Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-07-17, 21:00   #61
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Onsdag v29/2013
Visningar: 8411


Idag hade Askil en vän på middag, så då blev det paellapanpizza





Den här pizzan kom till p.g.a. att en kille på Body's forum frågade hur man gör en lämlig pizzadeg. Jag erbjöd mig då att hjälpa honom lite. Degen, var jag helt klar på, skulle göras med 30% kornmjöl, eftersom, detta sänker det Glykemiska Indexet på mjölblandningen med ca 11% och höjer fiberhalten med 36%, samt att kornmjöl är fint malet till skillnad från grahamsmjöl, vilket gör att brödet inte blir kompakt. Jag insåg också att det måste bli frågan om en s.k. panpizza, som kännetecknas av en tjockare pizzabotten, eftersom det behövs mycket kolhydrater, för att balansera proteinrik fyllning av t.ex. kött, samt även för att hålla ner halten av mättat fett p.g.a. av osten (enbart lågfettsost skulle inte räcka). Jag fick ett uppslag om att jag skulle göra en paella panpizza. Paella innehåller samma ingredienser som fyllningen på den här pizzan, men de blandas med ris smaksatt med saffran och vitlök. Receptet är beräknat för 4 personer. Pizzan serveras med fördel, med lättöl.


Förbereda kycklingköttet: Tina upp 2 st kycklinglår i kylen, tar ca 10 timmar. Koka dem i saltat vatten (1 tsk per liter) i 30 minuter. Skölj bitarna med kallt vatten, så de svalnar snabbt. Dra av skinnet och peta loss köttet, med en bordskniv eller dyligt. Köttet från låren liknar kycklingfileér, men kostar betydligt mindre.


Pizzadeg: 2,65dl vatten, 1 krm havssalt, 1/4g saffran, 75g finriven potatis, 1 vitlöksklyfta, 12,5g jäst, 2 msk olivolja, 150 g kornmjöl, 330 g vetemjöl.
Pålägg: 75g tomatpuré, 75g röd paprika, 75g djupfrysta gröna ärtor, 75g konserverade eller frysta musslor, 75g skalade räkor konserv eller frysta, 75g kycklinglårkött, 90g gratängost 12% fetthalt.


Sätt på ugnen - 175 grader. Lös upp saltet och jästen i degspadet, häll i saffranett (köp inte billig saffran, det är ofta utblandat med gurkmeja och smakar knappt nå't, riktig saffran kostar omkring 15 kr för en påse på 1/2g) Tillsätt olivoljan och den finhackade vitlöken. Skala och riv potatisen, blanda ner direkt i degvätskan, annars mörknar potatisen. Börja med att röra ner kornmjölet, eftersom man alltid bör börja med det grövsta mjölet, därefter blandar du i vetemjölet, vilket kan ta lite tid, men till slut, så ska du kunna knåda in allt mjöl. Lägg ett bakplåts papper på en bakplåt och forma degen till en pizzaplatta på 34 cm´s diameter av degen, placera plattan på pappret. Ta en gaffel och nagga plattan någorlunda tätt. Låt jäsa ca 1 timme, plattan skall då blivit ca 1 cm tjock, det är en pan pizza du skall baka, så det är helt i sin ordning. Rör ut tomatpuren med lite vatten (ca 1,5 msk), bre' på tomatpurén, lägg på ärterna först, därefter sovlet, för att sedan lägga på rödpaprika, avsluta med osten. Ställ in i ugnen på mittfalsen och grädda 20 minuter. Klart.


