Stek i flytande margariner gjorde på svensk rapsolja ! Då slipper man mycket skvättande och jag uppfattar att stekytan blir knaprigare. Inte som smör men nästan...
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Varför inte bara använda lite smör? Det är mättat fett och bildar inga transfetter vid upphettning. Dessutom har det i en undersökning visat sig att smör som tillsattes vid stekning inte sögs upp av köttet.
Jag tar risken att få i mig nåt gram mättat fett, än en muterad fettmolekyl. De är långt mycket mer skadliga (och fettbildande?).
Hur är det med dem nya moderna fetterna från becel. De är ju nästan samma som smör men mycket av det mättade fettet är utbytt mot fleromättat och omättat. Förstörs ALLTID bra fettsyror när man steker..?!
Vi klyver hårstrån här.
Nej, skulle man steka i fleromättat fett är det en yterst liten del som förstörs. Så länge vi inte äter stekt mat 7 dagar i veckan 3 gånger per dag är det inga problem.
Men nu är det bättre att välja fleromättat fett till kalla såser och dressingar för att undvika det lilla.
Steka skall man hellre göra i enkelomättat fett.
Det mättade fettet är ju egentligen iget problem för en hårt tränande eftersom de förbränns och inte hinner lagra in i kroppen. Det mättade fettet är den stora faran för normal-Svensson som inte rör på sig.
Stek med förnuft.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.