2019-08-19, 11:01
|
#2281
|
Klår sin lillasyster i armbrytning
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Rīga
Inlägg: 11 020
|
Citat:
Ursprungligen postat av Rahf
Hur menar du att ökning av kroppsvikt inte är en tillförlitlig indikator? Är det att den varierar för mycket från dag till dag?
|
Jag menar såhär:
Citat:
Ursprungligen postat av Diomedea exulans
Den gamla rekommendationen på ca +500 kcal alltså.
Hade gissat.på mindre, det blir ju t ex +12 kg kroppsvikt på ett halvår, måste bli väldigt mycket fläsk där?
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Nej, det följer inte sådana matematiska modeller. Det finns många processer som kräver energi, som jag beskriver i artikeln. Långt från hela överskottet bildar kroppsvikt.
|
|
|
|
2019-08-19, 11:56
|
#2282
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2019
Inlägg: 180
|
Måste man öka sitt överskott med jämna mellanrum för att det fortfarande ska ge någon effekt?
Tänker mig att kroppen ganska snabbt borde vänja sig vid att ligga på 500 Kcal extra per dag och vilja ha mer för att kunna fortsätta växa.
Alternativt att man faktiskt ändrar vad som är kaloribalans och därför behöver ett nytt mål för att kalla det överskott.
|
|
|
2019-08-22, 16:52
|
#2283
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2013
Inlägg: 1 247
|
Får man någon näringsbrist om man enbart äter stekt ägg och potatis, olika frysta grönsaksmixar stekta i rapsolja, och olika frukter? Något enstaka livsmedel man kan komplettera med i så fall?
|
|
|
2019-08-23, 09:59
|
#2284
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2019
Ort: Skåne
Inlägg: 284
|
Citat:
Ursprungligen postat av upperkatt
Får man någon näringsbrist om man enbart äter stekt ägg och potatis, olika frysta grönsaksmixar stekta i rapsolja, och olika frukter? Något enstaka livsmedel man kan komplettera med i så fall?
|
Man brukar väl säga att man i princip får i sig allt viktigt av mjölk och ägg. Så släng in mjölk för säkerhets skull. Kossemjölk då, inte häxmjölk från en mansnippel
|
|
|
2019-08-23, 16:45
|
#2285
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 518
|
Citat:
Ursprungligen postat av upperkatt
Får man någon näringsbrist om man enbart äter stekt ägg och potatis, olika frysta grönsaksmixar stekta i rapsolja, och olika frukter? Något enstaka livsmedel man kan komplettera med i så fall?
|
Inte imorgon, inte om två månader, men sett över längre tid kommer du troligen inte få tillräckligt av de mineraler som kommer med kött och fisk. Främst järn, zink och selen från kött och jod ifrån havsfisk. Är du en ung tjej så kommer järnbristen säkert med tiden ifall du tränar tufft.
Kött har fördelen att djuret koncentrerat upp mineralet men sedan kommer det i en form som är mer upptagbar. "Köttfaktorn" ska vi inte heller underskatta.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2019-08-26, 11:07
|
#2286
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2016
Inlägg: 147
|
Jag undrar hur lite protein som behövs vid en måltid för att det ska anses räcka för att stimulera proteinsyntesen tillräckligt?Jag väger kring 70 kilo och mina luncher, som ofta är lakto-och vegetariska, består av 25 gram protein. Kolhydrater är både billigare, godare och lättare att äta mycket av.
Det mesta man hittar är hur mycket som är för mycket, men inte hur lite som är för för lite. Äter i övrigt 30-40 gram protein tre gånger om dagen, alltså ej inkluderat lunch.
Senast redigerad av Musique den 2019-08-26 klockan 11:13.
|
|
|
2019-08-26, 11:12
|
#2287
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2013
Inlägg: 1 524
|
Citat:
Ursprungligen postat av Musique
Jag undrar hur lite protein som behövs vid en måltid för att det ska anses räcka för att stimulera proteinsyntesen tillräckligt?Jag väger kring 70 kilo och mina luncher, som ofta är lakto-och vegetariska, består av 25 gram protein. Kolhydrater är både billigare och godare.
Det mesta man hittar är hur mycket som är för mycket, men inte hur lite som är för för lite. Äter i övrigt 30-40 gram protein tre gånger om dagen, alltså ej inkluderat lunch.
|
Man brukar säga ca 20g protein för att stimulera proteinsyntesen maximalt oberoende vad du väger har jag för mig, alltså kroppsvikten har ingen betydelse när det gäller att stimulera proteinsyntesen. Rätta mig gärna om jag har fel.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
|
|
|
2019-08-26, 14:41
|
#2288
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2016
Inlägg: 147
|
Citat:
Ursprungligen postat av svartakronan
Man brukar säga ca 20g protein för att stimulera proteinsyntesen maximalt oberoende vad du väger har jag för mig, alltså kroppsvikten har ingen betydelse när det gäller att stimulera proteinsyntesen. Rätta mig gärna om jag har fel.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
|
Det hade ju varit väldigt bra, då slipper jag "noja" kring proteinet på lunchen och äta mer kolhydrat istället. Många vegetariska pastarätter hamnar kring 20-25 gram protein.
