Citat:
Originally posted by Nitrometan
Man måste ju kunna känna skillnad på t.ex. habañero från olika odlingsställen, eller habañero och piri piri. Fast mina smaklökar är inte bortbrända än.
|
Smaklökarna blir inte bortbrända som många säger. Men vissa trigeminal celler för smärtförnimmelse i munnen blir störda och producerar mindre signalsubstans för smärta så att capsaicinet inte orsakar samma smärta längre. Det är därför man kan använda chili som smärtlindrare på huden, initialt gör det ondare, men på lite sikt så minskar smärtan av olika åkommor. Men det innebär bara att man får *lättare* att känna signalerna från smaklökarna när man äter chilies!
(och att man om man VILL ha smärt/stark mat känslan för endorfin kicken mm måste äta starkare)
Sedan medan det är trivialt att känna skillnad på helt andra chili och habanero, som piri piri så blir det lurigare med odlingsplats, även samma planta på samma plats i mitt fönster smakar mycket olika beroende på när den plockas och vilken årstid.
Sen angående tråden.
Zipitups förslag fast med lite extra färsk chili är nog faktiskt det som funkat bäst för mig också! Något speciellt bra med tomatsåsen mot halvtaskig tonfisk. (riktigt god tonfisk kan man ju äta ur burken
)
Nils