2007-02-13, 16:36
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 2 335
|
En fråga om fruktos:
Har en fråga som jag kom och tänka på idag då jag köpte 100 % färskpressad juice.
Vanligt socker består väl av fruktos vad jag förstått? samma som finns i frukt?
Betyder det att det enda onyttiga med godis, läsk, dylikt, är att socker är fattigt på vitaminer.
Däremot färskpressad juice innehåller vitaminer, men samma som godis, fruktos?
Eftersom man inte behöver överdriva med vitaminer m.m så kan man i princip variera med godis emellan?
Min mamma är diabetiker och hon får max äta 2-3 frukter om dagen, för äter hon mer så går det över hennes blodsockervärde och det kan bli farligt.
Rätta mig
|
|
|
2007-02-13, 16:57
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
|
Vanligt socker, strösocker, består av sackaros, en disackarid av 50/50 fruktos/glukos. Frukt innehåller olika mängd och fördelning av fruktos, glukos och sackaros beroende på fruktsort och mognad. Det är ingen skillnad på hur kroppen metaboliserar X g sockerart från frukt och X g sockerart från något annat, något raffinerat. Kolhydratinnehåller kan vara detsamma i frukt och godis, men godis och rent socker är näringsmässigt värdelöst och ger inte kostfiber, mineralämnen, vitaminer, antioxidativ verkan eller mättnad.
Man kan inte "variera" frukt med godis och tro att det är lika bra. En måttlig mängd socker är dock inte skadligt; högst 10% av energiintaget bör komma från tillsatt socker förutom det som finns naturligt i vanlig föda.
|
|
|
2007-02-13, 17:32
|
#3
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Vanligt socker, strösocker, består av sackaros, en disackarid av 50/50 fruktos/glukos. Frukt innehåller olika mängd och fördelning av fruktos, glukos och sackaros beroende på fruktsort och mognad. Det är ingen skillnad på hur kroppen metaboliserar X g sockerart från frukt och X g sockerart från något annat, något raffinerat. Kolhydratinnehåller kan vara detsamma i frukt och godis, men godis och rent socker är näringsmässigt värdelöst och ger inte kostfiber, mineralämnen, vitaminer, antioxidativ verkan eller mättnad.
Man kan inte "variera" frukt med godis och tro att det är lika bra. En måttlig mängd socker är dock inte skadligt; högst 10% av energiintaget bör komma från tillsatt socker förutom det som finns naturligt i vanlig föda.
|
vad händer om jag går över denna gräns, dör jag?
|
|
|
2007-02-13, 17:42
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 2 335
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Vanligt socker, strösocker, består av sackaros, en disackarid av 50/50 fruktos/glukos. Frukt innehåller olika mängd och fördelning av fruktos, glukos och sackaros beroende på fruktsort och mognad. Det är ingen skillnad på hur kroppen metaboliserar X g sockerart från frukt och X g sockerart från något annat, något raffinerat. Kolhydratinnehåller kan vara detsamma i frukt och godis, men godis och rent socker är näringsmässigt värdelöst och ger inte kostfiber, mineralämnen, vitaminer, antioxidativ verkan eller mättnad.
Man kan inte "variera" frukt med godis och tro att det är lika bra. En måttlig mängd socker är dock inte skadligt; högst 10% av energiintaget bör komma från tillsatt socker förutom det som finns naturligt i vanlig föda.
|
På vilket sett är socker skadligt förutom hål i tänderna?
Skulle man dag 1 enbart äta (för mycket) frukt, och dag 2 äta (lagom) frukt och grönsaker, plus godis, så borde ju Dag 2 vara bäst väl? förstår ni eller ska jag definera bäst?
|
|
|
2007-02-13, 17:52
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Emil_Larsson
På vilket sett är socker skadligt förutom hål i tänderna?
Skulle man dag 1 enbart äta (för mycket) frukt, och dag 2 äta (lagom) frukt och grönsaker, plus godis, så borde ju Dag 2 vara bäst väl? förstår ni eller ska jag definera bäst?
|
Dag 1 skulle ju innebära mer näring å mer mättnad, men sen är ju frågan hur mycke "för mycket" är? Om du snackar frukt i såna mängder att man får i sej typ 500gram fruktos så skulle ju de vara sämre samta att magen knappast skulle må bra av den mängden frukt.
|
|
|
2007-02-14, 01:19
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
|
Den här var ganska intressant i sammanhanget:
http://www.youtube.com/watch?v=ynXGA6fCEgU
Visar delvis att du mår dåligt när du äter dåligt och mår bra när du äter bra. Sen är det ju löjligt svårt att säga permanent skada på kroppen av långvarigt dåligt/näringsfattigt ätande samt fysisk inaktivitet.
Jag anser själv att du har tre nivåer av nyttingheter.
1. Rå, opreparerad mat. Behåller allting.
2. Preparerad mat tappar mycket vitaminer och flavonoider. Men behåller mineraler och spårämnen.
3. Raffinerad mat tappar det mesta av vitaminer, flavonoider, mineraler och spårämnen.
T.ex: 1) rå vindruva. 2) russin. 3) fruktsocker.
Juice kanske kan vara någonstans emellan 1 och 2. Rent färskpressad har den ju bara skillnad i upptagning men ju längre man exponerar juicen ju mer försvinner av flyktiga näringsämnen.
|
|
|
2007-02-14, 07:29
|
#7
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 523
|
Naturligtvis finns det undantag CoolHandLuke. Vi har ju en hel tråd om GI som slutade i biotillgängligheten av beta-karoten i morötter
På samma sätt ökar tillgängligheten av protein i bönor när de kokas och trypsininhibitorerna kokas sönder. Samma sak med kött. Koka högreven och bindväven mjukas upp så att muskelproteinet blir mer lättåtkomligt. Koka ägget och upptaget av äggviteproteinet ökar 50 %
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-02-14, 07:39
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Koka ägget och upptaget av äggviteproteinet ökar 50 %
|
Det ökar med nära 100% väl? från att tas upp till 50% till att tas upp till 90-95% om jag inte minns fel.
|
|
|
2007-02-14, 18:32
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 523
|
Då säger vi det
Jag är mest glad över att det går att motivera alla till att koka äggen för att slippa matförgiftning med argumentet att proteinupptaget blir bättre
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-02-14, 21:13
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Då säger vi det
Jag är mest glad över att det går att motivera alla till att koka äggen för att slippa matförgiftning med argumentet att proteinupptaget blir bättre
|
Äggtoddy äger ju
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2007-02-14, 22:02
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Naturligtvis finns det undantag CoolHandLuke. Vi har ju en hel tråd om GI som slutade i biotillgängligheten av beta-karoten i morötter
|
Precis. Undantagen som bekräftar reglerna. 'Mest nyttig' behöver ju inte innebära 'mest fördelaktig'.
En annan sak är ju att det är lättare att få i sig 'mer' om det är preparerat. Man hinner och orkar dricka en hel del frukt i form av juice och på så sätt få i sig ännu mer energi och det blir en automatisk kompensering för näringsförlusten.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:48.
|
|