Näringsvärden per portion:

Energigivare

Energi 2645 kJ
Energi 632 kcal
Protein 32,0g (20,6 E%) C.S.85
BCAA´s 4989mg (15,6% av proteinet)
ILE+LEU+VAL 1,00+1,67+1,19
Glutaminsyra 6270mg (19,6% av proteinet)
Fett 14,4g (20,6 E%)
SAFA 3,5g (5,02 E%)
MUFA 7,0g (10,1 E%)
PUFA 2,2g (3,1 E%)
Omega 3 0,24g (0,35 E%)
Kolesterol 73mg
Kolhydrat 92,7g (58,8 E%)
Fiber 8,2g (3,1 g/MJ)


Vitaminer
A 79RE (30%)
D 0,21µg (13%)
E 3,2 a-TE (119%)
Tiamin 0,70mg (205%)
Riboflavin 0,48mg (129%)
Niacin 15,2mg (359%)
B6 0,76mg (220%)
Folat 96µg (101%)
B12 2,5µg (480%)
C 52mg (282%)

Mineraler
Kalium 624mg (64%)
Kalcium 268mg (92%)
Fosfor 523mg (232%)
Magnesium 99mg (110%)
Järn 5,17mg (140%)
Zink 4,24g (146%)
Selen 21,4µg (162%)



Att dricka till, blev en alkoholfri mojito.





Pressa saften ur en lime, skölj ur citruspressen med lite vatten, häll allt i mixern, tillsätt 4 stora mynta blad eller en 8-10 små + 2 1/2 msk rörsocker.
Mixa nå'n minut. Späd ut till en liter.
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-17, 21:17   #62
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Kul med detaljerade näringsuträkningar.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-23, 03:06   #63
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Tisdag v30/2013
Visningar: 8782


I lördags bryggde Askil öl och utförde då en trippeldecoction, vilket är rätt avancerat och knappt används längre. Det går ut på att man tar den tjockaste tredjedelen av mäsken och kokar den i 5-10 minuter, därefter för man den tillbaka till huvudmäsken, detta gör man tvågånger. Första gången när man går från syrarasten 35grader, till proteinrasten 55grader, andra gången, när man går från proteinrasten till sockerrasten 65-73 grader. Trippeldecoction, heter det eftersom man avslutar sockerrasten med att ta ut den 40% tunnaste delen och koka upp. Därefter för man tillbaka även denna del och skall då hamna på ca 76 grader.

Trippeldecoction gör man för att få ett högre utbyte på malten, d.v.s. % extract av totala mängden malt. Dessvärre fick jag exact samma utbyte, som med vanlig mäskkokning, så det var inte mycket idé med att söla ner hela spisen och utöka koktiden från 6 till 8h. Vad som däremot var lite märkligt var att det högsta jäsningen kom upp i, var 4500 blupp/h högsta jag fått på de två föregående bryggningarna var ca 2300 blupp/h. Nu tänker man sig väl att det skulle jäsa ut snabbare, men det var samma tid till utjäsning 2 1/2 dygn. Möjlig förklaring på detta är att visserligen öka inte utbytet, men andelen utjäsbart socker av extractet kan ha ökat. Det skulle jag kunna säga helt säkert redan nu, men eftersom all vört gick åt till att fylla de flaskor, jag decinificerat, så blev det inte möjligt att ta ett FG, d.v.s. final gravity, vilket är densitet efter jäsning. Men det skall jag göra när jag avsmakar ölet, kanske redan på fredag.
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-07-23, 03:42   #64
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Kul med detaljerade näringsuträkningar.
http://www.nyttgrepp.se/meramat.html

Håll tillgodo, :-)
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-08-25, 04:40   #65
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Söndag v34/2013
9813 visningar.

Askil gjorde äkta jordgubbsglass i Onsdags och då blev det 5 äggvitor över och på Torsdag morgon gjorde han maränger av dessa. De cremefärgade bitarna är marängerna.




Veckan innan gjorde Askil och jag 2,8kg Gain Müsli.
OBS ingen reklam, myslin är endast för eget bruk.

__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se

Senast redigerad av YTS den 2013-08-25 klockan 04:47.
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-12, 22:32   #66
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Askil var på en stor inflyttningsfest för ett tag sen och hade då med sig Johan Modigs plommonbröd, som han bakat. Receptet har han fått från Kungsörnens eminenta tidskrift "C", han vill minnas att det var ett nummer från 90 talet. Johan Modig, är en modig svensk som åkte till karibien med dykartuber och svenskt mjöl och startade upp en restaurang. Detta plommonbröd bakade han till invigningen.





