2003-04-13, 17:50
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2003
Inlägg: 322
|
Bröd
Finns det ingen som har några bra recept på ett gott och nyttigt bröd??
|
|
|
2003-04-13, 19:42
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 418
|
Jag har ett utmärkt recept på ett gott och nyttigt långpannebröd med hela gryn i, som i stort sett bakar sig självt. Nu har jag inte tillgång till det idag, men jag kan gräva fram det imorgon.
|
|
|
2003-04-14, 22:12
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2003
Inlägg: 322
|
Låter bra, ser fram emot det!
|
|
|
2003-04-15, 10:07
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 418
|
Men ack vad jag ljög. Det kan inte bli förrän på onsdag.
|
|
|
2003-04-15, 17:24
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2003
Inlägg: 322
|
Nåväl, den som väntar på nåt gott....
|
|
|
2003-04-16, 12:14
|
#6
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 418
|
Okej!
Ingredienser:
6 dl grynblandning (t ex AXA)
1 dl vetekli
50 gram margarin eller olja (kan uteslutas, men bröder blir såklart saftigare med det i)
6 dl kokande vatten
50 gr jäst
½ msk salt
2 dl vatten
1.2 - 1.3 liter vetemjöl
Blanda ihop grynblandning, vetekli och fettet. Koka upp de 6 deciliterna vatten och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna.
Smula ner jästen och tillsätt de 2 deciliterna fingervarmt (37 grader) vatten och vetemjölet.
Låt jäsa 50 minuter övertäckt.
Arbeta ihop degen ordentligt i bunken med en slev eller händerna.
Smörj och mjöla en långpanna.
Tryck ut degen över hela långpannan. Skär degen i rutor.
Täck över långpannan med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Grädda i 225 grader i 20 minuter.
Stjälp upp på galler.
Klart!
Glöm inte att smaka medan det fortfarande är varmt.  Brödet är hållbart, men innan det svalnat är det en gudagåva.
|
|
|
2003-04-16, 15:35
|
#7
|
Jamen, jamen...
Reg.datum: Dec 2002
Inlägg: 180
|
Helst ska man inte värma degvätska till fingervarmt. Det står visserligen så i nästan alla recept men det är bättre med sval vätska och förlänga jästiden istället.
Lååångsam jäsning ska det vara.
|
|
|
2003-04-16, 16:10
|
#8
|
Jamen, jamen...
Reg.datum: Dec 2002
Inlägg: 180
|
Att baka bröd är inte så svårt. Man behöver bara mjöl, degspad, jäsningsmedel, lite fett, salt, sötmedel.
Godast (och nyttigare) blir brödet om du ersätter en del av jästen med surdeg.
Hela rågkorn gör också brödet nyttigare.
Jag bakar rätt mycket på måfå, aldrig recept. Så här ser det ut ungefär:
Först en fördeg.
Blanda 1 dl surdeg, 5-6 dl vatten och 8-10 dl fint rågmjöl. Låt stå ett dygn.
Ska du ha hela rågkorn så blötlägg 3-4 dl i 10 h, koka de sedan mjukna, tar kanske 30 min.
Nu till huvuddegen.
Smula ner 25 g jäst i 5 dl degvätska. Strö i lite salt och socker. Klunka i lite olja. Blanda i fördegen och rågkornen. Och sedan i med mjölet, valfria sorter, 20-25 dl sammanlagt. Ibland brukar jag också skålla t ex krossblandningar, kruskakli, grahamsmjöl som man kan lägga i.
Jäs i 2-3 h.
Forma 2 limpor som du lägger i 2-liters bakformar. Jäs ytterligare 30-60 min.
In i ugnen, omkring 200 grader. Tar iallafall mer en timme, 95 grader ska brödet komma upp i. Man kan lägga ett bakplåtspapper på brödet om man tycker brödskorpan blir för mörk.
|
|
|
2003-04-16, 17:28
|
#9
|
Owner of the lammkött!
Reg.datum: Jul 2002
Ort: (s)tokholm
Inlägg: 1 008
|
här kommer lite recept alla e inte superdupernyttiga men vilka som är bra o mindre bra ser ni själva på ingredientserna
Supergoa tekakor
1 dl olja
50gr jäst
0.5 l mjölk eller vatten
1 l mjöl
0.5 liter grahamsmjöl
1.5 dl sirap (om man vill göra det nyttigare minskar eller utesluter man detta)
gröt:
3dl havregryn
0.5 l vatten
salt
1. Blanda ut jästen med ljummet vatten
2. Blanda i övriga ingredienser
3. forma till tekakor
4. jaså på plåt 1 timme
5. Grädda i 225grader tills de fått fin färg
__________________
i´m a supergirl and supergirls don´t cry
Don't believe what you hear
Don't believe what you see
If you just close your eyes
You can feel the enemy
__________________
www.janna.nu
|
|
|
2003-04-16, 17:29
|
#10
|
Owner of the lammkött!
Reg.datum: Jul 2002
Ort: (s)tokholm
Inlägg: 1 008
|
Kruskabröd
1-2 dl kruskakli
1 dl havregryn
3 dl vatten
2 dl vatten
50 gr jäst
1 tsk salt
2msk olja
5dl gramhamsmjöl
4-6dl vetemjöl
1. Låt kruskakli och havregryn svälla30 min i 3 dl av vattnet i en bunke
2. värm 2 dl vatten fingervarmt rör ut jästen i detta. Häll i det i bunken med kli o gryn. tillsätt övriga ingredientser.
