Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Diet, Deff & Fettminskning

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-02-27, 19:07   #1
frett
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 13
Post Vilsen tonåring (Allmän frågning och en wall of text)

Hallå!
Första inlägget här på Kolozzeum. Hoppas för övrigt att tråden är placerad rätt och att den inte bryter mot några regler. Tänkte börja lite kort med vem jag är osv..

Är en kille på 17år och är en före detta väldigt kraftigt datornörd rent ut sagt. Och tänkte be om lite vägvisning / råd.

Allt började i mitten av Januari någon gång när jag tröttnade på min kropp och bestämde mig att göra någonting åt det. Omkring jul där stog vågen på omkring 88-90kg och mådde allmänt piss över detta och skämdes som fan över min kropp. Så den dagen i Januari bestämde jag mig. Här ska det bli en förändring och en drastisk sådan.

Hade gjort några småförsök innan men blev aldrig något av. Så det jag gjorde var att jag börja läsa lite artiklar och guider (Bland annat Deff - En guide av King Grub) på sidan här. Vad jag gjorde vara att jag ändrade mina matvanor totalt och la om kosten.

Har gått på en diet då jag har käkat omkring 400-700kcal /dag i omkring en månad. Och det enda jag har druckigt är då vatten ingen läsk eller sådant. Förstog ju ganska snart att det här inte är bra för kroppen men brydde mig inte speciellt mycket om det då jag ville ha snabba förändringar i mitt liv.

I dagens läge ligger jag nu omkring 80kg i morgonvikt (-8kg-10kg alltså). Men som sagt har ju inte varit allt för nyttigt. Har vägt all min mat och varit någa på att titta på just hur mycket kcal jag stoppar in. Märkte även att jag började frysa väldigt mycket mer osv.Det jag har tänkt nu är att börja att äta lite mer igen men fortfarande då lika på underskott då jag vill bli av med mer fett runt magen osv..

För det skäms jag över. Hade då tänkt att öka kalori intaget en bit men inte riktigt bestämt till hur mycket då jag fortfarande vill ha ganska snabbt resultat men fortfarande ett bra resultat och inte för snabb vikt nedgång så man får för mycket bristningar osv.Hade väl tänkt mig omkring en 1200kcal/dag eller något sådant gissningsvis och ta reda på lite mer hur mycket fett/protein/vitaminer/kolhydrater kroppen behöver för att det inte ska vara för farligt då mitt mål trots allt är att få en bra kost till slut.

Förut så satt jag inne hela dagarna käkade mycket godis mycket mat och åt allmänt onyttigt. Allt det ändrade jag över en dag. Jag sitter fortfarande en del vid datorn.

Jag försöker att röra mig minst 2-3 timmar / dag och under den tiden så går jag antingen i rask takt och försöker att lägga in jogging/löpning så mycket jag orkar eftersom. Har märkt mycket skillnad på kroppen och konditionen för övrigt. Sedan försöker jag göra armhävningar / situps varje kväll också så mycket jag känner att jag orkar)


Känns som att det blev en hel mur av text nu och en hel del idioti för den delen. Skulle som sagt behöva lite råd och jag läser en hel del artiklar och läser så mycket trådar som möjligt för at försöka få så mycket information som möjligt. Men har ett par frågor här.


Har tänkt att börja gymma här snart också. Men om jag har förstått det rätt så gör jag ju nu en "deff" och har ju väldigt stort kcal underskott. Och när man ska bilda muskler så gäller det ju att ha ett överskott om jag inte förstått allt helt galet. Så min fråga är innan jag börjar nu med lite mer styrketräning (lära mig från grunden total nybörjare för övrigt). Ska jag då köra på med kondition och försöka bränna bort så mycket fett som möjligt nu först och sedan när jag är mer "nöjd" med min kropps form att då börja äta mer och äta RÄTT (väga allt för att hålla koll) och justera kosten för ett bra resultat ?

Just nu har min köksvåg ballat ur totalt så blir att köpa en ny nästa vecka då. Känns som att jag är väldigt okunnig inom ämnet och gör en hel del galna saker och förstår även det. Men jag är trött på skiten och vill ha en bättre kropp.


Sedan så kollar jag även runt en del på kost osv och försöker äta nyttigt. Min kost har till största del under den här tiden bestått av pasta/kyckling/knäckebröd/skinka/vatten/frukt/grönsaker.


