Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gammal 2013-10-25, 22:39   #12436
Jarod
Kolozzeum Security
 
Jarods avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Sverige
Inlägg: 8 292
Ett litet intressant add-on till Firefox: Lightbeam

Citat:
Mozilla Lightbeam Shows Who's Watching You Online
http://mashable.com/2013/10/25/mozil...m-fb-main-link

https://addons.mozilla.org/en-US/fir...am/?src=search
__________________
Citat:
Stop trollin´
Jarod är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-26, 13:13   #12437
Kräket
Registered User
 
Kräkets avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 478
Har en fråga gällande luftflöden i datorchassi och hur man kan reglera dessa.

Jag har ett Antec 1200-chassi, och ett Noctua NH-D14 som processorkylare. På toppen av mitt chassi sitter en mycket stor fläkt som blåser luft in i chassi. På baksidan sitter 2 mindre fläktar.

Jag har tidigare haft de medföljande fläktar som följer till processorkylaren riktade "nedåt", mot grafikkortet. Bildgooglade lite, och ser att många verkar välja en placering där luftintag går från baksida av chassi och blåser mot HD m.m.

https://www.google.com/search?q=noct...=u&source=univ

Vill ogärna sätta fläktarna så att de motverkar varandra. Hur bör man göra?
Kräket är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-26, 13:21   #12438
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 74 407
Citat:
Ursprungligen postat av Kräket Visa inlägg
Har en fråga gällande luftflöden i datorchassi och hur man kan reglera dessa.

Jag har ett Antec 1200-chassi, och ett Noctua NH-D14 som processorkylare. På toppen av mitt chassi sitter en mycket stor fläkt som blåser luft in i chassi. På baksidan sitter 2 mindre fläktar.

Jag har tidigare haft de medföljande fläktar som följer till processorkylaren riktade "nedåt", mot grafikkortet. Bildgooglade lite, och ser att många verkar välja en placering där luftintag går från baksida av chassi och blåser mot HD m.m.

https://www.google.com/search?q=noct...=u&source=univ

Vill ogärna sätta fläktarna så att de motverkar varandra. Hur bör man göra?
Om din toppfläkt verkligen blåser in luft i chassit bör du montera om den. Det är meningen att den skall dra ut luft, uppåt, ur chassit.

Processorfläktarna bör nog blåsa bakåt i 1200, så luften från fronten sveper över komponenterna och ut bakåt/uppåt.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-26, 13:43   #12439
r1kkie
Registered User
 
r1kkies avatar
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Örebro
Inlägg: 1 147
Citat:
Ursprungligen postat av Kräket Visa inlägg
Har en fråga gällande luftflöden i datorchassi och hur man kan reglera dessa.

Jag har ett Antec 1200-chassi, och ett Noctua NH-D14 som processorkylare. På toppen av mitt chassi sitter en mycket stor fläkt som blåser luft in i chassi. På baksidan sitter 2 mindre fläktar.

Jag har tidigare haft de medföljande fläktar som följer till processorkylaren riktade "nedåt", mot grafikkortet. Bildgooglade lite, och ser att många verkar välja en placering där luftintag går från baksida av chassi och blåser mot HD m.m.

https://www.google.com/search?q=noct...=u&source=univ

Vill ogärna sätta fläktarna så att de motverkar varandra. Hur bör man göra?
Du vill skapa ett undertryck i chassit. Så en fläkt på ena sidan jobbar för att dra ut luft sen har du ennan annan som arbetar med att få in luft.

Eftersom varm luft stiger så kanske det kan vara bra att låta den varma luften blåsa ut högre upp än där man drar in.

Obs: Kan inget om data kyling etc utan tänker bara i ett logiskt och fysikt tänkande.
__________________
"If it was easy, everybody would be good at it.
I was told that long time ago by a coach. If you want something you never had before, you gotta be willing to do something you've never done before."
-Phil Heath
r1kkie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-26, 13:46   #12440
Kräket
Registered User
 
Kräkets avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 478
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Om din toppfläkt verkligen blåser in luft i chassit bör du montera om den. Det är meningen att den skall dra ut luft, uppåt, ur chassit.

Processorfläktarna bör nog blåsa bakåt i 1200, så luften från fronten sveper över komponenterna och ut bakåt/uppåt.
Hehe, då gör den nog det! Jag har inte grejat något med den, och nu när du säger det så kommer jag på att filtren sitter på framsidans fläktar, vilket indikerar insug till skillnad från baksidans.

Då borde m.a.o. jag sätta processorkylarens fläktar så att de sitter i samma riktning som inflödet av de fläktar som sitter på framsidan (?). Alternativt "mata" den stora fläkten på toppen för utsug?
Kräket är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-26, 13:51   #12441
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 74 407
Ja.

Och toppfläkten skall vara monterad för utsug.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 08:20   #12442
Kräket
Registered User
 
Kräkets avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 478
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Ja.

Och toppfläkten skall vara monterad för utsug.
Tack för alla svar. Har nu blåst rent och monterat ihop datorn. Anledningen till att jag plockade isär den till en början var att göra ett nytt försök att få ordning på mitt (ökända) problem med 4/6 GB minne.

http://i4memory.com/f54/asus-x58-6-1...stalled-19200/

Standardtipset är att de-montera processor och sätta på processorkylare igen, då många fått detta problem pga ojämnt tryck på processorn.