Här är receptet:

8,5dl vatten
1/4 pkt jäst
0,75 dl vetekross
0,75dl rågkross
0,75msk rapsolja
2,75msk mörksirap
1,5 tsk salt
2,75 msk kummin
225g katrinplommon
375g ekologiskt odlat rågmjöl
1000g vinjett vårvetemjöl

Låt jäsa 3h bunken.
Forma 2 limpor - grädda 1h i 200 grader.
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se

Senast redigerad av YTS den 2013-09-12 klockan 22:33.
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-13, 00:50   #67
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Fredag v37/2013

Visningar: 10612

Det blev lite fel i näringsdeklarationerna på dagssnittet p.g.a. en pågående ändring i kalkylen. Denna gång är även ett ägg large per dag tillsatt.

Nedan: Den blå linjen i diagramet motsvarar dags rekommendationen av vitamin resp. mineral. Staplarna visar dagsintaget i procent av dagsrekommendationen. För kvinnor är diagrammet baserat på 75%:igt intag av männens. Samt att rekommendationer för kvinnor använts.









KOSTUPPLÄGG EN VECKA FÖR MÄN


Frukost: En portion dagligen av Skogshuggargröten.

Lunch: En portion dagligen av Skogshuggargröten.

Mellan mål: En portion dagligen av Linssalsamackor.

Middag: Måndag – Min Standard, en portion.
Tisdag – Borstj, en portion.
Onsdag – Currygryta, en portion.
Torsdag – Jägarens Vegetariska, en portion.
Fredag – Grönsaker i Dijonsås, en portion.
Lördag – Finsk Rotsakslåda, en portion.
Söndag – Korncrepes med grönsaker, en portion.

Kvällsmat: En portion dagligen av Linssalsamackor.




Måltidsdryck: Ett dricksglas ayran per måltid, d.v.s. 10 dl per dag.

Kosttillskott: 75g sill dagligen och ett ägg Large.


KOSTUPPLÄGG EN VECKA, FÖR MÄN.
Dagssnitt en person



ENERGIGIVARE

Energi 13598 kJ
Energi 3250 kcal
Protein 133,9g (16,7E%)
C.S. 136
BCAA 24332mg
EAA 57810mg
Fett 77,7g (21,7E%)
SAFA 18,0g (5,0E%)
MUFA 25,1g (7,0E%)
PUFA 26,6g (7,4E%)
n-3 4,80g (1,34E%)
Kolesterol 404mg
Kolhydrat 493,4 (61,7E%)
Fiber 89,6g (6,6g/MJ)


VITAMINER
A 1967RE (218%)
D 7,23µg (96%)
E 22,8mg (228%)
Tiamin 3,90mg (260%)
Riboflavin 4,19mg (246%)
Niacin 47,7NE (238%)
B6 3,51mg (219%)
Folat 838g (279%)
B12 6,89µg (344%)
C 156mg (206%)


MINERALER

Kalium 7217mg (206%)
Kalcium 1331g (222%)
Fosfor 3277mg (546%)
Magnesium 1004mg (287%)
Järn 33,37mg (371%)
Zink 22,17mg (246%)
Selén 60,3µg (121%)


PRIS

57:55 kr/dag = 4:23 kr/MJ
1749 kr/månad
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se

Senast redigerad av YTS den 2013-09-13 klockan 00:54.
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-18, 22:48   #68
Exdiaq
Registered User
 
Exdiaqs avatar
 
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 5 213
Utan tvekan den bästa tråden jag har sett på Kolozzeum på länge!
__________________
Lennart, Sir.
Exdiaq är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-18, 22:51   #69
Exdiaq
Registered User
 
Exdiaqs avatar
 
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 5 213
Citat:
Ursprungligen postat av Paperbasket Visa inlägg
Eran mat verkar ha väldigt bra macros och så vidare. Tack för tips på lite ovanligare rätter men ni MÅSTE jobba med hur ni "säljer" er mat för det ser, förlåt, så jävla tråkigt ut.
Jävla trams, gå och lägg dig!
__________________
Lennart, Sir.
Exdiaq är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-09-18, 23:40   #70
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Citat:
Ursprungligen postat av Exdiaq Visa inlägg
Utan tvekan den bästa tråden jag har sett på Kolozzeum på länge!
Tack för cred. Trevligt att du gillar min matlagning.
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-03, 03:28   #71
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Här en liten aptitretare före en middag el. dyl.



