Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-03-05, 00:02   #1
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Palmolja

Stämmer det att palmolja kan höja blodkolesterolet och öka risken för hjärtsjukdomar som de påstod på Ekot? Spelar det någon roll i en i övrigt sund kost?
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 15:27   #2
Nilsjohan
Våga vägra text
 
Nilsjohans avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Sthlm
Inlägg: 606
Question

Tänkte ställa en liknande fråga själv, så istället för att starta en nytråd så bumpa jag den här...
Nilsjohan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 15:49   #3
hasse36
Kolos egen språkpolis
 
hasse36s avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Inlägg: 2 154
Palmolja innehåller mycket palmitinsyra som höjer det "dåliga kolesterolet" (LDL).

Läs detta!
__________________
A man can't live by bread alone.
He needs something to spend them on.
hasse36 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 16:11   #4
Johan J
Registered User
 
Johan Js avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 14
Och sen kan man också betänka miljöeffekterna av framställningen. Lite OT, men ändå... *whistle*
Johan J är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 19:25   #5
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Anledningen till att jag frågar är om man ska köpa t ex buljong så kan man köpa buljong med härdat fett (innebär närvaro av transfetter?). Alternativet är att de bytt det härdade fettet till palmolja.

De har mao bara bytt pest mot kolera, eller?
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 19:47   #6
pragmatist
Registered User
 
pragmatists avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 3 024
De kortare mättade fettsyrorna laurinsyra, myristinsyra och palmitinsyra anses vara kolesterolhöjande (totalt kolesterol) men det förefaller som en större del av den höjningen beror på att HDL-kolesterolet stiger. LDL-kolesterolet stiger också, men inte lika mycket.

Hur detta påverkar hälsan beror då troligen på det totala fettintaget, samt hur ens kolesterolvärden ser ut till att börja med. I en studie jag såg hade inte palmitinsyra någon negativ effekt på kolesterolet om intaget av enkel- och fleromättade fetter samtidigt var tillräckligt (troligen eftersom de omättade syrornas kolesterolsänkande effekt kompenserade för den höjande effekten hos palmitinsyra).

Själv är jag inte det minsta orolig för palmolja.
pragmatist är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 19:52   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 519
Jag håller palmoljan som mer hälsosam. Fördelen ligger i att palmoljan innehåller en del spännande steroler som KAN förbättra blodfetterna. Palmoljan innehåller ett bredare spektrum av olika tokeferoler och tokotrienoler. Dessutom inga transfettsyror.

Nackdelen är förutom palmitinsyran ( som jag själv inte har något negativt att säga om ) att palmnoljan innehåller 20 % linolsyra, Omega-6.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 20:32   #8
Ekonom
Registered User
 
Ekonoms avatar
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Södermalm
Inlägg: 560
Det är vedervärdigt att folk i västvärlden som har överskott av olika matoljor ska äta palmolja med tanke på åverkan på regnskog.

oavsett "speciella egenskaper" hos den
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Det var sammanfattningen jag postade. Att jag skulle agera översättare är inte aktuellt.
Ekonom är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-05, 20:47   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 519
Då är vi tillbaka till härdade, men transfria, fetter gjorda av raps.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 12:46   #10
zirak
Registered User
 
ziraks avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Tellus
Inlägg: 323
Det är ju inte jätte jobbigt att koka sin egen buljong.

Bra "portionsförpackningar" får man i iskubslådan
zirak är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 17:28   #11
CoolHandLuke
Registered User
 
CoolHandLukes avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
Skulle vara roligt att prova kallpressad palmolja. Det används vanligen i länder där man odlar palmerna. Nån som sett en 'röd' olja när de varit i en matbutik i Thailand nån gång?
CoolHandLuke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-06, 17:53   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 519
Palmolja är gul.
Att palmoljan är röd betyder bara att den inte är raffinerad och det finns olika färgämnen, karotenoider, kvar i oljan. Sådana färgämnen brukar man vilja tvätta bort för de kan verka prooxidativt. Förkortar alltså hållbarheten på oljan. Fungerar lokalt men inte när oljan skall över halva jordklotet till oss.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2017-02-12, 10:40   #13
exevision
Registered User
 
exevisions avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 6 802
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Jag håller palmoljan som mer hälsosam. Fördelen ligger i att palmoljan innehåller en del spännande steroler som KAN förbättra blodfetterna. Palmoljan innehåller ett bredare spektrum av olika tokeferoler och tokotrienoler. Dessutom inga transfettsyror.

Nackdelen är förutom palmitinsyran ( som jag själv inte har något negativt att säga om ) att palmnoljan innehåller 20 % linolsyra, Omega-6.
Detta var nytt för mig. Anser du att det är mer positivt än negativt med palmolja?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Wormzie Visa inlägg
det enda man kan säga säkert är att om gasp-linnet är på kör man med byggarsplit
exevision är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2017-02-12, 10:57   #14
tomten1
Registered User
 
tomten1s avatar
 
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 586
Blir rapsolja onyttig när man stekar med den?
tomten1 är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2017-02-12, 14:00   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 519
Citat:
Ursprungligen postat av exevision Visa inlägg
Detta var nytt för mig. Anser du att det är mer positivt än negativt med palmolja?
Jag har inget uppfattning så om palmolja. För mig är det ett fast fett som kan användas i margarin eller andra fettblandningar för att ge lite fasthet åt livsmedlet. Blanda palmoljan med rapsolja för att göra den lite mjukare och bättre kvot mellan Omega-6 och Omega-3.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)