Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gammal 2010-04-20, 07:24   #1
de_dave
Registered User
 
de_daves avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 880
Träna efter sträckning baksida lår

Jag sträckte mig i vänster baksida lår i onsdags när jag spelade tennis. Då jag aldrig har sträckt mig tidigare trots idogt idrottande, vet jag ej hur jag ska hantera detta.

Jag har inte några känningar fr.o.m. igår, är det bara att köra på som vanligt nu eller bör man vänta lite till?
__________________
"Att vara en vara, eller inte vara en vara. Det är den stora efterfrågan."

Revisorns kamp mot formen
de_dave är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-20, 07:32   #2
Martin Löwgren
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 7 422
Muskelbristning innebär att muskeln och dess fibrer har skadats. Termer som sträckning eller ruptur används också. Belastar du en muskel mer en vad den tål kan detta leda till att dess fibrer går sönder. När fibrerna brister uppstår en blödning med en lokal vävnadsreaktion. Kroppen läker inte skadan med nya muskelfibrer utan med bindväv. Bindväven bildar en ärrvävnad som inte är lika stark och dessutom mindre elastisk än muskelvävnad och har därför en tendens att brista vid belastning. Upprepade muskelbristningar bildar lagning på lagning vilket till slut gör ärrvävnaden så stark och oeftergivlig att samma muskel går sönder på ett annat ställe. Om endast några fibrer gått sönder kallas det partiell ruptur och om hela muskeln slitits av kallas det totalruptur.
Vid en partiell ruptur är det fortfarande möjligt att använda muskeln även om det gör mycket ont. Vid en totalruptur är det däremot inte möjligt att använda muskeln.

Det kan finnas flera olika orsaker till att fibrer skadas. En muskel har (beroende på hur vältränad den är) en förmåga att utföra en viss mängd arbete under en viss tid, sedan behöver den vila. Denna mängd arbete kan uppnås vid kortvarig stor belastning eller vid långvarig lägre belastning. Är man i dålig form kommer man snabbare till det stadium då man kan få en bristning. Muskeln blir utmattad och trött, och det finns risk för att den skadas. Förutom detta löper man större risk att skada sig om man idrottar utan att först ha värmt upp och använt musklerna i dess ytterläge. En plötslig belastning, till exempel springande eller en spark, kan skada en ouppvärmd muskel. Detsamma gäller om en muskel har blivit kraftigt avkyld, då är den stel och känslig för belastning. Man kan även göra misstaget att börja idrotta för tidigt efter en skada och därmed belasta muskeln/vävnaderna mer än de tål.

En muskelbristning upplevs i regel som en stark smärta som plötsligt uppstår i muskeln, särskilt om det är en stor då det kan kännas som om det är något som sprängs i muskeln eller som att någon kör en kniv rakt in i muskeln. Vid mindre omfattande bristningar är det vanligare att det mer känns som en liten sträckning som tillfälligt hugger till men som sedan försvinner. Däremot kommer ofta smärtan tillbaka när man blir kall och en ordentlig stelhet, smärta och ömhet infinner sig i muskeln.

Det är oavsett storlek på bristningen av största vikt att skadan akut behandlas på plats och då efter den så kallade Globala PRICE-metoden. Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation. En idrottsutövare som enbart vilar till dess att symtomen har minskat eller försvunnit löper stor risk att skadan kommer tillbaka när idrottsaktiviteten återupptas.

Med en korrekt utförd akutbehandling, noggrann undersökning, bra rehabilitering och behandling av muskelbristningen tar det cirka sex till åtta veckor för bristningen att läka ut.
Det är av stor vikt att inte återuppta idrottsaktiviteten förrän skadan är läkt, det vill säga när full rörlighet och styrka återfåtts. För att förebygga nya skador måste full muskellängd och full styrka erhållas. Om det uppstår ärrvävnad och därmed förkortning av muskeln, är det stor risk för långdragna besvär.
Martin Löwgren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-20, 07:49   #3
de_dave
Registered User
 
de_daves avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 880
Tack för ett bra och utförligt svar!

Följdfråga, jag är inte kunnig på olika typer av (idrotts-)skador. Det jag kallar sträckning kan ju vara något annat. i Onsdag när jag värmde upp inför tennisen kände jag en plötslig "stelhet" i baksida lår. Kände inte den smärta som du beskrev ovan. Stelheten höll i sig ca två dagar och kändes bara i två fall. Kände inte av det egentligen under dagarna, främst när jag försökte böja benet, ex när jag skulle lyfta foten för att knyta skorna så gick det knapp att lyfta benet det sista pga stelheten.

Skulle du säga att det är en sträckning och att jag isf behöver 6-8 veckors rehab?

Följdfråga på det också, har aldrig rehabtränat för något som detta, kan du tipsa om någon bra sida/tråd dä sådan träning beskrivs (löpning samt gymträning för ben)?
__________________
"Att vara en vara, eller inte vara en vara. Det är den stora efterfrågan."

Revisorns kamp mot formen
de_dave är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-20, 08:00   #4
creperiet
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 1 529
"Stelhet" kan vara just precis det, orsakad av till exempel tidigare träning. Det kan också vara några enstaka fibrer som gått sönder. Det finns olika grader av partiell ruptur, men en stelhet som endast håller i sig i två dagar är med största sannolikhet inte en bristning. Däremot kan det vara en indikation på att muskeln kanske är trött vilket i sig ökar risken för muskelskada.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Landström Visa inlägg
Att ligga jävligt lågt i fettprocent har inte många fördelar... Man får inte ens ligga mer. Och skulle man få det så är det inte ens säkert att man orkar det...
Citat:
Ursprungligen postat av Tricklew Visa inlägg
Jag har haft internet i 15år, mina krav för onanerande går upp avsevärt för varje år. Jag har passerat den ålder då jag kunde onanera till Mtv och inkorrekt fakta.
creperiet är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-20, 18:38   #5
de_dave
Registered User
 
de_daves avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 880
Låter rimligt. Blir lite lättare genomblödningsträningen kommande benpass med andra ord
__________________
"Att vara en vara, eller inte vara en vara. Det är den stora efterfrågan."

Revisorns kamp mot formen
de_dave är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)