Mina mål på kort sikt:

Få en kropp jag är någorlunda nöjd (Få bort magen osv)
Få en bra och hälsosam kost
Få bra kunskap inom träning över huvudtaget

Mina mål på längre sikt:
Kunna få till lite muskler och en kropp jag är väldigt nöjd över.
Kunna gå på badstranden utan att skämmas.

Kommer att fyllas på givetvis.
Kanske har postat helt galet och så men då får ni väl ta bort tråden och jag ber om ursäkt. Är en grabb med behov av lite rådgivning. Kanske att besöka en hälsoguru vore något bättre för mig Försöker ta del av alla råd jag får och uppskattas med även länkar till information osv.Mina "stats":
Ålder: 17
Kön: Man
Vikt: 80-81kg (morgonvikt)
Längd: 186cm
BMI: 23.1
BMR: Jag räknade på att min faktor då var 1.55 (enligt caloriesperhour.com) vet inte om det riktigt stämmer. Försöker röra på mig 2-3timmar / dag minst och då är det endast jag går ut och rör på mig alltså.. Och då är det (3,071 eller RMR 2,919)
frett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 17:35   #2
billanpillan
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2009
Inlägg: 331
Jag tycker du ska äta minst 1500kcal per dag iaf.

Och på 186cm är 80kg inte så mycket så då kan ju börja gymma nu och sedan till april kanske börja deffa till sommarlovet?
billanpillan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 18:15   #3
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
"-85 kilo på tio månader med lågkolhydratkost" (och träning...) kanske kan vara inspirerande?

http://www.kostdoktorn.se/85-kilo-pa...gkolhydratkost
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 18:25   #4
CVN
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2007
Inlägg: 1 244
Det du för är inte att deffa det är att banta. Deffa är när du vill definera musklerna och banta när du vill gå ner i vikt, vilket är ditt fall.

Det som många underskattar är att äta efter tallriksmodellen;orkar inte förklara så mycket mer om den, sök på google så hittar du.

En annan sak jag tycker du ska göra är att antingen börja gymma, eller att köpa egna vikter att träna med. Visst funkar det med kroppsvikten men i längden så tjänar du på att använda vikter.
CVN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 19:08   #5
frett
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 13
CVN: Jo jag har lagt om min kost som sagt. Och följer tallriks modellen alltid när jag kan. Tycker det är gott med grönsaker också så det är inga problem så.

Ah blanda ihop orden lite. Vet ju att det är lite skillnad och det jag håller på med är ju banta men blivit lite förvirrad av deff ordet också men tack för infon.


Jag förstår ju att det inte direkt kan skada att börja gymma nu när man fortfarande har en del "fett/fläsk" eller vad man ska kalla det på kroppen. Men skulle det inte vara bättre om jag gick ner mer till önskad "kroppstyp" innan jag börja träna just eller ska jag öka kalori intaget till låt oss säga runt 1500 och börja träna en del också.

Har ju läst att när man är på kalori underskott så bildas ju inte muskler på samma sätt. Men antar att träningen även kan bidra till vikt nedgång även om det är styrke träning då man svettas osv ?


Mikaelj: tack för länken ska ta och läsa där tycker det är intressant då man lär sig en del också.

Billanpillan:
Jo jag funderar på att öka kalori intaget lite då det lär ju verkligen inte vara hälsosamt för kroppen även om jag inte känner någon hunger direkt och så länge. Och de muskler man har lär väl ta en del stryk och bli mindre.

Problemet är ju att det är ju en hel del fett som jag vill ha bort jag skäms över kroppen och även om 80kg inte låter så mycket så syns det en del på magen och så som jag verkligen skäms över. Annars vet jag annat folk i omkring samma längd som väger lika mycket och är inte alls vältränade men har ändå inte samma problem =/
frett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 22:07   #6
Lockzi
Registered User
 
Lockzis avatar
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 82
Gå till gymmet!
Öka kcal intaget!

Så sammanfattar jag mina åsikter, men för att styrka dem lite mer mitt perspektiv:

Då du tidigare var datornörd så förutsätter jag att du inte tidigare har tränat styrketräning vilket solklart för in dig i nybörjarhörnet då man faktiskt(inga källor, bara rön från kolozzeum) tycks kunna gå ner i vikt och bygga muskler.