Det är en halverad färsk jalapeño fylld med chevreost och ett par bitar valnöt.
Mycket uppfriskande godis.
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-04, 00:12   #72
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Fredag v40/2013
Visningar: 11854


Askil har en bok av Jan Hedh, som heter passionerat hantverk på Olof Viktors.
I den finns ett knäckebröds recept, bestående av standard mjölk, honung, surdeg, jäst, grahamsmjöl, rågmjöl, samt vetemjöl.

Askil började förbereda degen kl 5:00 i morse, 8:30 dök hans vän upp och sedan höll de på att baka tills de var klara 11:30.

För er som har boken, vill Askil nämna att det skall vara 600g mjölk istället för 500g, samt att det blir 14 kakor inte ca 8.

Här är en bild Askil tog när han var klar:

__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-10-24, 07:49   #73
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Torsdagen 24/10 - v43/2013
Visningar 12605


Har visat detta tidigare, men nu utvecklat tillredningsmetoden:

Porridge Rx är en s.k. gainersgröt, kostar ca 20 kr/kg.
För en portion blandar du 25g sojamjöl, 100g polenta (majs)mjöl, 10 g rörsocker och 1 krm havssalt.

Häll upp 4 dl vatten i en kastrull, låt koka upp på full effekt (6:an)
Häll i 4 dl mellanmjölk och låt koka upp på 67% av full effekt (4:an)
Stäng av värmen och vispa ner en portion Porridge Rx. Låt stå på eftervärmen i 5 minuter och vispa, så det inte klimpar sig.

En portion

NRG 2832kJ
NRG 677kcal
Protein 30,8g (18,2E%)
Fett 13,0g (17,3E%)
Kolh. 110g (65E%)
Fiber 8,8g (3,1g/MJ)


Så här ser resultatet ut, spetsat med russin:

__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se

Senast redigerad av YTS den 2013-10-24 klockan 07:59.
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-11-18, 09:47   #74
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
Måndag 18/11 - v47/2013
Visningar: 13169

Jag har nu uppdaterat Askil Sturessons kompendie med näringsanalyser enligt Nordiska Näringsrekommendationer 2012, samt lagt till mineralet koppar och spårämnet jod i näringsdeklarationerna. Jag har även beräknat om proteinkvaliteten på recepten enl. referensmönstret för barn 3-10 år WHO/FAO/UNO från 2007, eftersom det är vad som rekommenderas i 2013 års upplaga av Näringslära för högskolan.

Ett exempel på detta och ett helt nyutvecklat recept här nedan.







Midsommartallrik
Två portioner

Ingredienser:
430g potatis
200g gräddfil
150g inlagd sill
2st medium ägg
60g purjolök


Sätt två 1,5l kastruller med vatten men utan salt på spisen på full effekt. Lägg äggen i den ena.
Skala potatisen och skär dem i 8 delar vardera, lägg i, i den andra kastrullen.
När äggen kokar, stäng av plattan och låt stå på eftervärmen i 9 minuter.
När potatisen kokar sänk värmen och låt småkoka 15 minuter.
Väg upp 2x 75g sill och lägg upp på två tallrikar.
Skiva upp 60g purjolök. Skölj rent från jord, i sil.
När äggen är klara, kyler du dem med kallvatten i kastrullen i 4 minuter. Skala, dela och lägg upp.
När potatisen kokat klart, häll av kokvattnet och fördela potatisen på tallrikarna, låt svalna 7 minuter.
Fördela gräddfilen över potatisen och strö purjon över.
Har du tillgång till gräslök, så ta det istället för purjo, i lagom mängd. (60g är för mycket)
Servera.

