Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-08-16, 11:40   #1
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459
Artikel i DN om gener, dieter, kost och vikt

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. jag har inte läst artikeln så noga. Men Karin Bojs på DN brukar vara duktig.

http://www.dn.se/livsstil/halsa/lat-generna-satta-menyn

De vill antagligen göra reklam för en bok som de har skrivit.

Citat:
Anna Bratt har alltid fått kämpa hårt för att gå ner ett fåtal kilon. Karin Bojs har aldrig haft några problem. Varför är det så olika? Svaret finns i generna.

Under de år som Karin Bojs och Anna Bratt bevakat vetenskapliga och medicinska frågor i Dagens Nyheter har genforskningen blivit alltmer dominerande i nyhetsflödet. Forskare har till exempel lyckats identifiera ett stort antal gener som har betydelse för olika sjukdomar. Just övervikt och fetma är extremt ärftligt, och i boken ”Vikten av gener” (Natur & Kultur) fokuserar Karin och Anna på genernas betydelse för vikten.
Citat:
Alla rekommendationer i boken har vetenskapligt stöd och baseras på den senaste forskningen.
Citat:
De skriver bland annat om hur man ska äta och träna efter sina genetiska förutsättningar. Och de presenterar de tre huvudvägarna bland moderna dieter i detalj – lågkolhydratdieten, medelhavsdieten och fettsnål diet.
Är det fastställt vad som är en Medelhavsdiet?

Citat:
– Vi vill ge tröst till dem som har misslyckats. Alla är unika och en diet kan inte passa alla. Sedan handlar det om vardagsvanor också, säger Anna Bratt.
Men om alla är unika hur unikt är det då?
Man kan ju undra hur olika vi är?

Citat:
Inför författandet av boken beställde både hon och Karin gentester för att få en översikt av sina gener. Anna tog ett skrapprov från insidan av kinden och skickade i väg med posten till genteknikföretaget Interleukin.

Ett par veckor senare kunde hon vid datorn titta rakt in i sin arvsmassa. Resultatet blev mest en bekräftelse på vad hon redan anat. Hon bör enligt gentestet dra ned på fettet i maten och träna extra intensiva träningsformer för att bränna kroppsfett och gå ned i vikt.
Okaj.
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 11:42   #2
Proxy
Registered User
 
Proxys avatar
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Oslo/Vänersborg
Inlägg: 4 136
Citat:
Hon bör enligt gentestet dra ned på fettet i maten och träna extra intensiva träningsformer för att bränna kroppsfett och gå ned i vikt.
How 'bout that.
__________________
Journalen - Tyngdlyftning på amatörnivå
Min del på Renvilja.com
Instagram: Danieljsjo
Citat:
Ursprungligen postat av Sheogorath Visa inlägg
Tillräckligt för att ganska många med ganska bra koll hävdar att det antingen tar genetik a la Proxy eller roids för att nå dit. Ever.
Proxy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 11:44   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
Citat:
Ursprungligen postat av Nitrometan Visa inlägg
Men om alla är unika hur unikt är det då?
Man kan ju undra hur olika vi är?
Det verkar vara ganska stora skillnader på hur väl man svarar på en lågkolhydrat- respektive lågfettdiet, tex. Inte bara hur väl man "trivs" heller.

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/4
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 12:04   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Nitrometan Visa inlägg
Är det fastställt vad som är en Medelhavsdiet?
Ja alltså den finns ju standardiserat som index i forskningen. En efterskonstruktion som är skräddarsydd för att passa de redan etablerade råden tycker jag mest det verkar som. Då kan man ju enkelt säga att "Titta, den nyttiga Medelhavskosten är ju exakt som det vi redan rekommenderar! Vilken slump!" och det blir en självuppfyllande profetia.

Jag har då aldrig sett alla dessa maträtter snålt på kött och feta mejeriprodukter med massa bönor och fullkorn någonstans runt Medelhavet.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 12:10   #5
Jokester
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2011
Ort: Qva
Inlägg: 1 428
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Ja alltså den finns ju standardiserat som index i forskningen. En efterskonstruktion som är skräddarsydd för att passa de redan etablerade råden tycker jag mest det verkar som. Då kan man ju enkelt säga att "Titta, den nyttiga Medelhavskosten är ju exakt som det vi redan rekommenderar! Vilken slump!" och det blir en självuppfyllande profetia.

Jag har då aldrig sett alla dessa maträtter snålt på kött och feta mejeriprodukter med massa bönor och fullkorn någonstans runt Medelhavet.
+1. Feta bakverk med choklad är inte ovanligt till frukost i de flesta Medelhavsländer bland annat.
Jokester är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 12:23   #6
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 852
Sen är medelhavets kust rätt så stor också. Det räcker att man bara åker till Danmark eller Norge för att inse att deras matvanor skiljer sig en del från våra.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 12:25   #7
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Sen är medelhavets kust rätt så stor också. Det räcker att man bara åker till Danmark eller Norge för att inse att deras matvanor skiljer sig en del från våra.
Precis. Varför den standardiserade "Medelhavskosten" blir ännu mer lustig. Men den bygger så som jag förstått det mest på grekisk gammal kosthållning. Och så vitt jag vet är inte grekerna direkt snåla på kött och mejeriprodukter.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 12:28   #8
Musselbank
mussla på burk
 
Musselbanks avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 870
Ah! Redan de gamla grekerna.
Musselbank är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 12:29   #9
tano
Registered User
 
tanos avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Ombytligt
Inlägg: 2 674
Baguetter! Vad jag upplevde på Franska rivieran, baguetter till frukost varje dag och kö till konditoriet varje morgon!
Gärna serverat med ost på såklart, men sötsaker som t.ex. Nutella verkar också mycket vanligt.

Sedan kan man ju fråga sig hur länge matvanorna sett ut såhär. Spånar bara, men medelhavskosten kanske relaterar till hur man åt i området för hundratals år sedan?

Edit: Jag ser att det han skrivas några till inlägg medan jag komponerade mitt... Så det är alltså grekerna som är bakgrunden till dieten?

Senast redigerad av tano den 2011-08-16 klockan 12:31.
tano är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 13:11   #10
Clark
Registered User
 
Clarks avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 134
Redan de gamla grekerna hade nötkräm på baguetten.
Clark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 13:16   #11
häftig
Registered User
 
häftigs avatar
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 567
Pasta, pommes frites och bröd är ju inte särskilt sällsynt runt Medelhavet i varje fall
__________________
Journal
häftig är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-16, 13:40   #12
Löpsko
Opti
 
Löpskos avatar
 
Reg.datum: Feb 2011
Inlägg: 955
Citat:
Ursprungligen postat av Clark Visa inlägg
Redan de gamla grekerna hade nötkräm på baguetten.

__________________
Originally Posted by Gober
Du går inte på VLCD antar jag? Just nu skulle en bajskorv vara gott, med lite parmesan på.
Löpsko är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)