Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-05-28, 20:57   #1
polski
Registered User
 
polskis avatar
 
Reg.datum: Sep 2005
Inlägg: 69
Makrill i tomatsås, kcal?

Hur många gram och kcal innehåller ICAs makrill i tomatsås?
polski är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 20:59   #2
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Typ 190/100g, tror jag.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 21:00   #3
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
En burk (125g) är ca. 235kcal.

Protein: 16.2
Kolhydrater: 3.1 C (mg): 0
Fett: 17.5

Detta är alltså per burk, per 100g kan du läsa själv på förpackningen.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 21:01   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
Och då skall man komma ihåg att den siffran (och fettmängden) varierar väldigt mycket från årstid till årstid när fisken är fångad (står också på förpackningen).
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 21:05   #5
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Och då skall man komma ihåg att den siffran (och fettmängden) varierar väldigt mycket från årstid till årstid när fisken är fångad (står också på förpackningen).
Såhär skrev jag för ett tag sen i en annan tråd angående just det samt eventuella tungmetaller i makrillen från Östersjön:

Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Sen kan jag dessutom tillägga att den svenska makrillen endast befinner sej i Östersjön under en begränsad tidpunkt på året och att en hel del av makrillen vi köper är importerad utifrån. Dessutom har jag för mej att salthalten i Östersjön spelar roll för om makrillen trivs eller ej, alltså under ett år där inte lika mycket saltvatten kommer in från Atlanten väljer makrillen att inte ta sej lika långt in i svenskt vatten.
Vinterhalvåret tillbringar den till störst del i Nordsjön och Atlanten och sen framåt våren när den ska inleda bulken ( ) så förflyttar den sej in mot Skagerakk, Kattegatt, Öresund och Östersjön o.s.v. för att äta upp sej. Så det är därför makrillens fettinnehåll varierar så kraftigt beroende på årstid, den äter i stort sett ingenting under vinterhalvårsdeffen
.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 21:15   #6
zeusden1
Starke Adolfs son
 
zeusden1s avatar
 
Reg.datum: Oct 2006
Ort: Uppsala
Inlägg: 2 293
Makrill med tomatsås på rostat bröd är världens bästa!
__________________
Träna.
zeusden1 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 21:44   #7
TylerDurden84
Registered User
 
TylerDurden84s avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
Om vi antar att fettmängden är 17.5 g per konservburk. Hur många gram är Omega-3 och ca hur många Omega-3-kapslar motsvarar det?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)


<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
TylerDurden84 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-28, 21:57   #8
Rahf
Registered User
 
Rahfs avatar
 
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 11 827
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84 Visa inlägg
Om vi antar att fettmängden är 17.5 g per konservburk. Hur många gram är Omega-3 och ca hur många Omega-3-kapslar motsvarar det?
Jag gissar att du funderar hur du ska justera intaget av Omega-3 i tillskottsform om du äter makrill eller annan fisk. Antar jag rätt då?
Rahf är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 06:17   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 524
Oj, vilken fet makrill

Jag skulle använda SLVs näringsdeklaration med 6 % fett istället.
Det ger 8 g fett. Med ca 30 % Omega-3 blir det ungefär 2 g EPA + DHA. Alltså ett dagsbehov av Omega-3.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 06:51   #10
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Jag skulle använda SLVs näringsdeklaration med 6 % fett istället.
Det ger 8 g fett. Med ca 30 % Omega-3 blir det ungefär 2 g EPA + DHA. Alltså ett dagsbehov av Omega-3.
Konstigt att SLV anger 15% fett på makrill men bara 6% fett på makrill i tomatsås, stor andel tomatsås är det ju faktiskt inte så att fetthalten borde kunna sjunka med 9%enheter.

Det känns lite överdrivet faktiskt, om vi säger att makrillen är inne i sin fetaste period på året och uppgår till 15% tycker jag inte att 13-14% fett i en konserv med makrill i tomatsås låter särskilt ologiskt iaf.