P.S. Tycker du inte om sill, så ta t.ex. makrill, lax eller sardiner. Blir lite skillnad i näringsvärden, men det viktiga är att fisken är fet, för då innehåller den rikligt med omega 3, D-vitamin, jod och selén.
Du kan också göra en potatissallad på potatis, gräddfil och purjo, kanske unna dig en skvätt majonäs i också.


Midsommartallrik
Per portion exl. ayran.



ENERGIGIVARE

Energi 2300 kJ
Energi 550kcal
Protein 22,9g (16,9E%)
C.S. 130
BCAA 4405mg
EAA 11046mg
Fett 26,9g (44,4E%)
SAFA 11,6g (19,2E%)
MUFA 9,1g (15,0E%)
PUFA 3,5g (5,7E%)
n-3 1,68g (2,77E%)
Kolesterol 308mg
Kolhydrat 53,7g (39,7E%)
Fiber 3,7g (1,6g/MJ)



VITAMINER

A 280RE (152%)
D 4,6µg (141%)
E 2,1mg (102%)
Tiamin 0,27mg (100%)
Riboflavin 0,61mg (193%)
Niacin 10,3NE (281%)
B6 0,69mg (231%)
Folat 106µg (102%)
B12 4,91µg (1065%)
C 37mg (199%)


MINERALER

Kalium 1323g (164%)
Kalcium 160mg (70%)
Fosfor 301mg (164%)
Magnesium 82mg (111%)
Järn 2,87mg (78%)
Zink 2,04mg (74%)
Koppar >0,27mg (117%)
Jod >76,0µg (194%)
Selén 29,3µg (223%)
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se

Senast redigerad av YTS den 2013-11-18 klockan 09:54.
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-12-03, 02:42   #75
YTS
Registered User
 
YTSs avatar
 
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 497
3/12 Tisdagen V49-2013
Visningar: 13840

Brygg ett partyfat Rainbow ale!

Detta är en förenklad metod att brygga 4,5 l starköl. Rainbow-ale heter ölet p.g.a. att det innehåller 8 olika sorters malt, av olika rostningsgrader, allt från det mycket ljusa pilsnermalt till det mycket mörka chokladmalt. Varje maltsort är dessutom anpassad i giva, så att alla sorter ger samma bidrag till den slutliga färgen hos ölet, d.v.s. varje maltsort färgar 1/8 del av den slutgiltiga färgen. Utrustning och malt köper Askil hos Malt Magnus och Humlegården. Maltmagnus är bra för han väger upp vilka mängder du än vill ha och dessutom krossar han malten åt dig, vilket humlegården inte gör.



Det här behöver du i utrustning:

En 7l rostfrigryta
En 9l hink av livsmedelskvalité.
En 5 l jäsdunk med vattenlås.
En silställning med silduk.
En potatisstöt.
Ett mäskroder.
En öltermometer.
En tratt.
Desinficeringsmedel.
En hävert, med flaskfyllare.
9st 0,5l petflaskor alternativt ett partyfat.


Och det här behöver du till själva ölet:

790g pilsnermalt
165g münchnermalt
42g melanoidmalt
20g chrystal 150 malt
15g chrystal 200 malt
10g chrystal 300 malt
6g café malt
1g chokladmalt
18g hallertau perle humlepellets.
1paket om 11,5g safale S-04 alejäst.
½ dl druvsocker.

Bruksanvisning:

Först tar du en bit alufolie och brer ut över köksbordet, det skall du ha att ställa den desinficerade utrustningen på. Sen tar du och desinficerar utrustningen, blötlägg 5 minuter i lösningen, skölj noga i ljummet vatten, ställ upp på alufolien.

Nu kommer vi till den s.k. Dough in, där man blötlägger malten i kallt vatten i kastrullen. Ta 1,6l vatten och blanda upp med malten noggrant, låt stå 20 min.

Nästa steg är syrarasten, tillsätt 0,95l vatten och värm upp till 35grader under omrörning. Värm på låg värme och stäng av värmen några grader innan tempen uppnåtts. Lyft av från plattan och låt stå på en grytunderlägg på en kall platta. Lägg på locket och låt stå 30 minuter. Under syrarasten förökar sig naturliga mjölksyrabakterier på malten och bildar syra, vilket behövs för sockerrasten, samt för smakens skull.

