2006-01-02, 20:35
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Seltin
Stämmer det att saltet Seltin inte har någon vätskebindande effekt då det innehåller 21 g kalium som 20 natrium? Detta har kanske tagits upp innan!?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2006-01-02, 20:37
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 282
|
|
|
|
2006-01-04, 12:03
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
|
Okej. Så om jag förstått det rätt så gör kaliumet i Seltin så att natriumet inte binder sig under huden då det "för bort" vätskan någon annanstans?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2006-01-04, 13:00
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 1 643
|
Nej.
Det innebär att den delen av ditt saltintag som du reglerar själv har en något mer kropps-egen sammansättning än vad du får med vanligt bordssalt. Du får alltså ett salt som är bättre anpassat till den motor som skyfflar näringsämnen in och ut genom cellmembranen - Natrium/Kalium-Pumpen.
Det finns två andra produkter på marknaden som har exakt samma egenskaper som varumärket Seltin - Falksalt Mineralsalt (ICA/Vivo/Willys) och Jozo Mineralsalt (Coop) till en bråkdel av kostnaden.
Inom ett halvår kommer dessutom en av dem att släppa ett salt som är ännu mer anpassat till kroppen/träning.
I'll keep you posted.
Lizard
__________________
Facts are meaningless - they can be used to prove anything!
Homer Simpson
|
|
|
2006-01-05, 12:41
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Citat:
Ursprungligen postat av Lizard
Nej.
Det innebär att den delen av ditt saltintag som du reglerar själv har en något mer kropps-egen sammansättning än vad du får med vanligt bordssalt. Du får alltså ett salt som är bättre anpassat till den motor som skyfflar näringsämnen in och ut genom cellmembranen - Natrium/Kalium-Pumpen.
Det finns två andra produkter på marknaden som har exakt samma egenskaper som varumärket Seltin - Falksalt Mineralsalt (ICA/Vivo/Willys) och Jozo Mineralsalt (Coop) till en bråkdel av kostnaden.
Inom ett halvår kommer dessutom en av dem att släppa ett salt som är ännu mer anpassat till kroppen/träning.
I'll keep you posted.
Lizard
|
Tackar!! Så egentligen binder Seltin och de salter som du skrev här över vätska lika mycket som vanligt bordsalt (även om de har andra fördelar)?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2006-01-05, 23:10
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 1 643
|
Skillnaden, som framgår av Grub's trådar, är att Natrium (bordssalt) håller vätska utanför cellen - Kalium ("mineralsalt") håller den inne i cellen. Genom denna sinnrika konstruktion kan kroppen föra in näring som hålls av natrium utanför cellen och pumpa tillbaka när näringen bara är restprodukter som kaliumet dragit in tidigare.
Lizard
__________________
Facts are meaningless - they can be used to prove anything!
Homer Simpson
|
|
|
2006-01-06, 06:56
|
#7
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 518
|
Citat:
Ursprungligen postat av Lizard
Inom ett halvår kommer dessutom en av dem att släppa ett salt som är ännu mer anpassat till kroppen/träning.
I'll keep you posted.
Lizard
|
Hur blir det saltet i smaken ?
Natriumklorid smakar salt. Kaliumklorid är lite mer bitter i smaken så Seltin är bra men inte lika bra smaksättare som vanligt salt.
Blir det ännu mindre natrium i saltet kommer ju risken att smaken blir lidande
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2006-01-06, 08:35
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 1 643
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Hur blir det saltet i smaken ?
Natriumklorid smakar salt. Kaliumklorid är lite mer bitter i smaken så Seltin är bra men inte lika bra smaksättare som vanligt salt.
Blir det ännu mindre natrium i saltet kommer ju risken att smaken blir lidande
|
DET är den stora frågan vid produktutvecklingen. I princip är det bara natriumet som smakar gott och mineralsalter tenderar att "dra" mer salt vid matlagning så att det blir gungor och karuseller av alltihop.
Att positionera en framtida produkt kräver ett avvägande mellan kaliumrika hälsofördelar eller natriumrika smakfördelar. Vilken skulle du själv välja Sverker?
Lizard
__________________
Facts are meaningless - they can be used to prove anything!
Homer Simpson
|
|
|
2006-01-06, 09:12
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 518
|
Mer saltsmak än Seltin = mer natrium...tyvärr.
Jag tror att folk saltar efter smaken och med mesta möjliga saltsmak så blir konsumtionen av natrium mindre ( min egna, personliga slutsats ).
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2006-01-06, 12:19
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 1 643
|
Ja, så är det naturligtvis, att folk saltar efter smaken. Men köper man inte ett mineralsalt just för att få hälsofördelar, och, som följdfråga, kommer då inte prestanda att fälla avgörandet vid inköpet - även om det andra är godare? Med det menar jag att själva motivet till inköpet skiljer sig därvidlag från vad som annars är motivet. Är det enbart en smakfråga finns det mycket godare salter än just mineralsalt. Betänk att av de som är tidiga med att konsumera en sådan produkt ("S.A.T.S-folket & F&S-folket") inte uteslutande är early adopters på hälotrender utan även ofta är livnjutare (fettfri, GI-vardag - Grädde, pilgrimsmusslor och Chateau Neuf de Pape till helgen).
Iofs var min fråga vad du skulle välja Sverker, men sedan måste man stämma detta mot förstagångsmålgrupp och följande målgrupper.....
All input är intressant.
Lizard
__________________
Facts are meaningless - they can be used to prove anything!
Homer Simpson
|
|
|
2006-01-06, 12:51
|
#11
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 518
|
Jag väljer Seltin just för hälsofördelarna med ett 50:50-salt. Men jag gillar inte riktigt smaken.
Det är ju därför jag är nyfiken på ett salt med mindre natrium men med "riktig" saltsmak.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2006-01-06, 15:47
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Citat:
Ursprungligen postat av Lizard
Skillnaden, som framgår av Grub's trådar, är att Natrium (bordssalt) håller vätska utanför cellen - Kalium ("mineralsalt") håller den inne i cellen. Genom denna sinnrika konstruktion kan kroppen föra in näring som hålls av natrium utanför cellen och pumpa tillbaka när näringen bara är restprodukter som kaliumet dragit in tidigare.
Lizard
|
Okej, men detta syns inte fysiskt på en antar jag, att vätskan är innanför eller utanför cellen? Men ser "pluffsigare" ut vilket som??
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2006-01-06, 15:51
|
#13
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 282
|
Att en frisk person överhuvudtaget blir pluffslig av ett normalt saltintag är högst osannolikt.
|
|
|
2006-01-07, 15:54
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Att en frisk person överhuvudtaget blir pluffslig av ett normalt saltintag är högst osannolikt.
|
Jag vet att mitt intag ligger långt över medelgränsen. Jag saltar allt från gröten till nattmackorna. I stort sett varje måltid om det finns ett saltkar i närheten. Och det är ett faktum att för mycket natrium binder vätska. Så åter igen till min fråga; Ser man någon fysisk skillnad på Seltin och liknande salters (innehållande kalium) vätskebindande effekt på samma sätt som vanligt salt? Blir man lika pluffsig av båda om man överkonsumerar?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2006-01-07, 15:55
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 282
|
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84
Jag vet att mitt intag ligger långt över medelgränsen. Jag saltar allt från gröten till nattmackorna. I stort sett varje måltid om det finns ett saltkar i närheten.
|
Sluta med det då. En överkonsumtion är aldrig bra, och en medveten sådan är inte bara dålig, den är dum.
|
|
|
Ämnesverktyg |
|
Visningsalternativ |
Linjär visning
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:31.
|
|