Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-03-06, 11:23   #1
Militären
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 132
Kryddning av mat

Tjenare.

Jag och en polare till mig hamnade igår i en diskussion angående kryddning av mat. Han påstår att när man kryddar maten med tex Grillkrydda eller salt eller dylikt så kommer näringsvärdena ändras och maten blir onyttigare. Tex om man kryddar pastan med grillkrydda eller kycklingen och sen bakar den i ugnen så blir det onyttigare.
Jag däremot hävdar att det inte har något betydelse utan att det bara är att vräka på.

Detta gäller givetvis in ostkryddor och sånt skit.
Vem har rätt?
Militären är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 11:39   #2
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
kryddor ändrar inte näringsvärdet förutom dem mängs krydda du använder, sedan så finns det bättre/sämre kryddor för kroppen.


Om jag har helt fel nu så kommer jag bli mycket fundersam.
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 12:04   #3
Handcuff
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2006
Inlägg: 3 547
Låter som att din kompis inte äter så god mat...
Handcuff är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 12:53   #4
seggan
Registered User
 
seggans avatar
 
Reg.datum: Dec 2006
Inlägg: 63
Knepig fråga, beror på vilken sorts krydda vi snackar om. Vanligt koksalt, NaCl, innehåller ingen energi ( iallfall ingen som kroppen kan använda) och förändrar därför inte närningsinnehållet i en måltid. Men salt har också en påverkan på kroppen i sig, flera studier har visat på att högt intag av salt och div. hjärt och kärlsjukdomar hänger ihop.

Sen finns andra kryddor som inte bara innehåller olika sorters salt utan också ämnen som kroppen kan bryta ner och omvandla till energi.
seggan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 13:12   #5
skaparn
Registered User
 
skaparns avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Skellefteå
Inlägg: 10 296
Citat:
Ursprungligen postat av seggan Visa inlägg
Knepig fråga, beror på vilken sorts krydda vi snackar om. Vanligt koksalt, NaCl, innehåller ingen energi ( iallfall ingen som kroppen kan använda) och förändrar därför inte närningsinnehållet i en måltid. Men salt har också en påverkan på kroppen i sig, flera studier har visat på att högt intag av salt och div. hjärt och kärlsjukdomar hänger ihop.

Sen finns andra kryddor som inte bara innehåller olika sorters salt utan också ämnen som kroppen kan bryta ner och omvandla till energi.
Ja, egentligen har ju kompisen rätt, eftersom mer salt på maten för en person som inte behöver det faktiskt gör maten lite onyttigare. Annars är "nyttigt" och onyttigt" två väldigt luddiga begrepp.
__________________
Citat:
adam400m kommer aldrig bli en ny Zyzz
skaparn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 14:52   #6
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Vissa kryddor kan ju tvärtom göra maten mer "nyttig"... Fast jag tror kanske inte grillkrydda passar in i den gruppen... Skulle inte förvåna mig om det är en del socker i grillkrydda...
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 15:02   #7
Militären
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 132
Vi snackade angående Viktökning och liknande, Inte själva hälsodelen av det hela. Man kanske kan säga att vi båda hade rätt då antar jag.
Militären är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 15:39   #8
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Citat:
Ursprungligen postat av Militären Visa inlägg
Vi snackade angående Viktökning och liknande, Inte själva hälsodelen av det hela. Man kanske kan säga att vi båda hade rätt då antar jag.
Jag tror inte att en krydda kan förändra en råvara så att det på något magiskt sätt skulle bli fler kalorier än innan. Däremot kan som sagt kryddor innehålla socker, men oftast har du ju så liten mängd krydda så jag tror inte det heller spelar in. Chili kan ju t.ex. höja kroppstemperaturen och därmed förbränningen, men det rör sig om småbelopp...
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 19:39   #9
kahn
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2006
Inlägg: 71
Visst kan det väl vara så att många kryddor är energigivande, men det faktum att man använder dem i så små mängder äör att man helt enkelt kan bortse från de extra kalorierna?

Hur många gram av en krydda använder man egentligen?
kahn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 20:07   #10
Rahf
Registered User
 
Rahfs avatar
 
Reg.datum: Feb 2007
Inlägg: 11 827
Den mängd krydda man använder är ju ändå alltför liten för att det ska spela nån roll. Om man håller på och plitar på det sättet i ens kost så har man banne mig någon form av besatthet.
Rahf är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)