Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gammal 2008-10-19, 15:39   #1
berra_berra
Registered User
 
berra_berras avatar
 
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 266
Bästa brödet?

Jag skulle jättegärna vilja ha lite tips och åsikter om något nyttigt och gott bröd.

Antingen som man kan köpa i butik eller baka själv. Baka själv är trevligast.

En till fråga, vad är bäst knäckebröd eller mjukt bröd?
berra_berra är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 15:47   #2
Yankeee
Registered User
 
Yankeees avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 25 295
Vad som är bäst beror ju på vad man äter i övrigt. Men generellt skulle jag säga knäckebröd.
Yankeee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 16:14   #3
Icefire
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 1 025
Bröd bakat på surdeg är bra, blir lite nyttigare än "vanligt" bröd. Om du tycker det är kul att baka så gör en surdeg av rågmjöl. Sen kan du baka ut med mer rågmjöl och vetemjöl.
Generellt sett så blir det ju nyttigare att baka själv, då man kan ha koll på vad man stoppar i sitt bröd. Flertalet bröd i affären innehåller lite väl mycket sötningsmedel och tillsatsämnen, vilket jag själv inte gillar. Dessutom smakar de bröden inte särskilt gott.
Som köpebröd föredrar jag knäckebröd. Men mjukt bakar jag själv. Godare och billigare.
__________________
RandomC är snygg.
Icefire är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 16:26   #4
WHITEFOLKS
Registered User
 
WHITEFOLKSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 4 745
Nyttigare är som vanligt beroende på sammanhang. Om man äter i brödet för att kolhydratladda eller återhämta sig efter ett konditionspass så är nog vitt bröd bättre lämpat än mycket annat.

Som Yankee säger så beror det ju på hur kosten ser ut i allmänhet och även på varför du intar brödet. Mer av fiber, vitaminer och mineraler är inte alltid bättre.
WHITEFOLKS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:06   #5
Snorkelfarsan
Registered User
 
Snorkelfarsans avatar
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Sthlm
Inlägg: 732
En personlig favorit Pågens "Javisst!", riktigt gott och saftigt med solrosfrön i samt en del fullkorn - sötad med svartvinbärssylt. Men den är nog inte så nyttigt som den utger sig för att vara. och det flesta mjuka brödtyperna, även om dom är mörka, har generellt sett ganska högt eller medelhögt GI. Det man ska satsa på är bröd av typ pumpernickel, alltså med mycket frön och av grovt mjöl, helt lite eller ingen sötning. Det är ju såklart inte riktigt lika gott men med nåt smarrigt på så är det inga problem. Annars är ju knäckebröd det bästa som sagt.
__________________
- "Milk is for babies, when you grow up you have to drink beer."
Snorkelfarsan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:07   #6
CV!
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 128
Lingongrova måste väll vara ganska nyttigt?
CV! är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:17   #7
Snorkelfarsan
Registered User
 
Snorkelfarsans avatar
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Sthlm
Inlägg: 732
Lingongrova är helt ok, dock inte så grovt. konsistensen är ju ganska mjuk och och en stor del av den bruna färgen kommer mestadels från sirap skulle jag tippa på.

Ingredienser:
Vetemjöl, vatten, siktat rågmjöl, fullkornsrågmjöl*, sirap (glukos, sackaros och fruktos), klippt fullkornsråg*, surdeg på vete och fullkornsråg*, vört, fullkornsvetemjöl*, vetegluten, socker, jäst, vegetabilisk olja, lingon (1,5%), vetekli, röda vinbär, förjäst vetemjöl, vetestärkelse och salt.

* Fullkornsinnehåll: 17%, motsvarande 25% av torrvikten.

Det mesta är ju vanligt vetemjöl som du ser, även en del rågmjöl och sen sirap. det är svårt att uppskatta exakt hur många procent vetemjöl kontra rågmjöl osv det är, jag tror dock att handlar om mer än 50%.
__________________
- "Milk is for babies, when you grow up you have to drink beer."
Snorkelfarsan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:19   #8
-Englund
Registered User
 
-Englunds avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Sala
Inlägg: 618
Solklart är hur gott som helst och de är 50% fullkorn fattar inte att det är så mkt fullkorn, smakar inte som det:S Kommer dock ej ihåg om det var torrvikten elr ej.
-Englund är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:24   #9
roosm
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 170
Jag brukar baka själv...
Surdegsbröd med surdeg på:
Jäst, vatten, lätt kesella, grahamsmjöl och dinkelmjöl.
Blandar sedan ut surdegen med grahamsmjöl, dinkelmjöl, havregryn, havrekli, vetekli, sojamjöl (1% fett), bak-proteinpulver, lätt kesella och brödkryddor.
Viktigt är att använda ordentligt med jäst (typ dubbla mot vanliga vetemjölsbröd) annars jäser det väldigt dåligt.

Jag tycker brödet blir riktigt gott, ganska hårt/kompakt, inte så fluffigt som mjukt bröd brukar vara, men som sagt, riktigt gott.
Det brödet jag bakar har ung dessa värden:
Per 100g:
20-25 g protein
5 g fett
25-30 g kolhydrater
ca 250 kcal.

Vill man så kan man med fördel smaksätta brödet genom att baka in lite solrosfrön eller liknande. Då blir det ännu godare.
roosm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:30   #10
Snorkelfarsan
Registered User
 
Snorkelfarsans avatar
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Sthlm
Inlägg: 732
Citat:
Ursprungligen postat av -Englund Visa inlägg
Solklart är hur gott som helst och de är 50% fullkorn fattar inte att det är så mkt fullkorn, smakar inte som det:S Kommer dock ej ihåg om det var torrvikten elr ej.
http://www.skogaholm.se/skogaholm/ma...2573E10026CA14

Dom påstar iaf att det är 50% f-korn
__________________
- "Milk is for babies, when you grow up you have to drink beer."
Snorkelfarsan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:47   #11
astrodog
Sup, registered user?
 
astrodogs avatar
 
Reg.datum: Sep 2005
Inlägg: 514
Dinkelscones
Fröigt (nyhet!)
__________________
Har inte tid med att ge privata tips längre, tyvärr!
astrodog är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 21:52   #12
-Englund
Registered User
 
-Englunds avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Sala
Inlägg: 618
Citat:
Ursprungligen postat av Snorkelfarsan Visa inlägg
http://www.skogaholm.se/skogaholm/ma...2573E10026CA14

Dom påstar iaf att det är 50% f-korn


"Andelen fullkorn är 38 % av färskvikten vilket motsvarar 50 % av torrvikten."

Hittade detta efter lite Sök, Kustjägar-style!
-Englund är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 22:02   #13
TjeckRacer
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 74
Citat:
Ursprungligen postat av CV! Visa inlägg
Lingongrova måste väll vara ganska nyttigt?
9% socker (sirap) tror jag
TjeckRacer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 22:18   #14
Sadde
Registered User
 
Saddes avatar
 
Reg.datum: Aug 2006
Inlägg: 1 082
Förvånad över att ingen nämnt "Polar Extrem" än. Det brödet är riktigt gott, och ganska kcal-snålt om man jämför med liknande brödsorter. Att något bröd är "nyttigt" innebär dock inte att brödet ska vara kcal-snålt men jag personligen ser "Polar Extrem" som ett "nyttigt" bröd.
Sadde är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-19, 22:24   #15
WHITEFOLKS
Registered User
 
WHITEFOLKSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 4 745
Vad är nyttigt med polarkraft extrem?
WHITEFOLKS är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)