2006-06-04, 10:40
|
#1
|
Slarti Clan
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Österbotten
Inlägg: 223
|
Mat som stått över natten.
Igår satte jag ihop en magnifik röra av älgkött, fullkornspasta, salami, jalapenos, osv. Åt halva grytan och skulle spara resten till idag. Idag står grytan fortfarande kvar på plattan... Kan man värma upp maten och äta den? Den har stått i rumstemperatur nu i 16 timmar. Luktar och smakar ok, men...
__________________
"Min arm var en gång tung och stark;
nu är den mer ej så,
se'n vintern om jag ätit bark
och druckit vatten på."
|
|
|
2006-06-04, 10:42
|
#2
|
Svensk mästarinna 2011.
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 12 717
|
Jag skulle absolut inte göra det.
|
|
|
2006-06-04, 10:48
|
#3
|
Slarti Clan
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Österbotten
Inlägg: 223
|
Men den var så förbannat god...
__________________
"Min arm var en gång tung och stark;
nu är den mer ej så,
se'n vintern om jag ätit bark
och druckit vatten på."
|
|
|
2006-06-04, 11:38
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Västkusten
Inlägg: 252
|
Det skulle nog inte jag heller göra, hade det stått i kylskåpet så hade jag gjort det. Varför lämnar man maten på plattan, blev du så mätt så du somnade på soffan efter måltiden eller?
__________________
150Kg, 140Kg, 130Kg, 120Kg, 110Kg.
|
|
|
2006-06-04, 12:13
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 173
|
Citat:
Ursprungligen postat av Progzilla
Åt halva grytan och skulle spara resten till idag. Idag står grytan fortfarande kvar på plattan... Kan man värma upp maten och äta den? Den har stått i rumstemperatur nu i 16 timmar. Luktar och smakar ok, men...
|
Har ätit gårdagsgammal, rumstemperaturförvarad mat (precis som du beskriver) åtskilliga gånger - och aldrig blivit sjuk av det. Men det ÄR dumt förstås. En onödig risk. Min målsättning är att inte göra om det i framtiden.
|
|
|
2006-06-04, 12:17
|
#6
|
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
|
Tror det funkar utan problem om du värmer upp det igen. Det var ju så de gamla klassiska chilidamerna lagade sin mat. Först lagade de maten och sedan stod det över natten för att sedan värmas upp dagen efter och säljas till hungriga cowboys. Hyfsat säker att de inte hade grymma kylskåp etc.
Värm noggrant bara så. Sedan som "disclamer" så måste jag säga att jag har ingen utbildning eller något så om du dör så ligger det på dig.
|
|
|
2006-06-04, 12:53
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Täby
Inlägg: 590
|
Vafan klart du ska äta den. Nuka den 2-3 minuter på högsta effekt. Överlevande bakterierna tar magsyran hand om!
__________________
Citat:
Originally Posted by TPS
Jag tränar i dagsläget 14 dagar i veckan, hockey.
|
There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who dont.
"Arguing with anonymous strangers on the Internet is a sucker's game because they almost always turn out to be -- or to be indistinguishable from -- self-righteous sixteen-year-olds possessing infinite amounts of free time." -Neal Stephenson, Cryptonomicon
|
|
|
2006-06-04, 13:02
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: May 2006
Inlägg: 403
|
Citat:
Ursprungligen postat av The Draf
Vafan klart du ska äta den. Nuka den 2-3 minuter på högsta effekt. Överlevande bakterierna tar magsyran hand om!
|
Det är tyvärr inte så enkelt då en del bakterier är extremt värmetåliga och okänsliga för pH förändringar. Att värma upp maten är nog ett måste men om du vill vara säker så borde du slänga maten, hur god den än var.
|
|
|
2006-06-04, 13:50
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
|
Du får autoklavera den om du vill vara helt säker
Nej men en ordentlig uppvärmning borde du klara dig på.
|
|
|
2006-06-04, 14:02
|
#10
|
Triatleten
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
|
Den bakterie som oftast orsakar matförgistning är Staphylococcer aureus. Bakterien finns naturligt på hud och slemhinnor hos många människor varför risken för kontaminering vid matlagning är stor. Får den tillväxa bildas toxin, vilket är värmeresistent. Dvs, har din mat råkat bli kontaminerad med denna bakterie hjälper inte uppvärmning. Man märker det dock snabbt, inkubationstiden är bara ca 1-6 timmar.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne
It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
|
|
|
2006-06-04, 14:15
|
#11
|
-Frank-
Reg.datum: May 2006
Ort: Lund
Inlägg: 3 064
|
Inget är så gott som en kebabpizza med vit sås som fått stå på bordet under natten. Har en kompis som alltid kritiserar mig för att jag äter mat som stått framme, men det är ju då smakerna kommer fram som bäst. Jag brukar inte ens värma maten. Har den bestämda uppfattningen att man måste härda bakteriefloran i magen.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av stevebc
Jag får ofta eksem och skavsår mellan benen
|
Balkantrappan
|
|
|
2006-06-04, 14:23
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 442
|
jag hade nog käkat det om det var gott
mitt ex hade, innan hon träffade mig, som standard att laga dubbel sats middag, hälla upp allt på talllriken äta tills hon var mätt och sen ställa in den i micron så var det bara att värma den utan att behöva flytta den dagen efter. vad jag vet så mådde hon inte dåligt av det, dock slutade hon när jag förklarade hur äckligt det var
|
|
|
2006-06-04, 14:34
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Jag skulle ha ätit av det (om det var gott) efter ordentlig uppvärmning. Säkert dumdristigt med tanke på alla bakterier som växer till.....
|
|
|
2006-06-04, 15:19
|
#14
|
Registered User!
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Boden/Umeå
Inlägg: 4 932
|
Jag hade ätit den, man kastar inte mat om den inte blivit uppenbart dålig.
__________________
"Hellre en dålig bastu som används ofta och gärna än en perfekt bastu som sällan eller aldrig har några gäster" - Per Granlund, Svenska Bastuakademin.
|
|
|
2006-06-04, 16:33
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Katrineholm
Inlägg: 306
|
Jag skulle också garanterat ätit det!
Slänga god mat??
__________________
Mvh. Martin
Aldrig Vila!
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:50.
|
|