvärda har ju sina diskar med långa rader av nyförpackade läckerbitar
Nils är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 17:14   #11
LunaSpice
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 3 088
Men jösses, nötfärs 10% är väl ändå ganska fettsnålt? Dessutom, koka köttfärs låter väldigt suspekt.
__________________
"If you like an exercise chances are you´re doing it wrong - Arthur Jones"
LunaSpice är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 17:27   #12
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av LunaSpice
Dessutom, koka köttfärs låter väldigt suspekt.
Det finns folk som gör det och det är inte helt ovanligt att man läser om på olika träningsforum, rädslan för mättat fett är enorm hos vissa.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 18:19   #13
Herkulez
Banned
 
Reg.datum: Apr 2003
Ort: *** region norr
Inlägg: 14 295
Citat:
Ursprungligen postat av LunaSpice
Men jösses, nötfärs 10% är väl ändå ganska fettsnålt? Dessutom, koka köttfärs låter väldigt suspekt.
10% är för mycket för dieten jag håller nu, äter ungefär 500gram rött kött/dag och det innebär 50gram fett extra, får hellre i mig den fetten från annat.
Herkulez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 21:07   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 888
Jag skrev " nöt " i SLVs livsmedelsdatabas och fick 15 st olika styckdelar av nöt. Allt från högrev till innanlår.
4 st av dessa delar innehöll mindre än 3 % fett. Ifall det nu är fettet man jagar.

Nästa steg blir en bra kokbok.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-28, 21:38   #15
Herkulez
Banned
 
Reg.datum: Apr 2003
Ort: *** region norr
Inlägg: 14 295
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Jag skrev " nöt " i SLVs livsmedelsdatabas och fick 15 st olika styckdelar av nöt. Allt från högrev till innanlår.
4 st av dessa delar innehöll mindre än 3 % fett. Ifall det nu är fettet man jagar.

Nästa steg blir en bra kokbok.
ska nog gå och köpa nåt kilo magert kött och be dom mala ner det så har man köttförs....tack för tipsen sverker :love:
Herkulez är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)