Nu kommer vi till proteinrasten. Värm upp mäsken till 50 grader och håll i 15 minuter. Rör om då och då med mäskrodret. Detta steg är för att bryta ner proteinerna till aminosyror, nödvändiga för jästen och skumbildningen hos ölet.

Nästa steg är sockerrasten, där kan man välja om man vill ha extra mycket alkohol, men samtidigt mindre söt öl, då ligger man på mellan 62 och 65 grader. Vill man tvärtom ha lite svagare öl, men mer sötma, lägger man sig på mellan 67 och 70 grader. Att det funkar så beror på att vid den lägre temperatur intervallet verkar beta-amylas som ger mycket maltos och lite dextriner som ger sötma. När man går upp i det högre intervallet förstörs betaamylasen, men då verkar alfa amylas som ger något mindre maltos och mer dextriner. Maltos är maltsocker som jästen lever på och bildar alkohol ifrån. Dextriner har jästen normalt sett svårt att leva på, så den blir kvar och ger sötma åt ölet.
Sockerrasten håller vi 60 minuter..

Därefter kommer vi till temperature maintaince. Då tillsätter vi 0,4 liter kokhett vatten och höjer samtidigt värmen på mäsken till 78 grader, det håller vi i 5 minuter.

Så kommer vi till lakningen. Sätt upp sillduken (som du desinficerat genom kokning) i sillställningen, som du ställer över hinken. Häll i mäsken och häll sedan sakta över 78 gradigt vatten tills du har 5l vört. Pressa ur den sista vörten med potatisstöten. Skölj ur grytan.

Då avslutar vi med vörtkokningen. Häll vörten i grytan och värm upp till kokning, om plattans effekt räcker gör du vörtkokningen utan lock. Tillsätt 6g av humlen och låt koka 25 minuter, detta är för beska, därefter tillsätter du resterande 12g av humlen och låter koka 5 minuter till. Sätt nu upp den rengjorda sillduken i ställningen igen och sila bort humlen.

Då skall vi kyla vörten. Skölj grytan och häll tillbaka vörten. Ställ grytan i diskhon och fyll på med kallvatten i diskhon, låt vattnet rinna sakta i diskhon, så kylvattnet hela tiden hålls kallt. Kyl på detta vis i 30 minuter. Rör därefter i jästen och tappa upp vörten på jäsdunken. Sätt tratten i dunken och häll över direkt från grytan.

Primärjäsning: Låt jäsa på dunken i ca 3 dygn eller tills det kommer mindre än ett blupp per 5 minuter.

Upptappning: Antingen tappar du upp ölen på ett partyfat (detta har jag dock inte testat än, så det kan jag inte ge närmare anvisningar om). Eller så tappar du upp ölet på 9st 5dl petflaskor med 1 tsk druvsocker i varje. Använd hävert när du tappar upp ölen, det är ett plaströr med slang på. Koppla denna till en flaskfyllare, det är ett smalt plaströr med tryckventil i ena ändan. När du sätter ner tryckventilen mot flaskans botten börjar ölen rinna och när flaskan är full lyfter du ur flaskfyllaren, ölen slutar då att rinna och den volym som flaskfyllaren utgör, blir då en lagom luftspalt i flaskan. När du fyllt alla flaskor skruvar du på korkarna. Glöm inte att du skall desinficera hävert, flaskfyllaren och flaskorna innan. Druvsockret som du lagt i, är till för den s.k. primingen, där jästceller jäser sockret till kolsyra och alkohol. Detta för att ölet skall ha bubblor när du dricker det.

Servering: Kyl ölet i frysen i 45 minuter innan du serverar det. Häll upp långsamt i ett pintglas, det skall gå att få med all öl utan att jästen kommer med, eftersom den sitter ganska bra fast i botten på flaskan, men som sagt häll försiktigt och utan avbrott.
__________________
Min sida med greppträning, m.m.
www.nyttgrepp.se
Återförsäljare greppredskap.
info@nyttgrepp.se
YTS är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)