2007-05-28, 20:57
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2005
Inlägg: 69
|
Makrill i tomatsås, kcal?
Hur många gram och kcal innehåller ICAs makrill i tomatsås?
|
|
|
2007-05-28, 20:59
|
#2
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Typ 190/100g, tror jag.
|
|
|
2007-05-28, 21:00
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
En burk (125g) är ca. 235kcal.
Protein: 16.2
Kolhydrater: 3.1 C (mg): 0
Fett: 17.5
Detta är alltså per burk, per 100g kan du läsa själv på förpackningen.
|
|
|
2007-05-28, 21:01
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
|
Och då skall man komma ihåg att den siffran (och fettmängden) varierar väldigt mycket från årstid till årstid när fisken är fångad (står också på förpackningen).
|
|
|
2007-05-28, 21:05
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Och då skall man komma ihåg att den siffran (och fettmängden) varierar väldigt mycket från årstid till årstid när fisken är fångad (står också på förpackningen).
|
Såhär skrev jag för ett tag sen i en annan tråd angående just det samt eventuella tungmetaller i makrillen från Östersjön:
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Sen kan jag dessutom tillägga att den svenska makrillen endast befinner sej i Östersjön under en begränsad tidpunkt på året och att en hel del av makrillen vi köper är importerad utifrån. Dessutom har jag för mej att salthalten i Östersjön spelar roll för om makrillen trivs eller ej, alltså under ett år där inte lika mycket saltvatten kommer in från Atlanten väljer makrillen att inte ta sej lika långt in i svenskt vatten.
Vinterhalvåret tillbringar den till störst del i Nordsjön och Atlanten och sen framåt våren när den ska inleda bulken ( ) så förflyttar den sej in mot Skagerakk, Kattegatt, Öresund och Östersjön o.s.v. för att äta upp sej. Så det är därför makrillens fettinnehåll varierar så kraftigt beroende på årstid, den äter i stort sett ingenting under vinterhalvårsdeffen.
|
|
|
|
2007-05-28, 21:15
|
#6
|
Starke Adolfs son
Reg.datum: Oct 2006
Ort: Uppsala
Inlägg: 2 293
|
Makrill med tomatsås på rostat bröd är världens bästa!
|
|
|
2007-05-28, 21:44
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Om vi antar att fettmängden är 17.5 g per konservburk. Hur många gram är Omega-3 och ca hur många Omega-3-kapslar motsvarar det?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2007-05-28, 21:57
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 11 827
|
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84
Om vi antar att fettmängden är 17.5 g per konservburk. Hur många gram är Omega-3 och ca hur många Omega-3-kapslar motsvarar det?
|
Jag gissar att du funderar hur du ska justera intaget av Omega-3 i tillskottsform om du äter makrill eller annan fisk. Antar jag rätt då?
|
|
|
2007-05-29, 06:17
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 524
|
Oj, vilken fet makrill
Jag skulle använda SLVs näringsdeklaration med 6 % fett istället.
Det ger 8 g fett. Med ca 30 % Omega-3 blir det ungefär 2 g EPA + DHA. Alltså ett dagsbehov av Omega-3.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-05-29, 06:51
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Jag skulle använda SLVs näringsdeklaration med 6 % fett istället.
Det ger 8 g fett. Med ca 30 % Omega-3 blir det ungefär 2 g EPA + DHA. Alltså ett dagsbehov av Omega-3.
|
Konstigt att SLV anger 15% fett på makrill men bara 6% fett på makrill i tomatsås, SÅ stor andel tomatsås är det ju faktiskt inte så att fetthalten borde kunna sjunka med 9%enheter.
Det känns lite överdrivet faktiskt, om vi säger att makrillen är inne i sin fetaste period på året och uppgår till 15% tycker jag inte att 13-14% fett i en konserv med makrill i tomatsås låter särskilt ologiskt iaf.