Om då inte detta skulle stämma så tycker jag att du skall börja i vart fall för att bevara de musklerna du redan har, ett vanligt synsätt som kommer upp lite här och där är att styrketräna under deff för att bevara muskelmassa skulle bara vara aktuellt för de som har tränat till sig muskler i flera år, detta är då helt logiskt felaktigt.

Slutligen så kan du börja lätt om du inte är intresserad av att bevara din dyrbara muskelmassa (den man föds med och byggt upp för att klara ditt, tidigare, vardagliga liv vid datorn) börja på gym för att bana in rörelsebanorna för alla tusen övningar.


Behöver väl inte säga så mycket om varför du skall öka kcal-intaget? 400-700 kcal är mindre än vad du förbrukar enbart på din motion per dag och därefter skall dina basala funktioner få energi dessutom. Räcker fettet till för det då 1kg fett enbart kan frisätta 13 kcal/dygn? (Retorisk fråga )

Lycka till!
Lockzi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 22:17   #7
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Citat:
Ursprungligen postat av Lockzi Visa inlägg
Räcker fettet till för det då 1kg fett enbart kan frisätta 13 kcal/dygn?
Så kroppens energireserver, under en dag, för någon på 80 kg med 15% kroppsfett är alltså bara lite knappt 160 kcal?
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 22:22   #8
Kischen
Äger Strikt!
 
Kischens avatar
 
Reg.datum: Jun 2007
Ort: I en villaförort på stockholms södersida
Inlägg: 3 727
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Så kroppens energireserver, under en dag, för någon på 80 kg med 15% kroppsfett är alltså bara lite knappt 160 kcal?
Skönt att du inte tog det ur kontext
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Så kroppens energireserver, under en dag, för någon på 80 kg med 15% kroppsfett är alltså bara lite knappt 160 kcal?
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Var har jag räknat fel?
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Kunde jag ersätta alla träningens effekter med ett piller, skulle jag, och sitta hemma och spela datorspel och äta paj i stället.
Kischen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 22:27   #9
frett
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 13
Lockzi: Tack för dina förslag.

Angående det där med datoriet. har varit "datornörd" under ett antal år men det är inte mitt problem så längre. Har ju även rört en del på mig men verkligen inte tillräckligt och min kost har väl lätt sagt varit katastrofal på flera vis. Inhandla 1kg godis lite spontant när man var sugen var ju inget omöjligt.

Det är ju just steget att börja på gymmet också. Har velat börja en längre tid men det är just den där sista pushen som behövs också. Då man inte har mycket kunskap alls mer än det man har läst till sig känns ju lite pinsamt men antar att flera har det så givetvis.

Så blir nog att hitta något gym häromkring snart och börja lite lätt. Vill ju givetvis behålla mina muskler men har haft panik över min kropp. Även om den enligt många inte var så farlig och jag inte såg direkt tjock ut med kläder på men givetvis jag hade mage. Och en större del av den är försvunnen (känns toppen förövrigt!! ).

Du har rätt att jag är ny på det med styrke träning och försöker läsa till mig hur jag ska utföra övningar osv så jag inte ser ut som vilket fån som helst på gymmet även om jag är ett

Har ju inte varit helt oaktiverad de senare åren heller men då har det varit kortare promenader med hunden och så inte alls tillräckligt och totalt fel kost

"Om då inte detta skulle stämma så tycker jag att du skall börja i vart fall för att bevara de musklerna du redan har, ett vanligt synsätt som kommer upp lite här och där är att styrketräna under deff för att bevara muskelmassa skulle bara vara aktuellt för de som har tränat till sig muskler i flera år, detta är då helt logiskt felaktigt."

Jo det där har jag förstått och läst ett antal gånger förhoppningsvisHar tänkt att göra ett inköp av en ny köksvåg (digital) nu i början av veckan och öka kcal intaget och även försöka öka motionen och göra mer övningar. Och även kolla runt på gym inne i Norrköping för att se om man kan hitta något bra alternativ til en fattig student


Har ju lite svårt att räkna ut hur mycket man gör av med då. När jag räknar ut mitt BMR med en räknare så är det ju det här med vilken faktor man ingår i. Jag skulle då gissa att jag för tillfället ingår i "1.55 Moderately Active Moderate exercise or sports 3,071 2,919
3-5 days a week " och det skulle innebära att mitt bmr 3071 och rmr 2919.

