Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-05-08, 21:51   #1
kirtap
Registered User
 
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 14
lektiner

Jag hörde för ett tag sen talas om eventuella skaderisker från fullkornsprodukter, nötter, bönor m.m. pga något som kallas lektiner.

Aldrig hört talas om detta tidigare, ligger det något i det eller är det bara humbug?
kirtap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-09, 05:33   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Lektiner är en förm an antinutritionella ämnen, ett protein. Det stämmer alltså mycket väl det du hört. Baljväxter är extra rikt på lektiner, framför allt sojabönor.

Lektiner färsämrar ptoteinindigestionen och hämmar mineralabsorbtion, kan även leda till magbesvär, illamående och kräkningar. Blötläggning och tillräcklig koknig oskadliggör lektinerna så är bönorna kokta behöver du inte oroa dig.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-09, 05:38   #3
Tabbe
James Bond
 
Tabbes avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: Sthlm
Inlägg: 1 316
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Lektiner är en förm an antinutritionella ämnen, ett protein. Det stämmer alltså mycket väl det du hört. Baljväxter är extra rikt på lektiner, framför allt sojabönor.

Lektiner färsämrar ptoteinindigestionen och hämmar mineralabsorbtion, kan även leda till magbesvär, illamående och kräkningar. Blötläggning och tillräcklig koknig oskadliggör lektinerna så är bönorna kokta behöver du inte oroa dig.
Om jag äter bönor direkt från en konservburk, finns det lektiner kvar?
__________________
Existing is a fact.

Living is an art.

Grub om kost
Tabbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-09, 05:39   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Tabbe Visa inlägg
Om jag äter bönor direkt från en konservburk, finns det lektiner kvar?
Dom är ju knappast råa.

Tvärtom kan du nog vara bra mycket mer säker på att lektiner, trypsininhibitorer och saponiner (vilka alla tre är antinutritionella substanser i baljväxter som oskadliggörs av kokning) försvunnit ur dom bönorna än om det kokats hemma av någon utan tillräckliga kunskaper.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-09, 11:25   #5
kirtap
Registered User
 
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 14
Intressant, så de mesta av baljväxternas lektiner oskadligörs vid kokning och blötläggning? Vet du hur det ligger till med nötter, frukt(?), grönsaker(?) m.m då dessa oftas äts oprocesserade
kirtap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-09, 11:31   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av kirtap Visa inlägg
Intressant, så de mesta av baljväxternas lektiner oskadligörs vid kokning och blötläggning? Vet du hur det ligger till med nötter, frukt(?), grönsaker(?) m.m då dessa oftas äts oprocesserade
Inga av dom där produkterna innehåller lektiner i en mängd som lär innebära problem att förtära. Vet inte ens om alla där innehåller lektiner alls ärligt talat.

Men antinutritionella substanser finns det gott om i våra livsmedel, fytat i fullkornsprodukter och baljväxter och oxalsyra i t.ex. broccoli, spenat och sojabönor.
Likaså förekommer naturliga växtgifter såsom glykoalkaloider som kan bildas i potatis, cyanogena glykosider i linfrön, fenylhydrazin i svamp, aflatoxin i nötter o.s.v.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-09, 11:40   #7
kirtap
Registered User
 
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 14
Alright, tack
kirtap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-10, 11:15   #8
CoolHandLuke
Registered User
 
CoolHandLukes avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
Vissa påstår att blötläggning kontra lång koktid är att föredra för att minimera antinutrienter samtidigt som man maximerar mikronutrienter. Dessutom sparar man energi.
Lite jobbigare men ganska trevligt är att gå ännu längre och grodda frön något eller några dygn.

Finns en del andra gamla tricks som att blötlägga i basisk lösning. En annan variant är att återanvända blötläggningsvattnet så att man orsakar en lättare fermentering.
__________________
"The trouble with eating Italian food is that five or six days later you're hungry again." -George Miller
CoolHandLuke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-10, 15:41   #9
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av CoolHandLuke Visa inlägg
Vissa påstår att blötläggning kontra lång koktid är att föredra för att minimera antinutrienter samtidigt som man maximerar mikronutrienter. Dessutom sparar man energi.
Lite jobbigare men ganska trevligt är att gå ännu längre och grodda frön något eller några dygn.
Sojabönor måste alltid värmebehandlas. Oavsett om de har groddats och/eller fermenterats så måste de värmebehandlas. Gör man egen tofu måste även mjölken kokas en stund.

Gissar att det är samma princip för alla produkter som är väldigt rika på lektiner. De som lever på "Raw Food" kan t.ex. inte äta sojabönor just p.g.a. att det alltid kräver värmebehandling för att kunna äta.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)