Makrill: Protein 20,1 kolhydrater 1,4 och fett 15,1
Makrillfilé konserv i tomatsås: Protein 13,9 kolhydrater 0,5 fett 6,0
Dessutom anmärkningsvärt att den angivna kolhydrathalten är högre i "ren" makrill än den i tomatsås, om något borde väl det vara just kolhydrater där makrill i tomatsås har högre andel?
Senast redigerad av Eddie Vedder den 2007-05-29 klockan 06:56.
|
|
|
2007-05-29, 08:57
|
#11
|
Framgång
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Göteborg, Linné
Inlägg: 1 547
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Konstigt att SLV anger 15% fett på makrill men bara 6% fett på makrill i tomatsås, SÅ stor andel tomatsås är det ju faktiskt inte så att fetthalten borde kunna sjunka med 9%enheter.
Det känns lite överdrivet faktiskt, om vi säger att makrillen är inne i sin fetaste period på året och uppgår till 15% tycker jag inte att 13-14% fett i en konserv med makrill i tomatsås låter särskilt ologiskt iaf.
Makrill: Protein 20,1 kolhydrater 1,4 och fett 15,1
Makrillfilé konserv i tomatsås: Protein 13,9 kolhydrater 0,5 fett 6,0
Dessutom anmärkningsvärt att den angivna kolhydrathalten är högre i "ren" makrill än den i tomatsås, om något borde väl det vara just kolhydrater där makrill i tomatsås har högre andel?
|
Är det inte en del vatten inblandat som gör att övriga värden sjunker ganska mycket?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av MrFit2002
Lite nyfiken på vad ni brukar göra för att lyxa till vardagen?
|
Citat:
Ursprungligen postat av Pejij
Slår i lite vispgrädde i gainern ibland. Då är det fest!!
|
|
|
|
2007-05-29, 09:04
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
|
SLV har bara testat en burk, ett märke, en gång i tiden. Det måste inte överensstämma med det som finns på butikshyllorna i dag.
Tittar man i riktigt gamla kaloritabeller, ser man att allt var energirikare förr. Havregryn gav t ex i genomsnitt mer än 400 kcal per 100 gram på 40-talet.
|
|
|
2007-05-29, 09:08
|
#13
|
Framgång
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Göteborg, Linné
Inlägg: 1 547
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
SLV har bara testat en burk, ett märke, en gång i tiden. Det måste inte överensstämma med det som finns på butikshyllorna i dag.
Tittar man i riktigt gamla kaloritabeller, ser man att allt var energirikare förr. Havregryn gav t ex i genomsnitt mer än 400 kcal per 100 gram på 40-talet.
|
Att de gamla kaloritabellerna inte stämmer kan man förstå, men borde inte de aktuella vara ganska nära verkligheten?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av MrFit2002
Lite nyfiken på vad ni brukar göra för att lyxa till vardagen?
|
Citat:
Ursprungligen postat av Pejij
Slår i lite vispgrädde i gainern ibland. Då är det fest!!
|
|
|
|
2007-05-29, 09:21
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
|
Dom stämde med hur det var. Det är poängen. Bara för att en sak uppmättes på ett livsmedel för 20+ år sedan, innebär det inte att dagens vara har samma värden, med andra odlingssätt/uppfödningssätt/påverkan från omgivningen.
|
|
|
2007-05-29, 13:08
|
#15
|
Framgång
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Göteborg, Linné
Inlägg: 1 547
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Dom stämde med hur det var. Det är poängen. Bara för att en sak uppmättes på ett livsmedel för 20+ år sedan, innebär det inte att dagens vara har samma värden, med andra odlingssätt/uppfödningssätt/påverkan från omgivningen.
|
Okej så skillnaden kan vara att de testat om värdena för t.ex. makrill på senare år men inte för makrill i tomatsås? Eller tvärtom.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av MrFit2002
Lite nyfiken på vad ni brukar göra för att lyxa till vardagen?
|
Citat:
Ursprungligen postat av Pejij
Slår i lite vispgrädde i gainern ibland. Då är det fest!!
|
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:42.
|
|