Makrill: Protein 20,1 kolhydrater 1,4 och fett 15,1

Makrillfilé konserv i tomatsås: Protein 13,9 kolhydrater 0,5 fett 6,0

Dessutom anmärkningsvärt att den angivna kolhydrathalten är högre i "ren" makrill än den i tomatsås, om något borde väl det vara just kolhydrater där makrill i tomatsås har högre andel?

Senast redigerad av Eddie Vedder den 2007-05-29 klockan 06:56.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 08:57   #11
formula4shape
Framgång
 
formula4shapes avatar
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Göteborg, Linné
Inlägg: 1 547
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Konstigt att SLV anger 15% fett på makrill men bara 6% fett på makrill i tomatsås, stor andel tomatsås är det ju faktiskt inte så att fetthalten borde kunna sjunka med 9%enheter.

Det känns lite överdrivet faktiskt, om vi säger att makrillen är inne i sin fetaste period på året och uppgår till 15% tycker jag inte att 13-14% fett i en konserv med makrill i tomatsås låter särskilt ologiskt iaf.

Makrill: Protein 20,1 kolhydrater 1,4 och fett 15,1

Makrillfilé konserv i tomatsås: Protein 13,9 kolhydrater 0,5 fett 6,0

Dessutom anmärkningsvärt att den angivna kolhydrathalten är högre i "ren" makrill än den i tomatsås, om något borde väl det vara just kolhydrater där makrill i tomatsås har högre andel?
Är det inte en del vatten inblandat som gör att övriga värden sjunker ganska mycket?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av MrFit2002 Visa inlägg
Lite nyfiken på vad ni brukar göra för att lyxa till vardagen?
Citat:
Ursprungligen postat av Pejij Visa inlägg
Slår i lite vispgrädde i gainern ibland. Då är det fest!!
formula4shape är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 09:04   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
SLV har bara testat en burk, ett märke, en gång i tiden. Det måste inte överensstämma med det som finns på butikshyllorna i dag.

Tittar man i riktigt gamla kaloritabeller, ser man att allt var energirikare förr. Havregryn gav t ex i genomsnitt mer än 400 kcal per 100 gram på 40-talet.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 09:08   #13
formula4shape
Framgång
 
formula4shapes avatar
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Göteborg, Linné
Inlägg: 1 547
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
SLV har bara testat en burk, ett märke, en gång i tiden. Det måste inte överensstämma med det som finns på butikshyllorna i dag.

Tittar man i riktigt gamla kaloritabeller, ser man att allt var energirikare förr. Havregryn gav t ex i genomsnitt mer än 400 kcal per 100 gram på 40-talet.
Att de gamla kaloritabellerna inte stämmer kan man förstå, men borde inte de aktuella vara ganska nära verkligheten?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av MrFit2002 Visa inlägg
Lite nyfiken på vad ni brukar göra för att lyxa till vardagen?
Citat:
Ursprungligen postat av Pejij Visa inlägg
Slår i lite vispgrädde i gainern ibland. Då är det fest!!
formula4shape är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 09:21   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
Dom stämde med hur det var. Det är poängen. Bara för att en sak uppmättes på ett livsmedel för 20+ år sedan, innebär det inte att dagens vara har samma värden, med andra odlingssätt/uppfödningssätt/påverkan från omgivningen.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-05-29, 13:08   #15
formula4shape
Framgång
 
formula4shapes avatar
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Göteborg, Linné
Inlägg: 1 547
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Dom stämde med hur det var. Det är poängen. Bara för att en sak uppmättes på ett livsmedel för 20+ år sedan, innebär det inte att dagens vara har samma värden, med andra odlingssätt/uppfödningssätt/påverkan från omgivningen.
Okej så skillnaden kan vara att de testat om värdena för t.ex. makrill på senare år men inte för makrill i tomatsås? Eller tvärtom.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av MrFit2002 Visa inlägg
Lite nyfiken på vad ni brukar göra för att lyxa till vardagen?
Citat:
Ursprungligen postat av Pejij Visa inlägg
Slår i lite vispgrädde i gainern ibland. Då är det fest!!
formula4shape är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)