Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-06-04, 10:40   #1
Progzilla
Slarti Clan
 
Progzillas avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Österbotten
Inlägg: 223
Mat som stått över natten.

Igår satte jag ihop en magnifik röra av älgkött, fullkornspasta, salami, jalapenos, osv. Åt halva grytan och skulle spara resten till idag. Idag står grytan fortfarande kvar på plattan... Kan man värma upp maten och äta den? Den har stått i rumstemperatur nu i 16 timmar. Luktar och smakar ok, men...
__________________
"Min arm var en gång tung och stark;
nu är den mer ej så,
se'n vintern om jag ätit bark
och druckit vatten på."
Progzilla är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 10:42   #2
mini
Svensk mästarinna 2011.
 
minis avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 12 717
Jag skulle absolut inte göra det.
__________________
STK
Andra bullar
mini är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 10:48   #3
Progzilla
Slarti Clan
 
Progzillas avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Österbotten
Inlägg: 223
Men den var så förbannat god...
__________________
"Min arm var en gång tung och stark;
nu är den mer ej så,
se'n vintern om jag ätit bark
och druckit vatten på."
Progzilla är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 11:38   #4
Devoid
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Västkusten
Inlägg: 252
Det skulle nog inte jag heller göra, hade det stått i kylskåpet så hade jag gjort det. Varför lämnar man maten på plattan, blev du så mätt så du somnade på soffan efter måltiden eller?
__________________
150Kg, 140Kg, 130Kg, 120Kg, 110Kg.
Devoid är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 12:13   #5
Tintomara
Registered User
 
Tintomaras avatar
 
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 173
Citat:
Ursprungligen postat av Progzilla
Åt halva grytan och skulle spara resten till idag. Idag står grytan fortfarande kvar på plattan... Kan man värma upp maten och äta den? Den har stått i rumstemperatur nu i 16 timmar. Luktar och smakar ok, men...
Har ätit gårdagsgammal, rumstemperaturförvarad mat (precis som du beskriver) åtskilliga gånger - och aldrig blivit sjuk av det. Men det ÄR dumt förstås. En onödig risk. Min målsättning är att inte göra om det i framtiden.
Tintomara är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 12:17   #6
Trance
 
Trances avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
Tror det funkar utan problem om du värmer upp det igen. Det var ju så de gamla klassiska chilidamerna lagade sin mat. Först lagade de maten och sedan stod det över natten för att sedan värmas upp dagen efter och säljas till hungriga cowboys. Hyfsat säker att de inte hade grymma kylskåp etc.

Värm noggrant bara så. Sedan som "disclamer" så måste jag säga att jag har ingen utbildning eller något så om du dör så ligger det på dig.
Trance är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 12:53   #7
The Draf
Registered User
 
The Drafs avatar
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Täby
Inlägg: 590
Vafan klart du ska äta den. Nuka den 2-3 minuter på högsta effekt. Överlevande bakterierna tar magsyran hand om!
__________________
Citat:
Originally Posted by TPS
Jag tränar i dagsläget 14 dagar i veckan, hockey.
There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who dont.

"Arguing with anonymous strangers on the Internet is a sucker's game because they almost always turn out to be -- or to be indistinguishable from -- self-righteous sixteen-year-olds possessing infinite amounts of free time." -Neal Stephenson, Cryptonomicon
The Draf är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 13:02   #8
Bozar
Registered User
 
Bozars avatar
 
Reg.datum: May 2006
Inlägg: 403
Citat:
Ursprungligen postat av The Draf
Vafan klart du ska äta den. Nuka den 2-3 minuter på högsta effekt. Överlevande bakterierna tar magsyran hand om!
Det är tyvärr inte så enkelt då en del bakterier är extremt värmetåliga och okänsliga för pH förändringar. Att värma upp maten är nog ett måste men om du vill vara säker så borde du slänga maten, hur god den än var.
Bozar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 13:50   #9
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Du får autoklavera den om du vill vara helt säker

Nej men en ordentlig uppvärmning borde du klara dig på.
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 14:02   #10
machine gun
Triatleten
 
machine guns avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
Den bakterie som oftast orsakar matförgistning är Staphylococcer aureus. Bakterien finns naturligt på hud och slemhinnor hos många människor varför risken för kontaminering vid matlagning är stor. Får den tillväxa bildas toxin, vilket är värmeresistent. Dvs, har din mat råkat bli kontaminerad med denna bakterie hjälper inte uppvärmning. Man märker det dock snabbt, inkubationstiden är bara ca 1-6 timmar.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne

It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
machine gun är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 14:15   #11
Kurash
-Frank-
 
Kurashs avatar
 
Reg.datum: May 2006
Ort: Lund
Inlägg: 3 064
Inget är så gott som en kebabpizza med vit sås som fått stå på bordet under natten. Har en kompis som alltid kritiserar mig för att jag äter mat som stått framme, men det är ju då smakerna kommer fram som bäst. Jag brukar inte ens värma maten. Har den bestämda uppfattningen att man måste härda bakteriefloran i magen.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av stevebc Visa inlägg
Jag får ofta eksem och skavsår mellan benen

Balkantrappan
Kurash är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 14:23   #12
AlexGBG
Registered User
 
AlexGBGs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 442
jag hade nog käkat det om det var gott

mitt ex hade, innan hon träffade mig, som standard att laga dubbel sats middag, hälla upp allt på talllriken äta tills hon var mätt och sen ställa in den i micron så var det bara att värma den utan att behöva flytta den dagen efter. vad jag vet så mådde hon inte dåligt av det, dock slutade hon när jag förklarade hur äckligt det var
AlexGBG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 14:34   #13
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Jag skulle ha ätit av det (om det var gott) efter ordentlig uppvärmning. Säkert dumdristigt med tanke på alla bakterier som växer till.....
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 15:19   #14
Fartman
Registered User!
 
Fartmans avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Boden/Umeå
Inlägg: 4 932
Jag hade ätit den, man kastar inte mat om den inte blivit uppenbart dålig.
__________________
"Hellre en dålig bastu som används ofta och gärna än en perfekt bastu som sällan eller aldrig har några gäster" - Per Granlund, Svenska Bastuakademin.
Fartman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-06-04, 16:33   #15
heljis
Registered User
 
heljiss avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Katrineholm
Inlägg: 306
Jag skulle också garanterat ätit det!

Slänga god mat??
__________________
Mvh. Martin

Aldrig Vila!
heljis är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)