Äter lite över två gram protein per kilo kroppsvikt och dag iallafall...
|
|
|
2019-08-26, 17:11
|
#2289
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Outer Haven
Inlägg: 674
|
Citat:
Ursprungligen postat av Musique
Jag undrar hur lite protein som behövs vid en måltid för att det ska anses räcka för att stimulera proteinsyntesen tillräckligt?Jag väger kring 70 kilo och mina luncher, som ofta är lakto-och vegetariska, består av 25 gram protein. Kolhydrater är både billigare, godare och lättare att äta mycket av.
Det mesta man hittar är hur mycket som är för mycket, men inte hur lite som är för för lite. Äter i övrigt 30-40 gram protein tre gånger om dagen, alltså ej inkluderat lunch.
|
Det beror helt på vilket protein det gäller, det krävs en viss mängd av aminosyran leucin för att stimulera proteinsyntesen maximalt, t.ex vassleprotein är högt på leucin. Om proteinkällan är låg på leucin så får man äta mer av det eller tillsätta leucin själv för att få samma stimulans av proteinsyntesen.
|
|
|
2019-08-27, 10:29
|
#2290
|
Reg.datum: Apr 2015
Inlägg: 1 171
|
Hur mycket måste man äta för att det inte längre ska räknas som att man tränar på tom mage? Räcker det med typ två ägg?
|
|
|
2019-08-27, 13:36
|
#2291
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2016
Inlägg: 147
|
Citat:
Ursprungligen postat av Prost
Det beror helt på vilket protein det gäller, det krävs en viss mängd av aminosyran leucin för att stimulera proteinsyntesen maximalt, t.ex vassleprotein är högt på leucin. Om proteinkällan är låg på leucin så får man äta mer av det eller tillsätta leucin själv för att få samma stimulans av proteinsyntesen.
|
Mina luncher består numera ofta av pasta och någon typ av baljväxt. Ca 25 gram vegetabiliskt protein med andra ord. Har för mig att King Grub skrev någonstans att man inte behöver bry sig om att komplettera proteiner sett över dagen när man äter mycket vegetariska proteinkällor, sålänge det totala intaget är högt nog och man får i sig animaliskt protein i övrigt. Äter nästan alltid animalier till middagen och dricker proteinpulver av vassle.
|
|
|
2019-08-30, 07:23
|
#2292
|
Klår sin lillasyster i armbrytning
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Rīga
Inlägg: 11 020
|
Vad är åsikten om olivolja nuförtiden? I början av 00-talet kändes det som att den allmänna opinionen var att det var ett mirakelmedel. Anses det fortfarande nyttigt?
|
|
|
2019-09-01, 09:54
|
#2293
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2019
Inlägg: 49
|
Tjenixen,
Håller på att försöka lägga på mig vikt med ett överskott på 300-400kcal om dagen. Grejen är den att jag har noll aptit, vilket har resulterat i:
Jag använder mycket mättat fett för att få in kalorierna (grädde, creme fraiche, bacon etc)
Framförallt kolhydrater är ju svårt att få i sig med svikande aptit vilket innebär att jag vänt mig till vitt bröd, typ frallor, och Arlas chokladmjölk för enkla kalorier/kollisar.
Även med dessa knep händer det ibland tvingas klämma en hemmagjord gainer på 1500-2000kcal om kvällarna för att nå mitt kalorimål.
Tänkte höra om blandingen av mycket mättat fett, kolhydratskällor som chokladmjölk och vitt bröd etc kommer ha någon negativ effekt på min kroppskomposition i det långa loppet, givet att mina mikronutrienter åker in och att överskottet är detsamma? Eller bör jag bara sluta optinojja?
|
|
|
2019-09-02, 09:38
|
#2294
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2009
Inlägg: 1 411
|
Citat:
Ursprungligen postat av Diomedea exulans
Vad är åsikten om olivolja nuförtiden? I början av 00-talet kändes det som att den allmänna opinionen var att det var ett mirakelmedel. Anses det fortfarande nyttigt?
|
Jag äter det dagligen tillsammans med ett av mina mål kyckling och kolinpiller för att förhindra att TMAO ska bildas i magen. Något som tydligen inte är särskilt bra.
|
|
|
2019-09-02, 09:40
|
#2295
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2009
Inlägg: 1 411
|
Citat:
Ursprungligen postat av lifteatrepeat
Tjenixen,
Håller på att försöka lägga på mig vikt med ett överskott på 300-400kcal om dagen. Grejen är den att jag har noll aptit, vilket har resulterat i:
Jag använder mycket mättat fett för att få in kalorierna (grädde, creme fraiche, bacon etc)
Framförallt kolhydrater är ju svårt att få i sig med svikande aptit vilket innebär att jag vänt mig till vitt bröd, typ frallor, och Arlas chokladmjölk för enkla kalorier/kollisar.
Även med dessa knep händer det ibland tvingas klämma en hemmagjord gainer på 1500-2000kcal om kvällarna för att nå mitt kalorimål.
Tänkte höra om blandingen av mycket mättat fett, kolhydratskällor som chokladmjölk och vitt bröd etc kommer ha någon negativ effekt på min kroppskomposition i det långa loppet, givet att mina mikronutrienter åker in och att överskottet är detsamma? Eller bör jag bara sluta optinojja?
|
Kroppskompositionen får någon annan svara på (tror inte det är någon big deal dock), men för hälsans skull kanske du vill se på andra alternativ. Varför inte nötter istället för bacon och grädde t.ex.? Har inte SI på det, men för mig mättar grädde bra mycket mer än vad nötter gör.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:45.
|
|