Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gammal 2013-09-16, 08:26   #1
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Glutenfria recept

Eftersom gluten är på tapeten och det saknas en tillräckligt bred tråd sedan tidigare så startar jag härmed en tråd för glutenfria recept. Det är inte frågan om LCHF, paleo eller dylikt. Det är frågan om glutenfri pannkaka, bröd, pasta osv. Som vi alla vet smakar glutenfritt ofta pappkartong. Här i tråden presenterar vi våra egna recept på något saftigt, luftigt och välsmakande.

Jag börjar med min glutenfria pannkaka:

2 ägg
2dl majsmjöl
4dl mjölk
1 banan
1 tsk bakpulver
kanel

Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Häll i hälften av mjölken och visa runt tills smeten är slät. Häll i resten av mjölken, kläck i äggen, häll på lite kanel och vispa runt tills det är utblandat. Mosa en banan med en gaffel och för över bananmoset till bunken. Vispa runt igen tills bananen är skapligt upplöst.

Smält lite smör i en stekpanna, häll i lagom med smet och stek på låg värme. Vänd när smeten stelnat och stek andra sidan i 30 sekunder eller så. Ät och njut.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-16, 08:38   #2
mela
#curl4lajf
 
melas avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 13 880
Finax recept på pitabröd är fantastiskt! Äntligen kan man äta kebab och tacos som en normal människa. Fungerar också som bas för hamburgerbröd.

Pitabröd

INGREDIENSER:
360 g (ca 6 dl) Finax Glutenfri Mjölmix
0,5 dl Pofiber
25 g jäst
2 msk matolja
1 msk Fiber Husk
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
3,5 dl vatten ca 37 grader

GÖR SÅ HÄR
Blanda ut Fiber Husk och jäst i vattnet, låt svälla ca 10 minuter.
Tillsätt övriga ingredienser, blanda till en deg, med maskin ca 5 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 45 minuter.
Värm ugnen till 250º, sätt in och hetta upp en plåt under tiden.
Dela degen i ca 10 bitar, rulla till bollar, som plattas ut till de är ca 5 mm tjocka. Bakbord och händer mjölas lätt, under hanteringen av degen.
Lägg bröden på den heta plåten, grädda direkt i mitten av ugnen ca 8 minuter.
Låt svalna under bakduk.
mela är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-16, 09:03   #3
Hobbes
En Svensk Tiger.
 
Hobbess avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Calgary, Alberta, Canada
Inlägg: 3 197
BISON MEALOAF

1dl champinjoner
2msk olivolja
1 till 2 tomater
lite svartpeppar efter smakval
1kg malet bison kött eller nötkött finmalet
1msk finmalen linfrö
1 ägg
1 gul lök
1dl rödvin

Fräs champinjonerna i olivolja i cirka 5 minuter. Hacka upp tomaterna och löken häll ned dem i stekpannan och fräs med champinjonerna i cirka 5 minuter.

Låt stå och kallna i 5-10minuter.

Mixa i blender till en puree. Blanda pureen med köttet, ett ägg, linfrön i en bunke. Fördela till två limpor på en plåt häll rödvinet över dem. In i ugnen på 180 grader i en timme och 15 minuter (detta avser bisonkött).

Servera med lingonsylt och blomkål alt. lingonsylt och hemlagad blomkålmos alt. hemlagad potatismos.
Hobbes är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-16, 19:57   #4
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
går väl i ren princip göra allt bara att köpa glutenfritt mjöl istället för vanligt =)

annars ett supetgott recept på majschips från grunden... av majskorn...saxat från en sida jag gjort receptet efter mycket gott.

Ingredienser:
5 dl majskorn
½ dl linfrömjöl (går att mixa linfröna innan eller med mortel)
½ gul lök
1 tsk chilipulver
1 tsk citronsaft
salt (önskad mängd strö över)
1 msk stevia.

Gör så här:
Blanda majskornen i en mixer och mixa, skrapa ner från kanterna och mixa igen (mixa på låg hastighet). skala och hacka ner löken fint och tillsätt den, citronsaften,stevian, saltet och chilipulver och mixa ihop allt. Använd en slickepott och bre ut så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper. Värm upp ugnen till 125°C, låt chipsen vara där inne tills den börjar bli seg och går att vända på, lyft försiktigt chipsmassan från plåten (akta kan vara varmt) och klick till mindre bitar. Ställ in dem i ugnen igen och låt den vara där tills de blir riktigt knapriga och krispiga.

kan ju mixa med alla smaker ex vis sourcream, ost osv osv.

Senast redigerad av R Scarpa27 den 2013-09-16 klockan 19:59.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-16, 21:40   #5
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av R Scarpa27 Visa inlägg
går väl i ren princip göra allt bara att köpa glutenfritt mjöl istället för vanligt =)
Problemet är som sagt att det sällan blir särskilt bra resultat. Brödet blir oftast torrt och kompakt etc.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-17, 20:18   #6
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Problemet är som sagt att det sällan blir särskilt bra resultat. Brödet blir oftast torrt och kompakt etc.
jo men det är ju glutenfritt då kan man inte räkna med lika gott.
gluten fixar ju både luftigt och godare bröd och binder ihop brödet så det jäser åt alla håll.

dock kan man tillsätta lite psyliumfrön och bakpulver extra när man bakar glutenfritt.

och lika luftigt som glutenbröd kommer aldrig att finnas.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-18, 00:21   #7
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av R Scarpa27 Visa inlägg
jo men det är ju glutenfritt då kan man inte räkna med lika gott.
gluten fixar ju både luftigt och godare bröd och binder ihop brödet så det jäser åt alla håll.

dock kan man tillsätta lite psyliumfrön och bakpulver extra när man bakar glutenfritt.

och lika luftigt som glutenbröd kommer aldrig att finnas.
För bröd är det säkert så. Men testa mitt pannkaksrecept ovan och återkom med recension.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)