3. jäs 45 min under bakduk.
4. forma två böd av valfri form.
5. jäs under bakduk i 30 min
6. grädda i nedre delken av ugnen i 30-40 min i 200 grader
__________________
i´m a supergirl and supergirls don´t cry
Don't believe what you hear
Don't believe what you see
If you just close your eyes
You can feel the enemy
__________________
www.janna.nu
|
|
|
2003-04-16, 17:29
|
#11
|
Owner of the lammkött!
Reg.datum: Jul 2002
Ort: (s)tokholm
Inlägg: 1 008
|
rekommenderar detta SKARP så gott att man bara dör
Valnötsbröd
0,6 l vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 dl potatisfiber
1 tsk salt
2 msk olja
1 msk ljus sirap
25 g jäst
3 dl vatten
1 dl valnötskärnor
1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt oljan, sirapen och jästen utrörd i 37 grader varmt vatten. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa 30 minuter. Hacka valnötterna grovt och mjöla en brödkorg eller bunke som brödet sen får jäsa i.
2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta in valnötterna och forma degen till en stor rund bulle.
3. Lägg den att jäsa i brödkorgen 30 minuterLägg försiktigt upp den jästa bullen på en plåt och grädda ca 30 minuter i 200 grader varm ugn. Låt kallna på galler under bakduk.
__________________
i´m a supergirl and supergirls don´t cry
Don't believe what you hear
Don't believe what you see
If you just close your eyes
You can feel the enemy
__________________
www.janna.nu
|
|
|
2003-04-16, 17:30
|
#12
|
Owner of the lammkött!
Reg.datum: Jul 2002
Ort: (s)tokholm
Inlägg: 1 008
|
Saftigt fiberbröd
1,5 dl rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl havrekli
1 msk rapsolja
1,5 tsk salt
1 paket jäst
0,8 l vatten
0,85 l vetemjöl
1 dl solrosfrön
Deg 1
Blanda rågmjöl, linfrön, kli, olja och 1 tsk salt i en bunke. Koka upp 4 dl vatten och slå över mjölblandningen. Låt stå medan du blandar deg nummer två.
Deg 2
Smula sönder jästen och slå över 4 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 0.5 tsk salt och rör om tills jästen har lösts upp. Blanda ner vetemjölet och låt jäsa 1 timme.
Rör ihop de båda degarna ordentligt och låt jäsa 3-4 timmar.
Värm ugnen till 225 grader.
Häll ut degen mitt på en plåt med bakplåtspapper, strö över solrosfrön och grädda i 25 – 30 minuter. Låt svalna under en handduk.
__________________
i´m a supergirl and supergirls don´t cry
Don't believe what you hear
Don't believe what you see
If you just close your eyes
You can feel the enemy
__________________
www.janna.nu
|
|
|
2003-04-16, 17:30
|
#13
|
Owner of the lammkött!
Reg.datum: Jul 2002
Ort: (s)tokholm
Inlägg: 1 008
|
Lingonbröd
2,5 dl rågkross
2,5 dl linfrö
3 dl lingonsylt
2 dl vatten
0,5 l mjölk
50 g jäst
0,5 dl Kesella mager kvarg
1 msk salt
1 l rågmjöl
0,8 l vetemjöl
Gör det här dag 1.
Lägg rågkross, linfrö och lingon i en bunke. Häll över hett vatten (70 grader) och låt det stå över natten eller tills det svalnat.
Gör det här dag 2.
Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen så att den löser sig. Blanda i rågkrossgröten från dag 1, Kesella, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Låt sedan degen jäsa ca 30 minuter.
Arbeta degen kraftigt på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Låt limpan jäsa i ca 30 minuter eller tills den har nått dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limpan med vatten och strö över rågkross och linfrö. Grädda den nederst i ugnen i ca 45 minuter. Låt den sedan svalna på galler under en bakduk.
__________________
i´m a supergirl and supergirls don´t cry
Don't believe what you hear
Don't believe what you see
If you just close your eyes
You can feel the enemy
__________________
www.janna.nu
|
|
|
2003-04-16, 17:31
|
#14
|
Owner of the lammkött!
Reg.datum: Jul 2002
Ort: (s)tokholm
Inlägg: 1 008
|
Brytbröd med kesella
3,5 dl grahamsmjöl
50 g jäst
250 g kesella
2,5 msk ljus sirap
0,5 l mjölk
1,5 tsk salt
0,85 l vetemjöl
Om du använder matberedare börjar du med de torra ingredienserna i beredningsskålen och tillsätter jästen och vätskan.
Gör annars så har:
1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt kesellan, sirapen, saltet och mjölet och arbeta degen smidig.
2. Låt jäsa 30 minuter på dragfri plats.
3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den. Dela i 24 lika stora bitar, rulla till bollar och lägg tätt i en långpanna.
4. Jäs under bakduk 30 minuter. Grädda i 225 grader varm ugn i 15-20 minuter. Pensla med vatten och lite matfett. Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna.
__________________
i´m a supergirl and supergirls don´t cry
Don't believe what you hear
Don't believe what you see
If you just close your eyes
You can feel the enemy
__________________
www.janna.nu
|
|
|
2003-04-16, 19:21
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2003
Inlägg: 322
|
Nu börjar det hända saker!!
Bara iväg och handla ingredienser nu då.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:22.
|
    
|