Tyvärr funkade det inte denna gång heller. Jag ändrade placering på processorkylaren, med förhoppning om att detta skulle ändra trycket. Jag inspekterade och kunde inte hitta böjda eller trasiga pins.

Datorn startar fortsatt om 3 ggr innan den kommer in i windows, vilket (om jag fattat saken rätt) indikerar att det är problem med spänningen över minnena.

Kan tilläggas att jag testat minnen individuellt och kört memtest utan att hitta problem.

Är det någon som löst detta problem? Sitter och fundera; Är snudd på omöjligt att veta vilket tryck man dragit skruvarna över processorn utan rätt verktyg. Nu drog jag dem till botten. Frågan är om jag bör de-montera igen, och släppa lite på kylarn.

Några tycks även ha löst bekymret genom att trixa med BIOS. Kanske jag borde felsöka i den änden istället....? Tacksam för input!
Kräket är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 10:12   #12443
Kabuto
man vänjer sig
 
Kabutos avatar
 
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Skellefteå
Inlägg: 475
Testat ett annat nätagg eller moderkort?

Det var längesen jag höll på att överklocka men på den tiden gick det ju att ändra volten till minnen och processor, du kanske ska prova ändra det? Men var väldigt försiktigt. Och lär dig hur du backupar bioset så du kan gå tillbaka om ändringen gör att det inte går att starta längre..
__________________
Några kilo till ska bort
Kabuto är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 11:28   #12444
Termy
理学療法士
 
Termys avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 1 227
Ger det något extra/överdrivet slitage om man har utorrent installerat på sin SSD-hårddisk, men ev. nedladdningar sker till en mekanisk hårddisk?
Termy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 11:29   #12445
Jockefoten
Registered User
 
Jockefotens avatar
 
Reg.datum: Dec 2008
Inlägg: 442
Citat:
Ursprungligen postat av Termy Visa inlägg
Ger det något extra/överdrivet slitage om man har utorrent installerat på sin SSD-hårddisk, men ev. nedladdningar sker till en mekanisk hårddisk?
Nya SSD är inte lika känsliga som de äldre generationerna var.
Jockefoten är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 11:33   #12446
Termy
理学療法士
 
Termys avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 1 227
Citat:
Ursprungligen postat av Jockefoten Visa inlägg
Nya SSD är inte lika känsliga som de äldre generationerna var.
Den är från 2011, men det kanske anses vara nytt? "Media wearout indicator" ligger på 92 % så är väl ok antar jag (har ingen större koll). Tänkte bara på det när jag installerade senaste utorrentverran (som för övrigt pga ouppmärksamhet installerade massa malwareskräp).
Termy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 11:59   #12447
Kräket
Registered User
 
Kräkets avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 478
Citat:
Ursprungligen postat av Kabuto Visa inlägg
Testat ett annat nätagg eller moderkort?

Det var längesen jag höll på att överklocka men på den tiden gick det ju att ändra volten till minnen och processor, du kanske ska prova ändra det? Men var väldigt försiktigt. Och lär dig hur du backupar bioset så du kan gå tillbaka om ändringen gör att det inte går att starta längre..
Nej inte testat annat moderkort eller nätagg.

King Grub gav rådet tidigare i tråden att stänga av c-states för att undersöka spänningen, och om nätagget kunde vara paj.

Har testat att i BIOS stänga av Intel Speed step och C1E. Däremot ska det finnas C1 C3 och C6 och dessa har jag inte lyckats hitta i BIOS.
Kräket är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 12:08   #12448
MS1
Registered User
 
MS1s avatar
 
Reg.datum: Sep 2013
Inlägg: 105
Citat:
Ursprungligen postat av Kräket Visa inlägg
Nej inte testat annat moderkort eller nätagg.

King Grub gav rådet tidigare i tråden att stänga av c-states för att undersöka spänningen, och om nätagget kunde vara paj.

Har testat att i BIOS stänga av Intel Speed step och C1E. Däremot ska det finnas C1 C3 och C6 och dessa har jag inte lyckats hitta i BIOS.
Har du provat att göra en Bios reset (CMOS)?
MS1 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 12:27   #12449
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 74 407
Citat:
Ursprungligen postat av Termy Visa inlägg
Den är från 2011, men det kanske anses vara nytt? "Media wearout indicator" ligger på 92 % så är väl ok antar jag (har ingen större koll). Tänkte bara på det när jag installerade senaste utorrentverran (som för övrigt pga ouppmärksamhet installerade massa malwareskräp).
Använd den som en vanlig hårddisk, med undantag att du inte defragmenterar den, har på Superfetch eller laddar ned en massa GB dagligen till den.

Om "Media wearout indicator" minskar med 4% per år du använder den som du gör, kan du nog räkna ut att du kommer att byta ut den av andra anledningar innan den siffran når 0%.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-27, 13:05   #12450
Termy
理学療法士
 
Termys avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 1 227
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Använd den som en vanlig hårddisk, med undantag att du inte defragmenterar den, har på Superfetch eller laddar ned en massa GB dagligen till den.

Om "Media wearout indicator" minskar med 4% per år du använder den som du gör, kan du nog räkna ut att du kommer att byta ut den av andra anledningar innan den siffran når 0%.
Ok! Tackar för svaret.
Termy är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)