Om inte jag har förstått det helt galet vad som gäller bmr/rmr så är det så mycket kalorier som min kropp förbränner /dag och i det här fallet om min faktor på aktivitet är 1.55. Och så har jag förstått att det inte är allt för exakt mått men man har något att utgå ifrån.


Nu när jag införskaffar mig nya vågen tänkte jag öka upp till omkring 1200-1500kcal och se hur det fungerar. Sedan när jag nått "mina" tidigare mål alltså att få bort en del av mitt fett så jag kan känna mig mer nöjd med min kropp så lägger jag ju givetvis om kosten och försöker hålla en bra balans tillsammans med träningen. Så att jag inte fortsätter att gå ner ner ner och inte upp upp upp.


Tar åt mig all information och tips jag får och tackar för hjälpen hittills.
frett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 23:14   #10
Lockzi
Registered User
 
Lockzis avatar
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 82
Du är helt klart på rätt väg!

Skulle dock rekommendera dig att du lägger dig på 2000 kcal, detta då det innebär ett underskott på 1000 kcal (vilket även är 33% mindre än vad din kropp kräver) och därutöver om du utför någon aktivitet som t.ex. 1h promenad så går du in på www.caloriesperhour.com och fyller in din data för att få ut ett cirkum på hur mycket du har förbrännt och äter det som bonus. Då har du skapat ett belöningssystem för dig själv!

Hur du skall fördela ditt intag över de olika näringskällorna och makronutrienter (kolhydrat, protein och fett) kan jag tyvärr inte hjälpa dig med då jag saknar kompetens för att uttala mig.

Jag är själv student och känner att under tentaveckorna behöver jag öka båda kolhydrats- och kalorintaget vilket kan vara något att notera då livet inte stannar under deffen.
Lockzi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-28, 23:43   #11
frett
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 13
Jo jag ska iaf öka på intaget lite nästa vecka. Får se hur mycket det blir. Jo jag har kollat runt lite på caloriesperhour tidigare. Så ska se vad de har mer för verktyg och se om man kan bli lite klokare

Trots att jag gått på så lite kalorier så har jag ändå orkat med ganska mycket tycker jag. Sover omkring 6-7timmar /natt vardag och drar iväg till skolan tidigt på morgonen och är hemma omkring 5 de flesta dagarna. Sedan ut och röra på sig ännu mer och så.

Längtar tills man börjar gymma och se lite resultat, så motivationen finns garanterat iaf! Det är bara att lyckas ta sig modet att gå till gymmet någon gång också och hitta något bra.
frett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-03-01, 12:02   #12
Lockzi
Registered User
 
Lockzis avatar
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 82
Det här fixar du!

För att få lite ytterligare motivation kan det rekommenderas att skapa en journal här på Kolozzeum där du redogör för vad du har gjort och ätit varje dag och löpandes kommer folk att kommentera!
Lockzi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-03-01, 12:20   #13
frett
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 13
Jo hoppas det, känns som så iaf

Jo det får det nog allt bli också
frett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-03-01, 12:41   #14
gibb
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 145
Bra initiativ!

Jag instämmer i kören, jag skulle höja kcal en bra bit och fortsätta hålla koll på vikten. En sak som fungerat bra för mig är att väga mig varje morgon efter toalett och sedan skriva in vikten i ett exceldokument. Då får du på ett enkelt sätt se en trend utan att de dagliga variationerna spelar en allt för stor roll.

Självklart ska du börja styrketräna. Nybörjare gör ofta bra ökningar (och rätt ofta helt sjukt bra ökningar) fast man är på kcal minus. Det kommer gå mycket snabbare för dig att gå ned oönskad vikt (om än inte totalvikt) om du samtidigt styrketränar. Dessutom kommer dina långsiktiga mål att gå snabbare att uppfylla.

Så ut och lär dig det du behöver veta här på forumet om styrketräningen och höj kcal för bövelen.
Några nyckelord att söka på är träningsdrink, progression, set reps, övningsbank, periodisering. Inte i den ordningen nödvändigtvis.

Lycka till!
gibb är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-03-01, 13:12   #15
frett
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 13
Tack för tipsen Gibb. Ska ta åt mig och försöka börja styrke träna när möjligheten ges också.
frett är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)