Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2002-05-03, 15:10   #1
Danne S
Registered User
 
Danne Ss avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 116
Post Olivolja igen

jag läste i den här tråden olivolja att man inte ska steka med olivolja, stämer det? Jag steker jämt kyckling och liknande i det.
__________________
Death is not the opposite of life, death is the opposite of choice.

the fool
Danne S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 20:16   #2
The Dwag
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Läste det med någonstans… att den inte reagerade positivt av värme.

Men vi har ju en fett expert på forumet,,, så han kan nog detta !
  Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 20:33   #3
mane
Erfaren Medlem
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: uppsala
Inlägg: 140
Post

olivolja ska man inte steka med har jag också hört. men varför använda olivolja?

nya rön visar att olivolja inte är nyttigare än solrosolja! och olivolje priset är absolut inte bra för din plånbok
mane är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 06:39   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 522
Post

Har ju skrivet det tidigare !

Stek i flytande margariner gjorde på svensk rapsolja ! Då slipper man mycket skvättande och jag uppfattar att stekytan blir knaprigare. Inte som smör men nästan...
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 06:47   #5
leiap
Registered User
 
leiaps avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 115
Post

Varför inte bara använda lite smör? Det är mättat fett och bildar inga transfetter vid upphettning. Dessutom har det i en undersökning visat sig att smör som tillsattes vid stekning inte sögs upp av köttet.

Jag tar risken att få i mig nåt gram mättat fett, än en muterad fettmolekyl. De är långt mycket mer skadliga (och fettbildande?).
leiap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 09:41   #6
Bamse
Registered User
 
Bamses avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: 08
Inlägg: 2 133
Post

Men Olivolja i ett glas vatten är bra..? Hur många gram kan en kapsyl Olivolja tänkas väga?
Bamse är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 14:22   #7
spinkoo
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Hur är det med dem nya moderna fetterna från becel. De är ju nästan samma som smör men mycket av det mättade fettet är utbytt mot fleromättat och omättat. Förstörs ALLTID bra fettsyror när man steker..?!

MVH/SPinkoo
  Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 16:30   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 522
Post

Vi klyver hårstrån här.
Nej, skulle man steka i fleromättat fett är det en yterst liten del som förstörs. Så länge vi inte äter stekt mat 7 dagar i veckan 3 gånger per dag är det inga problem.
Men nu är det bättre att välja fleromättat fett till kalla såser och dressingar för att undvika det lilla.

Steka skall man hellre göra i enkelomättat fett.
Det mättade fettet är ju egentligen iget problem för en hårt tränande eftersom de förbränns och inte hinner lagra in i kroppen. Det mättade fettet är den stora faran för normal-Svensson som inte rör på sig.
Stek med förnuft.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-05, 18:46   #9
stefannn
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

varför bry sig det blir ju äckligt när man steker i oliveolja.
mvh/stefan
  Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)