senaste veckorna har jag haft i ca 2 matskedar sojamjöl i havregrynsgröt *2/dag.
har på andra ställen läst om sojamjöl och då verkar det framgå som att det är rena giftet (något överdrivet). så det jag söker svar på är om det ändå är lugnt att ta ca 4 matskedar/dag utan att man avlider om några veckor? (obs ironi, nej jag tror inte att man dör men om det är som folk skriver att det bland annat hämmar proteinupptaget så känns det som att det kan kvitta)
det är det extra proteinet jag är ute efter kan tilläggas.
jag klistrar in lite olika citat:
Förutom att skada fertiliteten kan soja äver skada sköldkörteln och funkar inte den så funkar ingenting i kroppen. Här finns mer info
http://www.mercola.com/article/soy/index.htm
nån annan skriver:
Soja är inte någon ursprunglig mänsklig föda - vilket är uppenbart eftersom det är direkt giftigt att äta i okokt form. Även sojamjölet innehåller fytinsyror (minskar mineralupptaget), lektiner (hämmar proteinupptaget) och fytoösterogener (växternas motsvarighet till kvinnligt könshormon).
nån länkar till denna med massa påståenden, bland annat:
Sojamat innehåller trypsinhämmare som hämmar proteinupptaget och påverkar bukspottkörtelns funktion.
Sojamat ökar kroppens behov av vitamin D, vilket behövs för en stark benstomme och en normal tillväxt. Fytinsyran i sojarätter medför mindre tillgängligt järn och zink, nödvändiga för hälsan och utvecklingen av hjärnan och nervsystemet
Sojarätter kan orsaka brist på kalcium och vitamin D, vilka båda behövs för en frisk benstomme.
I en brittisk regeringsrapport dras slutsatsen att det finns svaga bevis för att sojarätter skulle skydda mot bröstcancer eller någon annan typ av cancer. Faktum är att sojarätter kan resultera i en ökad risk för cancer.
http://www.westonaprice.org/brochure...e_sv.html#soja