Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2002-05-01, 23:03   #1
Danne S
Registered User
 
Danne Ss avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 116
Post Köttfärs

Finns det mager köttfärs eller? Där jag handlar verkar det bara finns 10%ig köttfärs. Det kan ju inte va bra i längden.
__________________
Death is not the opposite of life, death is the opposite of choice.

the fool
Danne S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-02, 06:07   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 522
Post

Köttfärs 10 % är bra mat.
Fetthalten variera naturligtvis beroende på vilka bitar som mals ned samt hur mycket späck personalen bakom disken " stöttar " köttet med.

Nu brukar den magra köttfärsen snarare vara 6 - 8 % än 10 % fett så fortsätt med köttfärssåsen till makaronerna.

En köttfärs gjord på enbart magert kött håller ned mot 2 % fett men blir tråkigt torr att äta.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-02, 06:36   #3
razores
Mycket Bitig edlem
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Helsingborg
Inlägg: 343
Post

Och i en vanlig lokal ICA butik t ex så är den magra köttfärsen oftast rätt mycket dyrare... Men på Willys, Maxi (oxå ICA) så brukar priserna inte skilja så mycket.

Men som Sverker skrev så om fetthalten blir alltför låg så blir den väldigt torr att äta. Men det ska ju bara ätas så...
__________________
- min klocka börjar sitta riktigt tight nu...-
razores är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-02, 07:51   #4
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Post

Danne S: 10 % köttfärs är det magraste som jag har hittat till rimligt pris. Se bara till att hälla på lite extra olja under tilllagningen så det inte blir för lite fett i kosten...
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-02, 11:27   #5
Danne S
Registered User
 
Danne Ss avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 116
Post

ok, verkar va rätt lugnt alltså. Kör på med 10%ig då. tack för hjälpen.
__________________
Death is not the opposite of life, death is the opposite of choice.

the fool
Danne S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-02, 15:11   #6
-xR-
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Göteborg
Inlägg: 746
Post

Hmm, hur mycket av den köttfärsen är då protein? Jag tittade på köttbullar och där var fett procenten högre än protein halten. Inget bra om man deffar.
-xR- är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-02, 16:09   #7
Lave
Våga vara vattnig
 
Laves avatar
 
Reg.datum: Jan 2002
Ort: Landskrona
Inlägg: 247
Post

Har för mig att nötfärs har ett proteininnehåll på ca 20%..
__________________
All the things you wish you could be, that’s me.
Lave är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 03:57   #8
Rob The Man
Hård men rättvis
 
Rob The Mans avatar
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Västerås
Inlägg: 317
Post

Gör din egen färs istället. Lövfiff som du gör färs av eller kyckling älg blir otroligt mager.
Annars brukar jag hålla mig till magert oxkött tror det är mindre % i det.

Om du tycker om nötfärs så koka den först sen häller du bort fettet som den har släppt via kokningen sen steker du den då lär du ha en % på 5-6% fick lära mig det av Sveriges ända Mr Olympa deltagare här i stan

/Robban
Rob The Man är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 15:22   #9
Bamse
Registered User
 
Bamses avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: 08
Inlägg: 2 133
Post

Koka? I vatten? Sen då? Hålla för med locket och hälla ut vätskan, och sen steka?
Bamse är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 17:11   #10
Rob The Man
Hård men rättvis
 
Rob The Mans avatar
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Västerås
Inlägg: 317
Post

Bamse stämmer bra det


/Robban
Rob The Man är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 19:34   #11
s@ndberg
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2001
Inlägg: 34
Post

När jag väljer bland köttfärspaketen i disken tänker jag "ju rödare desto magrare". Stämmer detta? En färs som är rosa med mycket vita inslag tycker jag borde tyda på mer fett inblandat. Någon som vet sin sak?
s@ndberg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-03, 19:45   #12
Lave
Våga vara vattnig
 
Laves avatar
 
Reg.datum: Jan 2002
Ort: Landskrona
Inlägg: 247
Post

>Rob the man
Tack för tipset med färsen.. Aldrig tänkt så långt.. Ska testa det, börjar bli enformigt med tonfisk, kyckling o räkor nu efter 5-6 veckor

>s@ndberg
Det stämmer ganska bra.. De vita inslagen har en förmåga att bestå av fett.. Titta på ett paket fläskfärs eller blandfärs

__________________
All the things you wish you could be, that’s me.
Lave är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 06:36   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 522
Post

Färg på köttfärs är svårt !!

Det finns faktiskt presenterade resultat i svensk facklitteratur där man lät erfarna charmästare uppskatta fetthalten i prov på köttfärs.
Det var prov på köttfärs i området 15 - 25 % och det var inte många som gissade rätt . Möjligt att mager köttfärs är aningen lättare, men skulle inte gå efter det.
Sverker
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 13:15   #14
Viveqa
Registered User
 
Viveqas avatar
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Lund
Inlägg: 719
Post

>ska testa Rob the mans tips...
Viveqa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-04, 15:06   #15
develer
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Kanske jag kan vara till hjälp här!? Har jobbat som styckare och styckmästare i butik många år. Det finns en del butiker som har en standard på hur köttfärsen ska vara bla ICA och Hemköp. Där är det MAX 10% som gäller! Hur kan man veta det då?? Jo, då köper dom hem kött som är kontrolerat att det inte är mer än 10% fett. Det ligger förpackat i påsar och är bara att skära ner och mala.
Ett tipps om ni vill ha magrare köttfärs är att gå till en butik som tar hem hela djur och styckar själv. Be då att få köpa halsen. Hel eller ner mald. Det köttet är perfekt till föttfärs. Magert och bra!! Å visst, det kan bli lite tort men va fan!! Vill man .....
  Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)