Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2002-06-13, 19:17   #1
ekim
Mycket Flitig Medlem
 
ekims avatar
 
Reg.datum: Jan 2002
Inlägg: 127
Post rökt mat

Har en bekant som ständigt hävdar att rökt mat är giftigt, så pass att inte ens bakterier vill röra skräpet. Och att det är därför som det håller sig så bra.

Någon som vet hur det ligger till??
ekim är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-06-13, 19:28   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 523
Post

Ja, rökt kött har många possitiva egenskaper.

När man utsätter köttet för varm eller kall rök fäster ett stort antal kemiska föreningar från det pyrande träspånet på ytan. På ytan sitter bakterierna och det är på ytan som fettet kan härskna.

Vissa av dessa föreningar är bakteriedödande och vissa är antioxidativa. Självklart är en del direkt giftiga för oss också men de possitiva egenskaperna överväger stort. Rökt kött och fisk har ju människan ätit så länge den kunnat hantera elden. Hållbarehet är ju bra mycket längre på rökt kött.

Ät rökt med gott samvete. Gott är det ju redan

[ 13 Juni 2002: Inlägget har ändrats av: Sverker ]
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-06-13, 19:42   #3
ekim
Mycket Flitig Medlem
 
ekims avatar
 
Reg.datum: Jan 2002
Inlägg: 127
Post

Härligt då blir det mängder med rökt fisk i fortsättningen...
ekim är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-06-13, 21:55   #4
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Rökt sik, ett tips bara!
  Svara med citat
Gammal 2002-06-14, 18:06   #5
Platina
 
Reg.datum: Apr 2002
Inlägg: 19
Post

Rökt mat innehåller nitriter som tillsammans med sekundära aminer (finns i bla fisk och grönsaker) bildar nitrosaminer under katalys av vätejoner (det är ju surt i magsäcken). Nitrosaminer är ett av de mest cancerframkallande ämnen (iofs bland många)man känner till.
Platina är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-06-14, 18:08   #6
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Å gud vad farligt....
  Svara med citat
Gammal 2002-06-14, 19:34   #7
spinkoo
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Rökt makrill är nog det godastte som finns...*mums...inge canser biter på mig, jag äter vitaminer!!!

SÅ det så..
  Svara med citat
Gammal 2002-06-15, 07:22   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 523
Post

Du har helt rätt Platina. Nitrit kan ge nitrosaminer och därmed ökad risk för cancer.

Till de flesta charkvaror och det kött som röks tillsätts nitritsalt. Nitritsaltet ger en aptitligt ljusrosa färg på kasslern eller korven OCH håller tillbaka klart giftiga bakterier som Botulinum.

Vill man riskera botulinumförgiftnig eller en kassler som har samma färg som köttfärslimpa får man rimma själv i köket.

Hela livet är en avvägning av risker. Eftersom jag är skolad under överenseende av livsmedelsverket en gång i tiden väljer jag naturligtvis nitritsaltade produkter.

Resonemanget om nitrit gäller inte fisk som rökt utan i så fall fiskkonserver.

Ämnena som bildas i rökningen fortsätter naturligtvis sin aktivitet även i magen efter man ätit upp korven.

Sverker
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-06-15, 08:40   #9
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Citat:
Ursprungligen skickat av Sverker:
<STRONG>Ämnena som bildas i rökningen fortsätter naturligtvis sin aktivitet även i magen efter man ätit upp korven.</STRONG>

Korv?
Vem f-n äter korv...?
  Svara med citat
Gammal 2002-06-15, 13:28   #10
ivandrago
Chip Rommel fan no 1
 
ivandragos avatar
 
Reg.datum: May 2002
Ort: stockholm
Inlägg: 1 661
Thumbs up

ett hett tips är rökta räkor. Otroligt mumsigt! Vill man vara lite onyttig kan man doppa dem i aioli. MMM! :p
ivandrago är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-29, 11:25   #11
Fighterbabe
Banned
 
Reg.datum: Feb 2007
Ort: Karlstad
Inlägg: 506
Farligt?

Det där med nitrit, gifter och tumörbildningar av rökt kött. Hur hårt ska man ta det?

Är det farligt att äta 300 g kassler/dag om man inte vill äta fisk eller kyckling?
Fighterbabe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-29, 11:29   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
Det är definitivt ett intag som ligger över alla rekommendationer.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-29, 11:40   #13
L-Sami
El grande salami
 
Reg.datum: Jul 2006
Inlägg: 8 600
Rökt lax
__________________
Leg. sjukgymnast (OMT/Idrottsmedicin/Msc)

Min träning

Bloggen - 160107
L-Sami är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-29, 11:41   #14
Ganymedes
winning
 
Ganymedess avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 2 821
Självklart är alla överdrifter per definition osunda och visst ska man tänka kritiskt. Men jag imponeras ändå av att folk tror att det säljs rent hälsovådliga produkter i våra butiker. Vi har ganska sträng lagstiftning när det gäller livsmedel. En normal konsumtion av produkter du hittar i din matbutik, lär inte vara giftigt. Det kan du hälsa din nojjiga polare, ekim.
Ganymedes är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-29, 11:45   #15
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
Det finns dock ingen säker nedre gräns för exponering av nitrosaminer, och som SLV säger, är det "klokt att försöka minska exponeringen så mycket som möjligt".

Åtskilliga studier har gjorts på senare år som visar ett klart dosrelaterat samband mellan regelbundet intag av charkprodukter och cancer, som Meat Consumption and Risk of Colorectal Cancer ur JAMA Vol. 293 No. 2, January 12, 2005, en undersökning på 140000 personer, där slutsatsen är:

Citat:
Our results demonstrate the potential value of examining long-term meat consumption in assessing cancer risk and strengthen the evidence that prolonged high consumption of red and processed meat may increase the risk of cancer in the distal portion of the large intestine.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)